用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二生機不離手,UT/Exam 你們......
go

中二生機不離手,UT/Exam 你們......

醒目開學勳章

會否請假夾住佢溫習?但試過請假都係浪費,成日找籍口吾溫習,激死我

如果你仔女仲肯聽你說話, 肯放底電話溫書, 如可以請假同佢溫會好些.

IloveJJ 發表於 19-10-3 14:20
溫書係講個心,如果佢唔想溫,你夾住佢,佢都可以遊雲啦!
都中二,仲未明讀書既重要嗎?
...
我阿仔中三,在家時仍然8成時間以上放在Youtube,打機和手機上, 和Form幾無乜關係。

超正龍吐珠 發表於 19-10-3 13:39
會否請假夾住佢溫習?但試過請假都係浪費,成日找籍口吾溫習,激死我

...

你真係要注意下,你讀下stanleypk個帖,真係有血有淚

...
溫習基本上只能靠自己,你無辦法捉住佢溫。

...

手機data改慢速/wifi only, 屋企wifi限時!!

中學生温習係自發, 夾住佢唔温都冇佢符!

前車可鑑, 另一個post歷時幾年, 宜家20歲仲日打夜打。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IloveJJ 發表於 19-10-3 17:57
咁你覺得佢到30歲,個心都仲响YouTube 打機手機度,都無所謂架!有好多人哋爸爸都係咁架!
...

讀書去到尾都要靠自己,佢覺得夠都冇辧法㗎。唯有靠嚇靠哦去解决。中三好麻煩,要攞分中四分班用,佢覺得冇問題喎,睇下點。

...

中二唔細,沒可能仍要人督住先去溫書,求知識是為自己將來而非為應酬父母。須然成日有人話行行出狀元,但新世代孩子父母都縱慣晒,衣食冇憂怎能捱得苦!現實社會好多野都係學歷行先,學歷差將來路必定難行得多,唔好話同人競爭,隨時連入場卷都拎唔到。
初中沉迷打機家長有責任管教,甚至收機,但路點行始終要靠佢自己。

同佢認真傾吓。佢讀書、佢既前程,始終要佢on board至得,你夾到佢、逼到佢幾多!?

中二都大個,讀唔到書,中三出來做嘢,或者考完Dse出來做嘢,會做咩工種,搵到幾多錢,發展事業有咩限制......佢應該多少會知。

我有個男性朋友讀書好叻,佢話自少睇形勢睇得好清楚。佢亞爸死得早,無父蔭無人靠。人又生得矮細,擔抬車房等做唔掂。皮薄怕求人,sale做唔黎。所以佢細個就明白讀書係唯一的路。唔到佢講鍾唔鍾意,一定要讀得好。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-4 14:20
學習態度很重要,從小的學習意義都變晒,若由始至終都是逼著的,大部份到中學更突顯出來,孩子現在中學你天天放 ...

今次好同意你既講法。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-4 14:53
這個意思很甜.  我回應的意思跟之前所有的回應都是一樣,衹是各人睇的觀點與角度和我中文表達差.
不 ...

雖然我唔覺得你中文表達有問題,不過如果你用英文教自在,你可以用英文的,EK好多前輩之前都係用英文。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-4 15:19
我普通師奶英文好就唔洗比女兒去金鐘玩四年的英文(好彩係幾年前,現在星期六就........真係驚頭驚尾)~~~
更 ...

因為你話自己中文表達唔好,所以我以為你係英文好D果D啫⋯⋯

October.    發表於 19-10-4 17:46

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-10-3 17:06
你真係要注意下,你讀下stanleypk個帖,真係有血有淚

找吾到佢戶名,想睇無得睇添