用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 重溫 or 備課?
樓主: annielui
go

重溫 or 備課?   [複製鏈接]

annielui 發表於 19-10-4 11:08
回覆 little_yolky 的帖子

妳知唔知好多人都望個小朋友自動自覺閱讀....我羨慕都嚟唔切呀.....而且佢都識 ...

係俾人鬧佢至收!阿妹拿住本書睇好忘我的。唔stop佢會一直睇落去!咁唔駛做功課唔駛瞓啦!

little_yolky 發表於 19-10-3 19:32
尋日同佢溫背默,明明第一行個字係識串,去到最後果行同一隻字居然串錯,你話係咪火都嚟埋
...
背默都要同佢温点温?唔係佢自己背自己默自己对咩?

Yanamami 發表於 19-10-4 12:22
背默都要同佢温点温?唔係佢自己背自己默自己对咩?

同佢溫咪即係叫佢背好之後默,默完我對囉細呢隻嘢唔可以放手佢自己對,佢會對錯同你講佢100分架

如果一叫即收算乖喇....又唔係打機....

再請教吓大家, 如果小朋友堅持要自己搞掂所有學習上既嘢, 係咪真係完全放手比佢試吓好呢? 功課/默書/小測呢d細嘢好似都ok….到YT, exam真係不禁有些擔心, 因為佢好似仲未掌握到時間運用…. 我成日忍唔住口想指點吓佢迷津

annielui 發表於 19-10-4 13:26
再請教吓大家, 如果小朋友堅持要自己搞掂所有學習上既嘢, 係咪真係完全放手比佢試吓好呢? 功課/默書/小測呢 ...

一般情況下,中學生係好應該自己處理學習嘅事,畢竟上課嘅係佢。你可以考慮俾佢試一試,睇吓 UT 成果如何。
但若如我前帖所言遇上 hea 教或唔識教嘅老師、功課又唔足以應付測考,家長就可能要出手揾材料俾子女備課同操練,如果子女唔明必要時要幫手解答。

回覆 YolandaTam 的帖子

Thanks, 我都想放手比佢試個UT...如果OK.......我就自由了

annielui 發表於 19-10-4 13:22

如果一叫即收算乖喇....又唔係打機....

佢返學時間好少打機,用手機主要係whatsapp。暑假時就真係用手機用到C6都把火收機,佢鍾意睇youtube,唔係英文節目喔!

再請教吓大家, 如果小朋友堅持要自己搞掂所有學習上既嘢, 係咪真係完全放手比佢試吓好呢? 功課/默書/小測呢 ...

我-向放手~中-UT衰左亦無乜问題,最紧要佢自己摸洗要点温点讀点答先攞到分,衰左係边度,下次要点做……第一次测,我基本上預佢肥~

Yanamami 發表於 19-10-4 15:13
我-向放手~中-UT衰左亦無乜问題,最紧要佢自己摸洗要点温点讀点答先攞到分,衰左係边度,下次要点做…… ...

你講大既定細既?肥咗好似話升唔到班的。仲有,乜津校D分唔清唔楚?乜嘢佔幾多分完全唔講,D平時分老師計錯點算?我哋小學老師成日計錯分喔。點樣會留班又無清楚講,好含糊。阿女聽老師講好似話唔係實分際,話大部分同學係C,頭10%係A,20%係B,所以C都唔係差咁話。唔知係咪真

little_yolky 發表於 19-10-6 23:56
你講大既定細既?肥咗好似話升唔到班的。仲有,乜津校D分唔清唔楚?乜嘢佔幾多分完全唔講,D平時分老師計 ...

大細-样待遇的……我真係唔知d分点計喎~好佩服其他家長知呢样佔幾多分果样計幾多分,平时分幾多、平均分又幾多……我由小学起通通唔知亦唔理,成績表話乜就乜~測驗考試,d女自己識計卷,少左会追多左会話俾老師知。

我实在从來無担心过留班呢样野,就算大女中文禁恐怖(係中文輔导班……但竟然未有資格入課後補課,就知竟係低处未算低,竟有人比佢更差~)成日同你講,要留班係件好难既事~

头10%A, 跟住果20%B, 中间40%C, 然後果20%D, 最後10%E。所以中间果个C, C头C尾争好遠喎……派成績表可以chok下老師,C头可接受,C尾就below average啦……

Yanamami 發表於 19-10-7 08:05
大細-样待遇的……我真係唔知d分点計喎~好佩服其他家長知呢样佔幾多分果样計幾多分,平时分幾多、 ...

要chok,即係每科無名次啦⋯⋯

你大女中文要入輔導班,都幾驚嚇喔!

Yanamami 發表於 19-10-7 08:05
中文輔导班……但竟然未有資格入課後補課 ...
咁輔导班嗰d.....點幫佢哋呀?

little_yolky 發表於 19-10-7 08:38
要chok,即係每科無名次啦⋯⋯

你大女中文要入輔導班,都幾驚嚇喔!

無名次~不嬲同你講惊嚇,DSE都話-額汗四卷拉哩啱啱加剛剛3好嘞~我果个都未有耐留班,好心你咪成曰开囗埋囗留班,正正常常讀,未有耐輪到你女留。

October. 發表於 19-10-7 09:24
咁輔导班嗰d.....點幫佢哋呀?
我都唔知啫只不过group埋班水兵-齐啫~

Yanamami 發表於 19-10-7 09:29
無名次~不嬲同你講惊嚇,DSE都話-額汗四卷拉哩啱啱加剛剛3好嘞~我果个都未有耐留班,好心你咪成 ...

咁睇嚟,真係唔駛點擔心喔你知啦,我哋呢D二線小學,程度係低D呀嘛

little_yolky 發表於 19-10-7 09:46
咁睇嚟,真係唔駛點擔心喔你知啦,我哋呢D二線小學,程度係低D呀嘛
...
成日話中-就咪禁紧張,玩下課外活动,识多d朋友。唔係叫你hea, 小五六已天昏地暗,你連比賽都cut, 升上中-係时候鬆一鬆,到中二下学期同中三再搏过,中四又回-回氣, 中五再慢慢上……我大果个太早搏盡,中五係好好,但中六就殘了後勁不繼,所以太早發力唔係好事,適當时鬆下效果更好。

Yanamami 發表於 19-10-7 09:30
我都唔知啫只不过group埋班水兵-齐啫~
中英補習既功效,街坊意見不一, 但如果中"貼士",就禾味啦.

難得個小朋友自己的事自己負責,家長點解仲唔願意放手?呢個係人生必經階段,放手比機會讓孩子學習/成長吧!

Yanamami    發表於 19-10-7 12:53

October. 發表於 19-10-7 11:11
中英補習既功效,街坊意見不一, 但如果中"貼士",就禾味啦.
津校唔同直資,可以分set上係有幫助d.
‹ 上一主題|下一主題