用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學叻既請入來,thx !
go

數學叻既請入來,thx !

有題數學我唔識教小朋友改正,題目如下,睇下有無人可以教教我,thx!
P4的數學

星星題: 兩數的HCF和LCM分別是 2 和 80 ,已知其中一個數是16,
另一個數是甚麼? 選擇題
A.10   B.32  C. 40  D. 80

如果有家長識,麻煩幫幫我呀,唔該曬!

sweetapplebb 發表於 19-10-2 19:11
有題數學我唔識教小朋友改正,題目如下,睇下有無人可以教教我,thx!
P4的數學
慢D方法
16=2x2x2x2

10=2x5
32=2x2x2x2x2
40=2x2x5
80=2x2x2x2x5

HCF = 2 -> 只有10得一個2,所以係a)
Check埋10同16的LCM  2x2x2x2x5 = 80

快D方法

16 = 4x4
32, 40同80都比4除得盡,所以HCF>=4,所以只可以係10

明白,謝謝你地詳細解釋。感謝!

如果只是這條題目,其實可以用排除法。80 已經可以第一個排除,之後32,因為是16的倍數,也可以排除。之後40同10,因為40,16有公因數4,所以也可以排除。只剩下10。 這時再驗證一下題目要求,成立。所以,答案是10

MNIF 發表於 19-10-3 09:01
有公式可快速直接計算出結果,快而準。
HCF X LCM ➗已知之數
2 x 80 ➗ 16 =10

哇!好正呀!係咪只可以apply落兩組數?

MNIF 發表於 19-10-3 09:01
有公式可快速直接計算出結果,快而準。
HCF X LCM ➗已知之數
2 x 80 ➗ 16 =10

大慨係咪咁呢
假設兩個數X同Y,

A = X同Y都有的Factors
B = X有Y無的Factors
C = Y有X無的Factors

X = A + B
Y = A + C
LCM = A + B + C
HCF = A

LCM + HCF - X = A + B + C + A - A - B = A + C = Y
LCM + HCF - Y = A + B + C + A - A - C = A + B = X

MNIF 發表於 19-10-4 14:21
我睇得比較簡單。我認為這條題目嘅重點在於告訴小朋友這兩個數嘅乘積係等於這兩個數嘅HCF乘以這兩個數嘅LCM ...

對於我呢D讀文科既人,你可唔可以用淺白D既語言解說?

little_yolky 發表於 19-10-4 14:29
對於我呢D讀文科既人,你可唔可以用淺白D既語言解說?
叫條魚爬樹 ?

MrBeast 發表於 19-10-4 14:31
叫條魚爬樹 ?

拿!你唔好睇小阿媽既決心呀!為咗教阿女,上刀山落油鍋我都唔怕架!我雖然文科,當年數學會考都有C既

little_yolky 發表於 19-10-4 14:34
拿!你唔好睇小阿媽既決心呀!為咗教阿女,上刀山落油鍋我都唔怕架!我雖然文科,當年數學會考都有C既:heh ...
唔係講你(or 女女)ga呢,令你會錯意真不好意思