用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國東亞戶口
go

英國東亞戶口 [複製鏈接]

請問,  我女開英國戶口時, 是登記了香港手機號碼, 如何通知銀行改英國手機號碼, (因為每次登入英國CYBER BANKING都要入一次性password).  

謝謝.

1    0    0    0

回覆 YanYan0116 的帖子

you may contact BEA HK who helped to set up UK account for your kid, they can help to update your record. Either you may ask your kid go to BEA UK or call them to update respectively (when your kid is landing UK)

回覆 YanYan0116 的帖子

1. 差不多即時見到.

2. 寫封信 email 去 [email protected]

謝謝兩位.

loop    發表於 19-10-2 15:03

YanYan0116 發表於 19-10-2 14:51
謝謝兩位.
其實你應該叫仔女去UK HSBC 開戶口, 香港HSBC Premier 一樣可以global transfer free of charge 即時轉GBP 比佢地.
BEA service 好差, uk / hk  一樣差.

UK HSBC 學生開戶後隨時可以3% 做埋定期.

回覆樓主:

打電話去英國東亞,話改電話,佢會 send 文件。跟住填,然後 send 返過去。佢會再打電話返黎 confirm。

強烈建議開多一個銀行,barclays, hsbc 都好。東亞如果遲啲要匯錢交租之類,要再填表先可以轉到俾 “街外人”,每次加減資料都要填表然後打電話落實轉變。

同埋有時候買野佢 billing 同 shipping address 都要係英國,唔接受海外地址,咁可以東亞地址香港,另一張卡地址英國,然後東亞加英國卡資料,往後轉錢方便得多。

謝謝大家

因為BEA個EXCHANGE RATE平過HSBC,
我又有戶口係BEA,
所以我就係BEA開了.

都係要開多個戶口方便D.

回覆樓主:

我孩子也是在香港開東亞,再在英國開一個,例如手机上台也要求英國地址。之前問過東亞英國可以轉户口地址去英國,但要留意如暑假回港英國地址無人收信打回頭可能会暫時凍結户口。個人經驗東亞香港和英國(London and Manchester)服務都ok

YanYan0116    發表於 19-10-3 16:13

YanYan0116 發表於 19-10-2 09:52
請問,  我女開英國戶口時, 是登記了香港手機號碼, 如何通知銀行改英國手機號碼, (因為每次登入英國CYBER BA ...

打電話去英國分行,說要更改電話,他們會給你們一張form,填完後e-mail給他們,他們會給打新電話號碼confirm

YanYan0116    發表於 19-10-3 16:30

回覆樓主:

不用打電話,可以send email 去英國東亞([email protected]),取一張「change of address / Telephone No」, 填好,再send 返比佢地,之後UK BEA會有人call你。

YanYan0116    發表於 19-10-3 16:30
‹ 上一主題|下一主題