用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
樓主: yettalam
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公  

其實收最多關係人士既是SPCC, 何況SPCC是直資, 而CKY是私校.
又有沒人走去投訴SPCC不公呢, (不過人地乾脆唔收你報名費).

天行 發表於 19-9-30 14:33
同意學校有自主權選擇收什麼學生。

但從各家長得知,有不少家長的子女,只係有睇Video填顏色答卷既Formali ...
$400申請費只係申請面試機會既費用, 並非面試程序應有考核內容既費用喎.
何況詐騙罪如何去証明一開始完全唔考慮收佢地呢? 又如何去証明全部取錄小朋友都有經過你所講全面考核?

(非用家)

yettalam 發表於 19-9-30 10:31
全港如有幫小朋友報保良局蔡繼有的爸媽可否挺身留言有關今次面試的方式!!以往如何冇從追究!但今年面試原 ...

樓主,你嘅心情我好明白,我囡囡係星期五早上面試,佢話係入去睇片唱歌跟住油顏色,送左擦膠走得。其實如果學校一早好似其他學校講明先,家長預先打左底會好啲,例如,浸信會幼稚園報王錦輝有分加,st Paul boy校友/哥哥讀緊加10分...即學校一早講明,家長照報,係明買明賣,而家cky咁樣就好似俾人覺得不公平。  
算啦,世界就係咁吾公平(當然吾代表家長要接受,鬼叫自己N無咩),好好凖備之後嘅面試啦,加油!!

lambeanmama 發表於 19-9-30 14:33
其實大家真的不用「發」到咁大來講;其實也只是一兩位小朋友的片面陳述,便講到人家私相授受,有點那過。我 ...

塊臉好多顏色好可愛
我女都是成手顏色,佢仲突登俾我睇,証明真係有油色

Chan343 發表於 19-9-30 15:55
塊臉好多顏色好可愛
我女都是成手顏色,佢仲突登俾我睇,証明真係有油色
...

我個囡話另一個小朋友霸住哂啲顔色,只肯分黑色俾佢。

結果呀囡同老師講,老師幫手

sailormercury 發表於 19-9-30 12:53
其實傳聞 cky 也是很喜歡收 LH 的小朋友的。所以學校具體的準則係如何就無從而知,亦都沒人可以過問,因為 ...

LH 英普雙語教學,學生都係活潑開朗型為多。CKY收得多LH學生也很正常

DengCK 發表於 19-9-30 16:07
LH 英普雙語教學,學生都係活潑開朗型為多。CKY收得多LH學生也很正常

好多人倒果為因。

回覆 Diversifyedu 的帖子

同意家長門申請/俾報名費並非可以要求完全一致的"面試程序及考核內容"。唯程序明顯不同,或許能反映出學校有既定的收生意向。(由於家長不能親眼看到面見過程,因此亦同意舉證是困難的。)

詐騙的說法可能說得比較嚴重,聽起來有點誇,但如果樓主說的是事實(i.e. 該等程序根本不可能考核到某些小朋友),詐騙不是完全不可能成立的。只是舉證比較困難。

根據《香港法例》第210章盜竊罪條例16A條,如任何人藉作任何欺騙〈不論所作欺騙是否唯一或主要誘因〉並意圖詐騙而誘使另一人作出任何作為或有任何不作為,而導致— 該另一人以外的任何人獲得利益或該進行誘使的人以外的任何人蒙受不利或有相當程度的可能性會蒙受不利,則該進行誘使的人即屬犯欺詐罪。

如果樓主說的是事實,應用在這件事上:
(1) 誘使 :  公開接受申請
(2) 任何欺騙: 一早唔會諗住收
(3) 利益: $400 x 根本不會考慮的申請人數目

再者,如果知道一早唔會收,可能好多家長都唔會報名,唔會請假,唔會放棄其他撞時間的學校面見,唔會給予小朋友希望再令佢失望。

恐龍爸爸524 發表於 19-9-30 11:58
只能夠說一句 (睇開 D 啦) ...... 其實直私呢個遊戲,不但考小朋友能力,亦考家長心智。
有 D 人話公平 , ...

點解想入陳守仁就要入Lh?
大把不同幼稚園生都可以入到。

與其常常自怨自艾,怨是細B、卷幼,或怨自己無錢讀私幼,不如努力栽培(或訓練)小孩,又或者努力賺錢。

在EK我都見識過有券幼的家長,用心教導子女,現在也有很多名校second in。

常常自怨自艾,子女看在眼內也不是好事。

天行 發表於 19-9-30 16:22

同意家長門申請/俾報名費並非可以要求完全一致的"面試程序及考核內容"。唯程序 ...

如果全部都是一對一問問題,一個問易d、一個問難d,又是否不公平?對你易的問題,又可能對其他人是難。
對他人是易的問題,又可能是對你難。

就算真如樓主所說的第二款考核,很少問問題,是看電視(考坐定定、吸收內容),填色(考小肌肉協調、跟其他小朋友溝通(如上文有網友話有個小朋友霸哂d顏色筆點處理),填工作紙(考理解),唱歌遊戲(考聆聽、指令、跟動作)等

係咪真係無考核過任何野?

天行 發表於 19-9-30 16:22

同意家長門申請/俾報名費並非可以要求完全一致的"面試程序及考核內容"。唯程序 ...
點解EK變得更不可理喻?一句聽聞、加上一句懷疑,就可以盡情地向某一方作出嚴重指控?完全唔需要理會邏輯

回覆 DengCK 的帖子

咁唯有希望事實真相真的如你所說啦

回覆 天行 的帖子

樓主所論述假設係因為老師沒有考核個人任何問題, 所以不能判斷小朋友能否適合學校, 亦只有文娜雅拔幼稚園學生方可以得到全面的面試, 並推論到學校根本一早決定唔收,好明顯係一個滑坡理論.

期待樓主或其他家長等到面試結果公佈後, 公開結果作對比, 等往後家長有準確資料參考.

(非用家或今年考小家長)

DengCK 發表於 19-9-30 16:25
點解想入陳守仁就要入Lh?
大把不同幼稚園生都可以入到。

講得好。

其實半龍校咪仲唔「公平」,有啲係小學老師入幼稚園課堂觀課,有啲係只交portfolio連見都唔駛見。私校來的,私校有自己收生取向好正常喎!

倒轉諗,蔡繼有有自己的教學方針,無自己的幼稚園,但有「友好」幼稚園,而該幼稚園某程度受自己「影響」,如教育方針,咁收多啲有幾奇?

唔係派老師去文幼直接見已經叫做較公平啦!

993rs 發表於 19-9-30 16:34
點解EK變得更不可理喻?一句聽聞、加上一句懷疑,就可以盡情地向某一方作出嚴重指控?完全唔需要理會邏輯 ...
你太年輕了,像我們這些老餅,是不會在這裏斗纏

spookykenny 發表於 19-9-30 16:03
我個囡話另一個小朋友霸住哂啲顔色,只肯分黑色俾佢。

結果呀囡同老師講,老師幫手

下!要share 顏色咁又考多樣野

朋友想考青苗,網上有說明所有教核項目,但教練溫馨提示第一rnd 打唔到40板就可以走得,另外有銀章的有分加,以曾相識?

Diversifyedu 發表於 19-9-30 16:46
回覆 天行 的帖子

樓主所論述假設係因為老師沒有考核個人任何問題, 所以不能判斷小朋友能否適合學校, 亦只 ...

就算樓主最終無二面,都不代表學校有問題。我仔無英華二面,佢當日出來都話咩都無考過佢。唔通我又要出文質疑人?可能我仔當場百厭即時被DQ呢?我講我仔咋。絕無其他意思的。

cat20203 發表於 19-9-30 12:59
Spcc講明%收有關係人士
有些學校講明兄姊舊生有分加
給家長們知道係正面,公開。講明主要收邊間幼稚園更好 ...
我小朋友當年考spcc,有一朋友first in有去見校長,而我個就15分鐘就落番來,痛恨冇去平機會投訴

hppa    發表於 19-10-3 14:55