用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
樓主: yettalam
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公  

Mie1107 發表於 19-10-29 09:53
"家長背景和金錢support有排鬥"例如?

IB補習費每月可以萬計

Chan343 發表於 19-10-28 20:42
我識啲朋友無禮遇in 多左但有幸入2nd in

N無人士,有幸入了二面

spookykenny 發表於 19-10-30 06:49
N無人士,有幸入了二面

Congratulations!!!!!!! 我都有二面

月入冇十萬以上的家庭係咪真係好難支持到....

Chan343 發表於 19-10-30 14:07
Congratulations!!!!!!! 我都有二面

恭喜你呀!

tummypooh 發表於 19-10-30 14:11
月入冇十萬以上的家庭係咪真係好難支持到....

其實都唔止錢。。。入面有一部分的家庭爸爸媽媽唔係c level就係dr。。。月入十萬我估,估咋,都係好一般。

不過考左先再諗啦

我識好多家庭月入超過十萬的都target CKY.

回覆樓主

MH 同cky的關係一向都好公開。如果(就算)真係有偏待行為,不少家長有少少預左。
這樣對不對?不如這樣說,香港整個教育制度出了問題。很多家長已指出各大名校都有關係入讀人士。另世襲制很可笑(如真係有貢獻母校有證明加分另計,一刀切加分真係唔知點解)。還有寶珊呢類又點講。

呢個(關係優先)現象是否香港獨有?不是。海外都有。但係,香港係成個制度都有問題。有家長話:點解那麼多家長覺得無問題。答:無法改變,唯有適應,唯有看開,唯有豁達。所以所謂無問題,係化左。誰不想只係純merit based? 現實就係無。

利申:孩子不在MH. 不認為一定有發生過樓主講的問題。

我認識幾位小朋友唔係cky 都係考你講個幾樣.....

可以問下學校點解囉,睇下學校會唔會搭你

好多原因,發現小朋友座唔定? 小朋友唔主動?所以無繼續其他
本身學校有心兒嘅幼稚園? 覺得幼稚園嘅理念同佢哋小學差唔多?

回覆 yettalam 的帖子

上年有人冇去2nd,都直收。什麼原因?你懂的。提示:不是小朋友的能力。

BuBuBearBear 發表於 19-11-4 18:53
回覆 yettalam 的帖子

上年有人冇去2nd,都直收。什麼原因?你懂的。提示:不是小朋友的能力。 ...

校長解釋話係計錯分

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1922559/日報-教育-缺席面試仍獲取錄-蔡繼有校長-計錯分

我女2nd in 考條數學係大人都吾識,不是加減數,但我朋友條只係2 4 6 8 10, 好吾公平

993rs 發表於 19-9-30 12:05
其實就算文娜有優勢,頂多咪有分加(利申:我唔係文娜用家、亦唔知有冇分加)。相對DB、SPCC,填 form 打開 ...

請問你同先生是否專業人仕?

Poyau 發表於 19-11-4 19:26
校長解釋話係計錯分

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1922559/日報-教育-缺席面試仍獲取 ...
每個家長都可以選擇信或者唔信。你覺得可信咪信囉。

今年又唔知有無 early acceptance 呢

siupekchu 發表於 19-11-7 23:06
請問你同先生是否專業人仕?

N 無非專業

siupekchu 發表於 19-11-7 22:54
我女2nd in 考條數學係大人都吾識,不是加減數,但我朋友條只係2 4 6 8 10, 好吾公平
...
其實小朋友有冇完整向父母覆述考過d咩已係一個問題。
答唔同問題係好常見,上年有間直資考英文,有人考「hippopotamus」、有人只係考「elephant」。可能係運氣;亦可能個玩法係識既,就一路問落去、越問越深,直至唔識以止,未必係考「elephant」個小朋友著數左。

BuBuBearBear 發表於 19-11-8 03:08
每個家長都可以選擇信或者唔信。你覺得可信咪信囉。

每個人都有選擇自由,有 rational、有 irrational,對事實冇影響的。重要既係要揀一間可建立到基本信任既學校,否則雙方都辛苦。