用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
樓主: yettalam
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公  

helloeunicebb 發表於 19-10-3 14:36
請問喺CKY有幾多人可以考IB?

呢個係另一CKY富爭議性話題

官方資料係全數於 IGCSE 達 3B3C考 IB,CKY 不設 DSE。

作為初級用家,我睇 IGCSE 往績:A*-C 有96.6%,6As or above 64%。我理解 ~96.6% 合資格升 IB。

當然,每年year 10 上到 year 11 少左 30% 人。我唯有買定花生睇各方質疑

回覆 yettalam 的帖子

睇開點, 這是私校, 其實佢點都得

回覆 恐龍爸爸524 的帖子

無聽過想入陳守仁要讀學之園呢

回覆 lambeanmama 的帖子

認同... 佢自己mark 低就可以

993rs 發表於 19-10-3 15:30

官方資料係全數於 IGCSE 達 3B3C考 IB,CKY 不設 DSE。

印象中之前maths 要A,改了嗎?

MrBeast 發表於 19-10-3 17:11
印象中之前maths 要A,改了嗎?

要揀 HL math 先要 A

少左30%人為數不少啊!可能出國了.....
這數字令人擔心....

回覆 Chan343 的帖子

其實讀得呢類學校好多人都有出國打算,就算我朋友在spcc都話中二,中五會走一浸人去外國

其實如果間幼稚園叫 cky附屬幼稚園,咁樓主會唔會覺得問題細D?
有直屬中學果D小學,將來8成機會直升中學,咁又可唔可以話唔公平?
我明白你感受,唯有報其他啦。

不如講下 ,有 2nd in 會唔去

helloeunicebb 發表於 19-10-3 14:36

"2019 IB Diploma results attained by our cohort of 92 students in Year 12 regisyered for the IB Diploma"

十分鐘 發表於 19-10-3 17:56
其實如果間幼稚園叫 cky附屬幼稚園,咁樓主會唔會覺得問題細D?
有直屬中學果D小學,將來8成機會直升中學, ...

其實唔係咁多MH 幼生入到CKY

2019 IB 92 / 2017 IGCSE 138 = 66.7%

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3670838

Poyau 發表於 19-10-3 19:24
2019 IB 92 / 2017 IGCSE 138 = 66.7%

你是指出有幾多人應考IB, 而不是版友問的有幾多人可以考IB。我身邊認識的朋友子女,尤其有美加護照的,也在高中年代往外地升學。他們是合資格應考,只是選擇外地繼續學業。

CKY考得不錯無容置而,我反而有興趣知道IB Eng 是否全Eng A? 如不是有多少比例是Eng A? Eng A即英語達到native level.

964000 發表於 19-10-3 21:09
CKY考得不錯無容置而,我反而有興趣知道IB Eng 是否全Eng A? 如不是有多少比例是Eng A? Eng A即英語達到na ...

我冇呢方面資料。最 relevant 既數字只有用 bilingual dip 93% 對比,DB 88%、ISF 72%、YCIS 69%

lambeanmama 發表於 19-10-3 20:58
你是指出有幾多人應考IB, 而不是版友問的有幾多人可以考IB。我身邊認識的朋友子女,尤其有美加護照的,也 ...

2017 單係 6A-A* 都有 69%

993rs 發表於 19-10-3 21:52
我冇呢方面資料。最 relevant 既數字只有用 bilingual dip 93% 對比,DB 88%、ISF 72%、YCIS 69%
...

考Eng A and Chi A係bilingual diploma, Chi A, Eng B and use Eng to take subject 3 or 4 亦係bilingual diploma, 單看%好難比較

poonseelai 發表於 19-10-3 22:02
考Eng A and Chi A係bilingual diploma, Chi A and use Eng to take subject 3 or 4 亦係bilingual diplom ...

是的, bilingual dip 主要反映雙語能力

Buggyjai 發表於 19-10-3 19:16
其實唔係咁多MH 幼生入到CKY

我都想知MH 多少人入CKY.