用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 軒小入QC的機會
樓主: cellinyu
go

軒小入QC的機會   [複製鏈接]

cellinyu 發表於 20-6-17 13:13
但系我見上年的數據,教育局網上指非保留學位得51個,聯系16個。但兩軒如果占20幾個,咁大部份系抽獎入? ...
67個QC位, 兩軒只佔50, 仲有17俾同區學校分
如果QC真係咁鍾意收軒小學生, 點會每隔一兩年其中一間軒小就會有級3/4入唔到QC要叩門既情況出現?

我以前以為QC點都係會自行收1/2個軒小學生(即係合共2-4個), 點知事實係1個都無

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 cellinyu 的帖子

唔係抽獎入,你估真係自行時入咁多咩,不要太高估兩軒,連在校內的【工作人員】也說兩軒只是在好校網,否則不可能入咁多QC。

回覆 hkpapa852 的帖子

如果系咁,其實大家都系搏抽獎睇運數。

回覆 aptcan 的帖子

恩,有些明白了。真系睇運氣大抽獎

cellinyu 發表於 20-6-17 13:41
回覆 aptcan 的帖子

恩,有些明白了。真系睇運氣大抽獎

另一帶出嘅考慮點,就係究竟區內非直小有幾多本區真B1生~~~

mcl203 發表於 20-6-17 13:51
另一帶出嘅考慮點,就係究竟區內非直小有幾多本區真B1生~~~

呢個問題, 太沉重了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-6-17 13:53
呢個問題, 太沉重了!

要點到即止~~~

回覆 mcl203 的帖子

呢個真係要靠估

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-6-17 13:05
做乜又召喚呀5G兄?
雖然佢好似係兩軒其中一間學校既學生家長, 但佢實際係乜都唔知, 正宗無料扮四條個種
反高潮:原來嗰位高人子弟根本唔係讀軒小

bobbob 發表於 20-6-17 15:29
反高潮:原來嗰位高人子弟根本唔係讀軒小
又一次“中三元”甘的高潮?

mcl203 發表於 20-6-17 13:51
我也覺得奇怪,個個都話好多band1直屬學校應該心水清,就係唔講,保持神秘。

b3410 發表於 20-6-17 16:28
我也覺得奇怪,個個都話好多band1直屬學校應該心水清,就係唔講,保持神秘。
...

所以我哋咪話講咗咁多年都無乜人信,連出埋塊pizza,點分都係得一個pizza,啲作家都係要講到5餅2魚咁,食極都仲有咁。直屬又可以理解,預學生讀足12年~~~

好多人都無理解到, 本區B1=/=全港B1呢個影響係灣仔區係有幾大

直中只需夠全港B1+B2A就做到全英中, 但統一派位必定要按本區Banding去順序抽

就算係全港B1但只係本區B2, 都唔駛望有機會入到某D中學

swytca 發表於 20-6-17 16:46
咁順便我想問下,仁立同仁紀也係這樣額麼,有沒了解

我暫時未收到料, 等雙仁學生家長提供資料吧!

hkpapa852 發表於 20-6-17 16:49
好多人都無理解到, 本區B1=/=全港B1呢個影響係灣仔區係有幾大

直中只需夠全港B1+B2A就做到全英中, 但統一 ...

甚麼地區一線小學,去到邊個區都係一線小學,只會睇個升英中率,而忽略本區B1生放落不同區,百分率係會有變化,可升亦可跌~~~

hkpapa852 發表於 20-6-16 14:53
三間聯小今年自行都無人入到QC
我識人讀軒小入左喎!

winnie_kin 發表於 20-6-17 23:17
我識人讀軒小入左喎!
邊間軒小?考全級第幾?

swytca 發表於 20-6-17 16:46
咁順便我想問下,仁立同仁紀也係這樣額麼,有沒了解

2019年應該有自行同公海
仁立43 + 仁紀27 = 70
公海54 + 聯繫21 = 75

據知,QC F.1 來自軒小的同學,成績都屬於比較差嗰浸,所以有得揀(自行),QC都未必想要軒小,礙於聯繫抽獎就冇辦法要收,去到叩門就會揀番外校啲精英

王家爸爸    發表於 20-6-29 16:50
2jkidsfather    發表於 20-6-20 17:04
‹ 上一主題|下一主題