用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙官小派位
go

沙官小派位 [複製鏈接]

請問今年沙官小派位如何?
   1    0    0    0

回覆樓主:

學校只供佈部分資料

https://www.stgps.edu.hk/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=436:2012-08-14-03-41-14&id=2549:2017-2019&Itemid=58

嘜公佈得咁鬼鼠嘅?完全沒數字? 不如就咁說九龍區中學數間, 港島區中學少許..........

小乖豬 發表於 19-10-15 05:52
嘜公佈得咁鬼鼠嘅?完全沒數字? 不如就咁說九龍區中學數間, 港島區中學少許..........
...

2018年校務報告有多啲數字
兩間聯繫中學加埋54人(40%)

2018年升中派位
沙官*: 47人 (34.8%)
梁文燕*: 7人 (5.2%)
傳統英中(9間^): 26人 (19.3%)
直資(9間^): 12人 (8.9%)
其他: 43人 (31.9%)
總數: 135人 (100.0%)
* 聯繫中學
^ 報告有名單但無個別數字

https://www.stgps.edu.hk/images/1819/School_Report/1718/17-18_School_Report_Final.pdf

IloveJJ 發表於 19-10-15 08:25
好似麻麻
如果沙官中好似好多年前那样top, 这个派位就很好,只是现在。。。

IloveJJ 發表於 19-10-15 08:25
好似麻麻

同以前比差咗
不過2018年升B2A-1仍有約6成

2018年升中派位
沙官屬B1 → B1 47人
英中9間全部B2A-1 → B2A-1 26人
直資其中6間B2A-1 → B2A-1 ≥6人
梁文燕B2 → B2 7人
直資德信/培僑B2 → B2 ≥2人
直資林大輝當B3 → B3 ≤4人
其他無資料 → B3 ≤43人

B2A-1: ≥79 (47+26+6) (58.5%)
B2: ≥9 (7+2) (6.7%)
B3: ≤47 (4+43) (34.8%)
Total: 135 (100.0%)

IloveJJ 發表於 19-10-15 09:24
係,另外睇考到出面直資既人數,都唔算理想
一定给一吕/沙吕/培基比下去,但以大沙田区来讲,可能已经是排第四?不肯定一湖是否比沙官好。

猴子爸 發表於 19-10-15 09:35
一定给一吕/沙吕/培基比下去,但以大沙田区来讲,可能已经是排第四?不肯定一湖是否比沙官好。 ...
http://www.dcfwms.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1269&mode=published&nocache1571109086&lang=zh
一胡要好過沙官小。
還有聖心小。

沙官小前五難保。

圣心小都比沙官小好的话,沙官中小都是齐齐走下坡得比较厉害。沙官有可能是众多前top官校中,跌得最多的一间。

Poyau 發表於 19-10-14 22:25
學校只供佈部分資料

https://www.stgps.edu.hk/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=436:20 ...

2017~19?兩屆嘅?

bearcat2003 發表於 19-10-15 13:38
2017~19?兩屆嘅?

2017-2018學年
小五 呈一

2018~2019學年 是小六 呈二, 呈三

所以會寫2017~2019

Poyau    發表於 19-10-15 14:31

猴子爸 發表於 19-10-15 12:15
圣心小都比沙官小好的话,沙官中小都是齐齐走下坡得比较厉害。沙官有可能是众多前top官校中,跌得最多的一 ...

請問各位, 為何沙官中成績會大不如前?

好多好好年以前, ”沙官中真係沙田龍頭.

回覆 IloveJJ 的帖子

沒錯,正常說,只有派位麻麻才會這樣公佈,如果派位亮麗仲唔耀武揚威?

回覆 Summer622 的帖子

沙官跌其實係好漫長嘅過程。持續咗近廿年。單以成績論英雄的話,最好係1995-1998;2002-2005叫小反彈,然後就這樣了。

唔同時期有唔同原因:

1. 生源。沙官早年有不少學額比沙小。有保險在手,最叻嘅勇於考其他學校,而較中等的就有不必太努力都有得直升的心態。生源如此,學習差異放大,就反映在成績上。

2. 競爭。同區第一組別中學多。加上直資學校大舉建成,競爭加速不同程度學生歸邊。

3. 管理風格。最好成績時期的校長有二:一是九十年代的Gloria Ko。作風較嚴厲,學生較集中讀書。兩個公開考試狀元,由此而來。二是繼任的馬紹良。強人風格,大搞IT 等項目。學校較分心,成績開始跌。走了之後(2001)又升返少少。其後校長不算有強人風格。但要令學校上返去就難了。

ucw 發表於 19-10-15 15:38

沙官跌其實係好漫長嘅過程。持續咗近廿年。單以成績論英雄的話,最好係1995-1998; ...
Thank you so much, 很詳盡 ^^

補多句。

浸呂、曾肇添同沙官曾經鼎足而三。今日唔係,除咗官中同官小聯繫同上PO嘅原因,浸小比沙小有競爭力;曾肇添為成績招牌,取學術棄其他,以及鼓勵學生集中有希望科目,都係分野嚟。

ucw 發表於 19-10-15 15:38

沙官跌其實係好漫長嘅過程。持續咗近廿年。單以成績論英雄的話,最好係1995-1998; ...
你一定是沙官人
看起来,应该第三个因素是最关键,的确,校长的好坏对一间学校有举足轻重的影响。

沙官的opposite是沙崇。一间跌,一间升。

只是,官校不是要定期交替的吗?是沙官“不好彩”被委派了一大堆差一些的校长?

回覆 猴子爸 的帖子

所有官校校長都是輪流做,任期有長短。

浸呂可以一個校長做廿年,官校就無咁嘅機會。

當然,唔可以賴晒管治風格。你問我,最關鍵嘅係,喺2001-2007年,發生兩樣嘢。

1. 中學學位分配辦法改變,Banding 5 變3;容許全港性不分區揀學校
2. 傳統名校陸續轉直資,向全港小學招攬尖子。

喺中學收生最市場化嘅時期,成績跌,於是家長用腳投票,加劇市場選擇的結果。

官校校長有不同意見嘅唔只佢。QC近兩任校長都有風雨,成績都有跌,但總體保得住--雖然係犧牲咗若干OLE救返嚟。
‹ 上一主題|下一主題