用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區B1A女仔選擇
樓主: ahchufong
go

九龍城區B1A女仔選擇   [複製鏈接]

gigayan 發表於 19-10-3 17:59
好,我女咁多咀,我叫佢試下撩下你女

一言為定

IloveJJ 發表於 19-10-3 19:58
你唔明我既意思。
有無見過中國人樣,但講英文流利過中文既後生仔?佢哋係根本就習慣英文,中文反而唔慣。 ...

呢樣嘢我又信我個NET喔。佢叫阿大平時日常都講英文,另自己習慣個思想都變成英文人,咁就有機會變好。唔理迫好唔迫好,平時少講,就一定唔會好。講得多,終有一日會變成習慣。

BTW,我無見過講英文好過中文既後生仔,除咗ABC,BBC,或國際學校學生之外。

little_yolky 發表於 19-10-3 18:05
響學校。一定唔係習慣,一定要老師push,講多先可以變成習慣。
好似我仔學校依家老師push佢哋講中文。如果中文堂講一個英文字,就罰寫幾百個字的中文作文。

little_yolky 發表於 19-10-3 20:15
呢樣嘢我又信我個NET喔。佢叫阿大平時日常都講英文,另自己習慣個思想都變成英文人,咁就有機會變好。唔理 ...
唔止中英文,有D連普遍話都得。直資有,津校都有。當然屋企功勞應該都大,我估。

IloveJJ 發表於 19-10-3 20:57
我唔係話講得多唔會變好呀!
我係話你想啲學生自己用英文溝通,係睇啲學生係咩人呀!我話津校會 ...

唔理佢哋係咩人,首先,多講一定會變好,所以,學生唔願意主動,學校更應該push。因為佢地係B1生,有咁既先天條件。你講既咩類型人多少根本無關係,學生主動學校當然唔需要費力,但學生唔主動,學校係咪乜都唔做呢?學校亦有決心教好英文,咁當然要加大力度。同津校、直資根本無關。你講果D直資好流利,根本佢哋好多時母語已經係英文,幼稚園讀英普學校,小學讀英文小學或國際學校,佢地講得好,咪就係因為細時多講,咁咪習慣咗囉。中學已經係the last minutes,仲唔努力,到我哋咁既年紀就真係點講都改善唔到了。

IloveJJ 發表於 19-10-4 07:22
我一直只係回應你呢種情況,要去直資先有條件。無話講咗無用。係解釋俾你知,點解做唔到。明唔明?
...

唔可能做唔到,校長有咁既諗法,表示學校學生有咁既能力。全部收B1既津校唔多,我哋起碼30%自行係經學校screen過英文好既,剩返70%大抽獎我唔相信20%英文好既都無,深水埗都有唔少幾好既小學,有一半人帶動另外一半同學,絕對可以實行。

IloveJJ 發表於 19-10-4 07:42
咁點解而家你又响度呻學校無實行呢?

响津校,成績有咁上下,但唔係等於啲細路有日常講英文既習慣,佢哋 ...

所以下次家長會一定要問下。同埋NET認為日常講英文唔係只練會話,係練個英語思想咁話喔。阿女平時響屋企係講英文的,因為NET要求,你知啦,佢死腦筋,老師叫做乜佢就會做。

IloveJJ 發表於 19-10-4 07:42
你知唔知sfa上堂都係英書中教架?

無問題丫,大部分都係中小上,有基礎就可以實行。係差有人推一把。

little_yolky 發表於 19-10-4 07:53
無問題丫,大部分都係中小上,有基礎就可以實行。係差有人推一把。

我完全贊成你睇法,其實學校營做一個語境都好緊要,既然老師同佢地平時講嘢都講英文,即係佢地識聽,push下佢地講多d就好,當然自動波自己肯講就更好。

Btw, 同咗我女講,叫佢主動搵你女講嘢,佢話好喎......

gigayan 發表於 19-10-4 08:56
我完全贊成你睇法,其實學校營做一個語境都好緊要,既然老師同佢地平時講嘢都講英文,即係佢地識聽,push ...

太好了其實小朋友唔會入咗B1學校就自動入大學,自己要識爭取學習機會。阿女入咗男拔個同學,依家寫whatsapp用全英,我都鼓勵阿女用英文寫多D

BTW,記得叫你女女唔好笑我阿大講唔好,佢面皮好薄

little_yolky 發表於 19-10-4 08:59

唔會啦,叫你女唔好嫌佢講到一舊舊就好了。

我女whatsapp都英文,但有時佢地用嘅short form真係五花八門,為咗不失霸氣,我自己上google尋求協助⋯⋯

gigayan 發表於 19-10-4 09:08
唔會啦,叫你女唔好嫌佢講到一舊舊就好了。

我女whatsapp都英文,但有時佢地用嘅short form真係五花八門 ...

真係好羨慕健談既小朋友,我一家四口都唔多講嘢的,阿妹已經叫最叻果個

ahchufong 發表於 19-9-29 09:45
九龍城區B1A女仔,報瑪利諾或St Mary呢d有直屬小學嘅中學會唔會好難
九龍城區學生人數大約有五千幾,B1A學生大約有五百幾、六百,而且大抽獎係B1A~B1C都可以抽,B1學生加埋有附近千幾、二千;瑪利諾得百幾個位,競賽唔細。
‹ 上一主題|下一主題