用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 適合資優生的中學 ?
go

適合資優生的中學 ?

請問全港有邊幾間中學特別適合資優生 ?  特別係天文地理、科技航天。Thanks.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

Del

醒目開學勳章

Sandylam858 發表於 19-9-27 18:11
請問全港有邊幾間中學特別適合資優生 ?  特別係天文地理、科技航天。Thanks. ...

直資定官津?男定女?校網?banding?

請問全港有邊幾間中學特別適合資優生 ?  特別係天文地理、科技航天。Thanks. ...
基本上只要係校內有天文望遠鏡既都適合,至於邊間最適合,其實基本上都係睇成績。

王家爸爸 發表於 19-9-27 22:47
基本上只要係校內有天文望遠鏡既都適合,至於邊間最適合,其實基本上都係睇成績。 ...
香港光害咁勁,其實可以睇到乜?印象中天文科好似被港大cut 左?是否美國大6較多oppotunity?

MrBeast 發表於 19-9-27 23:03
香港光害咁勁,其實可以睇到乜?印象中天文科好似被港大cut 左?是否美國大6較多oppotunity? ...
美國可以適合啲,香港光害勁、大陸霧霾多,都係睇唔到天。

醒目開學勳章

hi! 我仔也是地理天文資優,除諗中學外,你有冇報資優學苑?

王家爸爸 發表於 19-9-28 09:26
美國可以適合啲,香港光害勁、大陸霧霾多,都係睇唔到天。

記得之前大6天望遠鏡請人,山ka la 咁遠的無人之地,退休當隠居都不錯

piglet0529 發表於 19-9-28 09:29
hi! 我仔也是地理天文資優,除諗中學外,你有冇報資優學苑?
just curious, 什麼是天文地理資優?

男仔定女仔? 聖言學內有天文望遠鏡。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-28 09:33
just curious, 什麼是天文地理資優?

即自然博物

on top of 王家爸suggest有天文會, 數 n stem強?

醒目開學勳章

Anniemun 發表於 19-9-28 09:36
男仔定女仔? 聖言學內有天文望遠鏡。

不止要天文望遠鏡的。觀星只是其中一環。我都揾緊

piglet0529 發表於 19-9-28 09:38
即自然博物
有什麼特徵嘅呢?

回覆樓主:

咁早就知小朋友係天文地理航天科技資優?
定係佢有呢方面興趣?
真係要分清楚!
若對這幾方面有興趣,將來phy就要必修!

好成績資優學生當然會被唔少名校取錄,所以呢類學校會比較多經驗及資源去栽培資優學生,除咗喺學習上,仲有心理及行為上嘅教育支援。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-28 09:41
有什麼特徵嘅呢?

就是小朋友對那類知識已有很專門的研究, eg. 他的地理concept上可能清楚過dse考地理的考生。不過佢地仲細,當然未能應付很長篇大論的答題。

講開,香港有個天文會,間中會搞觀星活動,你們去過未?它有fb, 有興趣search 下,另外nasa fb 都worth to follow

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 19-9-28 09:46
講開,香港有個天文會,間中會搞觀星活動,你們去過未?它有fb, 有興趣search 下,另外nasa fb 都worth to  ...

純觀星的去過下,反而提下樓主佢哋去天文會跟太空館攪的talk先啱的,就像剛過去的數星期四晚的。我仔聽得入神,我就哈眼瞓。

piglet0529 發表於 19-9-28 09:46
就是小朋友對那類知識已有很專門的研究, eg. 他的地理concept上可能清楚過dse考地理的考生。不過佢地仲細 ...
thx. 推介一 bbc documentary : the earth story.  好耐好耐之前我在tvb pearl 睇過,超正