用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 * 超新手出沒注意 * 求入LH, Vic PN 準備功夫 ...
go

* 超新手出沒注意 * 求入LH, Vic PN 準備功夫

你好 大家. 我係一個超新手爸爸. 前兩日同咗兩個媽咪食完飯先 恍然大悟 要咪教育王國啲討論.  

我bb女今年2月尾出世. PN 首選想入 LH .  次選 vic. .  bb媽咪小時讀過vic 幼稚園. 想知道做啲乜嘢 同埋上邊一啲playgroup 最能夠裝備到我小朋友.

我聽過artsPlus, Beebee, playpark. 好似話係適合入victoria用.  唔知我理解啱唔啱呢??  點先可以做好入LH嘅準備呢?

Bb剛足七個月, 我而家最迫切嘅係應該做啲乜嘢呀? 謝謝

bb媽咪小時讀過vic 幼稚園 <-- 搵返documents, 報名時會有用....

最迫切嘅係報名上心儀playgroup, artplus 果d, 好多人一出世就apply.

回覆樓主:

LH有開辦自己既pg Little Habs, 但讀Little Habs係無priority入LH, 雖然如此,但好多人都會照報Little Habs, 因為聽聞LittleHabs入面既Hello song會喺LH面試時播。
LH有攪申請PN入學既講座,有興趣可留意幾時會再舉行。

宜家apply 左 d pg先啦

回覆樓主

Victoria 兩年前分左家,原東家只keep咗 Victoria Causeway Bay. ArtPlus 就係原東家屋企人開。

原東家將其他8個Victoria Kindergarten campuses + Beebee Playgroup 賣咗俾新世界鄭家。鄭家呢2年又開咗幾間Victoria Playpark (playgroup)

題外話,Baby Kingdom宜家都係鄭家旗下

haha, im a new dad too, my son is almost 10-month old now.

didnt start to look for any playgroup yet and also looking for recommendations too lol.

回覆樓主:

俾個忠告你,上得呢啲"有關係”playgroup,就最好贯切始終,唔好中途停,如果唔係仲哀。當年七個月大上artplus,一星期一次冇問題。但到一歲,就要一星期兩三次。當時唔想bb辛苦,drop out咗。之後考pn同k1,即使自問小朋友表現不錯,連second in都冇。唔肯定有冇關,但俾我再揀,寧願完全冇上過。

Lalaji 發表於 19-10-11 16:24
俾個忠告你,上得呢啲"有關係”playgroup,就最好贯切始終,唔好中途停,如果唔係仲哀。當年七個月大上artp ...

有啲kg開嘅pg係同一班老師教
到kg面見時 可能遇上識嘅老師