用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 大家期望IS學校教授的中文程度
go

大家期望IS學校教授的中文程度

好奇一問, 因為有人想學深啲, 有人覺得太深就好難應付. 想知EK家長主流意見, thanks!

期望好似以前中學會考中五程度的中文。未必懂詩詞歌賦,但日常看本地報章雜誌沒有障礙,看懂金庸小說,行文有理,沒有錯別字,懂常用四字成語甚至揭後語

回貝珠, 我發覺要IS小朋友儲和用中文詞庫極之困難...

木子兔媽媽 發表於 19-9-25 21:57
回貝珠, 我發覺要IS小朋友儲和用中文詞庫極之困難...

我堅持每一日篇,要她朗讀文章,忘記了的字隔天再問再考,暫時中文不遜本地學校。明白大左就很難keep

所以其實如果對小朋友中文有要求, 都係自己教而唔好要求學校太多?

學校分band就可以解決唔同家長的需要。

想問深/native班功課/默書測驗會點? 我小朋友學校一日一版worksheet

木子兔媽媽 發表於 19-9-25 22:27
所以其實如果對小朋友中文有要求, 都係自己教而唔好要求學校太多?

認字,oral 都要靠屋企。但之後學什麼修辭技巧,我也冇功力教了。

木子兔媽媽 發表於 19-9-26 08:18
想問深/native班功課/默書測驗會點? 我小朋友學校一日一版worksheet

她還小,native 班有寫字功課,一星期三次,每次三行。試過背默短文,事前冇通知要溫,堂上即背即黙,未有考測

回覆 貝珠 的帖子

我大女已小三. 所以我覺得她作文和會話的詞彙要靈活運用. 如果在IS的環境單憑學校中文課功課, 去到測驗就未必夠用.

回覆樓主:

有些native班會教埋修辭手法,作文亦有要求,唔係差local幾多。但條路行落去,就係考IB中文A卷,就要花比較多時間落去。

Jane1983 發表於 19-9-26 09:50
有些native班會教埋修辭手法,作文亦有要求,唔係差local幾多。但條路行落去,就係考IB中文A卷,就要花比較 ...

我冇想到咁遠,也不想為了避考中文A而不用功於中文。只想中學前打好中文底子,上中學一來功課忙,二來未必肯聽阿媽講,咁就冇得攪嫁啦

Jane1983 發表於 19-9-26 09:50
有些native班會教埋修辭手法,作文亦有要求,唔係差local幾多。但條路行落去,就係考IB中文A卷,就要花比較 ...

其實IB 中文考A or B 係咪考生可以自由選擇?

貝珠 發表於 19-9-25 21:53
期望好似以前中學會考中五程度的中文。未必懂詩詞歌賦,但日常看本地報章雜誌沒有障礙,看懂金庸小說,行文 ...

你的要求好高啊!
有成功例子但不會是普遍現象。金庸小說?肯看電視版我也收貨。
小兒的中文一直在pathway 3, 初中階段是Chinese A, 因此明年Y12只能修Chinese A, 不能轉去B, 這是IBO的政策,學校違規會引起IBO關注而出現問題。
國際學校的學生讀Chinese A當然辛苦,大家要三思。

Radiomama 發表於 19-9-26 10:51
你的要求好高啊!
有成功例子但不會是普遍現象。金庸小說?肯看電視版我也收貨。
小兒的中文一直在pathway ...

舊陣時中學會考, 不是現在DSE 呀。我見到呢度啲家長經常錯別字,都真係睇得好礙眼。期望歸期望,現實永遠有落差,但係我都唔想目標set得太低。

回覆 小加子 的帖子

唔清楚所有學校的安排,但知道一兩間都唔可以學深的課程,然後揀B卷。

回覆 貝珠 的帖子

一年一年咁過,都要有d計劃。我睇的係如果搵到一間重視中文的IS,家庭又肯給力培養,小朋友中文係可以幾好,口語普通話甚至超過本地學校。但學上去越來越深,行咗條A卷路,你要高分就要出好多力,果個時間的消耗是否值得就見仁見智。