用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網保良局朱正賢小學
go

91校網保良局朱正賢小學 [複製鏈接]

請問大家知唔知道保良局朱正賢小學 係咪小一至小三唔係太谷但一上到小四就谷? 老師有冇愛心? 功課多唔多?壓力大唔大㗎? 謝謝大家,心急人上, 因為聽日要交表啦,所以有啲趕急。
   2    0    0    0

joycelocat 發表於 19-9-25 18:11
請問大家知唔知道保良局朱正賢小學 係咪小一至小三唔係太谷但一上到小四就谷? 老師有冇愛心? 功課多唔多 ...

我有親戚個仔讀緊這間,佢回應過:
以前朱正賢數學叻,另外有資源,好多學校活動免費,我有個中學老師,佢做過耀中小學部校長,都推薦我報朱正賢,點知收咗阿仔後,個校長就辭職,唔知數學比賽仲叻唔叻,學校發掘咗阿仔音樂天分。
唔算谷,只會谷精英班,4年級開始有中普兩班精英班,數學重組4班程度分開上,各級數教快半年,小一五班,己取消英文教常識,現在己變成星期制,5天時間表,一年考3次試,無測驗,默書有獎但唔計成績表。
我親戚話朱小功課已經算少,有時都七八樣,但改正都算一樣。

回覆 ipcs 的帖子

咁請問呢啲老師有冇愛心?小朋友讀得開唔開心? 校風純唔純撲?小朋友係咪好純品㗎?同埋多唔多新移民小朋友?

joycelocat 發表於 19-9-25 18:29
回覆 ipcs 的帖子

咁請問呢啲老師有冇愛心?小朋友讀得開唔開心? 校風純唔純撲?小朋友係咪好純品㗎?同 ...

轉載自我親戚:
老師都嚴格,校長好有愛心,部分老師都有愛心,但我唔多接觸和麻煩老師,所以唔太清楚。校風幾好,其實沙田的小學都差不多,成績唔差又幾純樸,新移民都差唔多都有少少,主要宜家好多媽咪係新移民,就算住私人樓宇都有新移民,可唔可以相處係睇個人。小朋友較少新移民。

回覆 ipcs 的帖子

咁請問呢啲老師有冇愛心?小朋友讀得開唔開心? 校風純唔純撲?小朋友係咪好純品㗎?同 ...

佢話小朋友開心但都緊張

回覆 ipcs 的帖子

只有一班用ipad,全部書都要買係,不過買咗放屋企做功課同溫書唔傷眼,我哋一定要買同帶返學,無啦啦咩多部ipad。
佢會幫你訂,全書津免費,半津半會(我估佢指半免)型號:Ipad2018 128G都幾重800克。
Ipad朱正賢會比精英班用,3年級填問卷,4年級分ipad班,又分咩普教中和廣東話精英班,數學堂又分4班程度上,用紅黃藍簿分。
3年級前只有一班精英班,2年級開始用普教中4年級开始兩班,普和廣,數學跟考試成績再拆4班上。
入精英班有多啲資源,老師會選佢哋參加活動和比賽,免費。

回覆 ipcs 的帖子

謝謝你! :)

joycelocat 發表於 19-9-25 21:55
回覆 ipcs 的帖子

謝謝你! :)
咁你諗唔諗住入呀 ?

回覆 恐龍爸爸524 的帖子

未必了

joycelocat 發表於 19-9-26 09:56
回覆 恐龍爸爸524 的帖子

未必了
你的選擇是 ? 沙呂 ?

回覆樓主:

我識呢間學校兩個校友,一個即使20分必收(幾年前),都無選這間。另一個校友女20分入咗,兩母女都係緊張派,可能唔夾學校,最後移民
‹ 上一主題|下一主題