用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 提升閱讀英文課外書興趣
go

提升閱讀英文課外書興趣 [複製鏈接]

我女已經10歲, 中文比較好所以多數都係睇中文書。英文唔算差, 但就對英文書冇乜興趣, 買好多, 有D佢話睇完, 但應該冇乜睇文字, 叫佢開始睇D多文字既英文書, 佢就話睇唔明。
想問下點樣可以令佢睇返多D英文書呢? 我覺得佢係vocab唔夠, 但平時都係佢自己睇書多, 同埋學校功課都忙, 點樣可以增加佢詞庫呢?
   16    0    0    0

回覆 hehababy 的帖子

我女也是十歲, 中英文書都會睇,如果你小朋友覺得睇唔明, 你就要找較易明白的書,如oxford reading tree stage 1 -12....你可以由STAGE 5-6開始....如果覺得太易也可試7-9
慢慢一層一層讀上去應該會有趣味,也不覺得太難 (可圖書館借/書店/網購)

我女經驗: 由
OXFORD READING TREE
USBORNE FOR EARLY READER
USBORNE READING COLLECTION FOR CONFIDENT READERS
STORY TIME FOR KIDS
RAINBOW MAGIC FOR EARLY READERS
RAINBOW MAGIC COLLECTIONS
UNICORN BLOSSOM WOODS
HEIDI HECKELBECK SERIES
MY LITTLE PONY - EARLY READER
READY TO READ SERIES FROM STAGE 1 TO 3
MAGIC ANIMAL FRIENDS SERIES
MAGIC MOLLY - HOLLY WEBB
BETTY G. BIRNEY 'S COLLECTIONS
HUMPREY'S TINY TALES SERIES
THE TIARA CLUB
DIARY OF A WIMPY KID
SHERLOCK HOLMES
仲有好多..... 都係由大圖畫書開始,慢慢進階閱讀,由伴讀到自主閱讀,大約2-3年
p.s 我女由k2伴讀,到小二左右自己睇....現小五,中英文靠閱讀,所以中英能力比較好
你也快點開始, 到中學應該可以自動波睇中英文書

我女讀中文小學, 而最近都有帖講應該睇咩書,你look look

回覆樓主:

10歲已差不多青春期,仲睇ORT未必有共鳴 (我覺得ORT stage 1~9內容只啱初小生), 我記得我10歲已睇金庸,如果中文書已睇緊名著小說,冇乜可能仲想睇kipper & biff佢地柴娃娃或者仲想睇rainbow magic呢d氹小女孩嘅fairies。

回覆樓主:

10歲又唔想睇咁多英文字,可以考慮下graphic novels, e.g. Victoria Jamieson (e.g.Roller Girl)和Raina Telgemeier

MandyShek 發表於 19-9-25 20:27
我女讀中文小學, 而最近都有帖講應該睇咩書,你look look

我留意下先,thanks

Elenalan 發表於 19-9-25 23:12
10歲又唔想睇咁多英文字,可以考慮下graphic novels, e.g. Victoria Jamieson (e.g.Roller Girl)和Raina Te ...

佢應該鍾意睇啲知識類或者懸疑方面既書,見佢鍾意睇中文果啲都唔係小說類

hehababy 發表於 19-9-25 23:16
佢應該鍾意睇啲知識類或者懸疑方面既書,見佢鍾意睇中文果啲都唔係小說類
...

可以睇下呢類如Usborne Puzzle Adventures, 圖多字少有懸疑。
另以可同佢去書店如Fun to read試下水溫,睇下佢對咩書有興趣。我覺得唔鍾意睇多字嘅人,通常對graphic novels都唔抗拒。

Elenalan 發表於 19-9-25 23:26
可以睇下呢類如Usborne Puzzle Adventures, 圖多字少有懸疑。
另以可同佢去書店如Fun to read試下水溫,睇 ...

Thanks, 我諗真係要帶佢去英文書店,唔係成日去書局都係攞中文書睇
‹ 上一主題|下一主題