用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文補習。好灰。
樓主: 41009022009
go

英文補習。好灰。 [複製鏈接]

41009022009 發表於 19-9-25 10:19
小朋友小五。準備呈分。終於揾到似樣既老師補英文。小朋友只係上左4堂。老師態度都好串。唔知是否繼續?
例 ...
//小五。準備呈分。終於揾到似樣既老師補英文。//
1. 短時間可以令考試有幫助的老師,肯定不是他一個。現在還有時間找。

2. 他打擊你小朋友的傷害,肯定他不能彌補。不要做幫凶。

3. 點似樣既補英文老師,都不能真正大幅提英文水平,除非他令到小朋友喜歡讀英文、寫英文、講英文。肯定他不是。

ar_mak 發表於 19-9-27 14:40
審時度勢:冇錯,所以就算跳車都要搵機會,快速公路巴士都行緊70,咁都跳就衝動D喇.

後段果D,我覺得都OK既,係 ...
后段那些,当然不是话你就0甘钟个头埋去,人家就会同你friend啦,有可能是做家长义工,运动校队/学校乐团家长等等,有机会熟络,就好自然啦。
如果间学校d老师0甘衰格,我一定有机会就转校。

我覺得真係要睇小朋友受唔受得住, 有d 小朋友本身面皮夠厚, 點話都無野嘅就無問題, 但如果小朋友本身比較介意人地點睇, 或者本身自信心已經唔夠, 我一定會換

41009022009 發表於 19-9-25 10:19
小朋友小五。準備呈分。終於揾到似樣既老師補英文。小朋友只係上左4堂。老師態度都好串。唔知是否繼續?
例 ...
我比 benefit of the doubt,不是針對你小朋友只是old seafood style: 喜歡emphasize 學生弱點去顯示自己威信,that said, 今時今日咁嘅態度唔得架啦,產生的挫敗感飛遠來說未必值得keep 住上,當然at the end, 要看小朋友反應

回覆 41009022009 的帖子

咁既態度幾叻都假
‹ 上一主題|下一主題