用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大膽一問,DGS 外校生是怎樣考入的?
go

大膽一問,DGS 外校生是怎樣考入的?  

我很想請教,這裏有否外校生考入DGS的家長?可否暢談你們是怎樣培養個女考入DGS?你認爲是什麽特質令她能進入這所學校?可有什麽培養經驗值得我們這些家長參考?

謝謝各位

回覆 kittyBB2018 的帖子

其實這問題在不少舊帖會有答案。大致DGS收校外生可分3類:1) 學業成績超強
2) 體育、音樂或其他特異功能超強
3) 學業成績强+音體特功強
1) 學業成績超強的意思大約是指例如能在3私1直,GHPS, MCPS等考到級10內,普通地區小學就可能要級3內,而且要英文好講得,表達能力高,有自信,轉數快,温文爾雅,大方高貴,有氣質,有儀態……
2) 音體特功超強大約是指在校隊或私人参加認受性高具競爭性的比賽可獲冠亞季等獎項……
3) 同時具備1)和2)條件但未達超強水準。

似乎樓主係想問點樣培養出來......
其實好難一概而論,每個家庭的家教唔同,每個小朋友的性格又唔同。有 D 小朋友的成績要靠谷出來,有 D 小朋友唔使補習唔溫書都可以年年級一;有人天生音體強,有人憑後天努力成就音體才能......

我觉得係天生+後天,後天大家都係禁栽培,天生又無得改变(講完等於無講)~

所以其实都係个matching game. 我觉得都係校長揀边个佢觉得合適而矣,事关叻人何其多。就算唔係DGS, 就算係男仔,都係禁栽培法啦……語文基礎、自理力、时间管理、課外体驗、体艺訓練……或者考到各傳統名校既共通点係,家長都係仔女从小开始已有計劃、遠景,而唔係五六年班埋门先去準備,不竟机会只係留俾有準備既人。

回覆樓主:

據聞今年有一小五生跳級直入DGS,不如問下佢點入?

我女啱啱升高中,幾年前有約100個外校生,來年只有56個,競爭係激烈咗好多。以我呢幾年好片面同主觀觀察,DG女仔有以下幾個top of mind 嘅特質:1. 好勝心强,會主動參加自己鍾意嘅比賽,而且自發性高,你係唔駛逼佢地做嘢嘅,佢地自己要做自然會全力以赴,做到最好; 如果佢冇興趣,踢佢都唔理你。
2. 輸得起,輸咗當然會失落同唔開心,因為對自己有要求,但多數輸得心服口服,唔會賴地硬。
3. 愛閱讀,佢地遇到好睇嘅書,會互相借閱,各色各樣嘅小說、漫畫乜都有,不過整體鍾意睇英文,中文真係要加把勁。
4. 記得有前輩講過入到黎絕對明白"天外有天,人外有人",D女仔係唔多認叻,因佢地知道每個女仔都有專長,各有發揮。不過咁,又唔代表個個識得謙虛,其實係唔敢認叻,費事比人笑。

以上只係好籠統地講我認識嘅DG女仔,當然不能代表所有人,而且佢地還有好多不同個性,只作參考。

其實我女來自一般地區中文小學,當年只是抱住見識心態報名,諗住攞interview 經驗,見完Mrs Lau 都打定輸數,點知最後有幸入讀,所以唔需要太多顧慮,報咗試下先。呢三年見到阿女開心返學,揾到班投契嘅friends,阿媽替佢開心。

P.s. 第一次回應寫咁多嘢,通常只做傍觀者取經,唔好見笑。

jc2009    發表於 19-9-27 16:03
davywm    發表於 19-9-25 09:00

Lawman1 發表於 19-9-24 18:37
我女啱啱升高中,幾年前有約100個外校生,來年只有56個,競爭係激烈咗好多。以我呢幾年好片面同主觀觀察,D ...

是在很感謝您的回覆!因小女是普通中文小學就讀,想多了解之後再做決定。

PeterWong2012 發表於 19-9-24 20:54
反而好奇想知,DGS 既家庭月入既平均數係幾多?
點解講到月入超過十萬既家庭,都要想清楚個女能否承受到朋 ...

無人會答你呢個禁私人既問題不過我無呢個收入喔~~

以上4點,2/4 applicable 但1/3 就見唔到我女有了。

kittyBB2018 發表於 19-9-24 21:14
是在很感謝您的回覆!因小女是普通中文小學就讀,想多了解之後再做決定。
...

其實現階段無乜需要決定,報名唔一定有份 in,唔報名就一定無份。除左填好份 form 之外,其實無乜 cost,亦唔會點阻礙或影響到阿女。心儀就入 form ,到有得 in 再考慮都未遲,到收左都仲可以考慮接唔接受

Yanamami    發表於 19-9-25 08:40

PeterWong2012 發表於 19-9-25 00:18
下面呢則新聞,有趣既地方係,到底楊小姐當年係點解可以入到女拔?  是插班? 被教練推薦入讀?

「跳高女 ...
好勵志!

PeterWong2012 發表於 19-9-25 00:18
下面呢則新聞,有趣既地方係,到底楊小姐當年係點解可以入到女拔?  是插班? 被教練推薦入讀?

「跳高女 ...
重点在於,我觉得佢好生性……佢绝对有條件走歪路……
相當明顯以運動員身份插班入,好彩有教練呢个百樂。以佢田徑上成就係学校攞獎学金都唔难。

回覆 Lawman1 的帖子

謝謝您。您介不介意説説當時小朋友的履歷中可有什麽特別之處? 還是單憑藉成績?老實說,香港500個學校起碼有500個級一,一半也有250個,學校又怎樣取50個,更何況,這50個還至少有1/3是音樂與體育專才。

Yanamami 發表於 19-9-25 08:45
重点在於,我觉得佢好生性……佢绝对有條件走歪路……
相當明顯以運動員身份插班入,好彩有教練呢个百樂。 ...
一命二運三風水⋯

Arabellahk    發表於 19-9-25 14:10

「跳高女 ...

路邊社消息就話有星探,有potential 自然有人approach.  脷伸:全無正據support, 大家睇左就算
我都覺得運動係花算d,最好係唔會輸器材的項目,之後仲可以同子孫講張沙紙C開有血有汗

MrBeast 發表於 19-9-25 09:33
路邊社消息就話有星探,有potential 自然有人approach.  脷伸:全無正據support, 大家睇左就算
我 ...
哈哈哈!有血有汗,是真的。
我家的是我吐的血。呵呵。

MrBeast 發表於 19-9-25 09:33
我 ...

有左成績就自然有網絡,莫非自行入信申請乎?~~~

簽名被屏蔽