用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區想考九華
go

沙田區想考九華

小兒暫時得一次呈分試, 佢現屬B1b, 如考九華機會是否很微?
另外, 佢有運動底, 謝謝回覆

bkrex 發表於 19-9-23 16:09
小兒暫時得一次呈分試, 佢現屬B1b, 如考九華機會是否很微?
...

湧動底,足球嗎?只知有朋友仔亦係band1B,小學校隊,但沒任何獎,成功入左(但同區,三條1,唔知自行還係大抽獎入)。
跨區,機會一定有,但幾大機會就唔清楚。至於運動幫助幾大個人唔清楚

1B 有機既,我囝學校(沙田)有兩個1b或以下入左九華,唔覺佢地有咩運動或藝術獎。
最緊要練英語會話,1st in 全英文面試,九華非常重視英文

多謝大家回覆, 小兒英語良好, Listening同speaking無問題, 運動方面亦可以, 希望可以成功

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

bkrex 發表於 19-9-23 16:09
...

應該有機啦,九華似乎都係傾向全人教育系列~~~

回覆 mcl203 的帖子

承你貴言

九華只會in band 1a的學生。

潛水 發表於 19-10-13 17:20
九華只會in band 1a的學生。

old boys的仔band1 b都有機會in

LeeCC 發表於 19-10-13 18:30
old boys的仔band1 b都有機會in

Old boy 的仔只係加10分,總分係250分。
九華不是全interview, 只in 成績最好的200個人

la5711 發表於 19-9-23 20:16
1B 有機既,我囝學校(沙田)有兩個1b或以下入左九華,唔覺佢地有咩運動或藝術獎。
最緊要練英語會話,1st in ...

會唔會係大抽獎入?

每年大約有600人申請自行, 只in 200人。如果係b 1B, 機會應該好微。

潛水 發表於 19-10-13 19:19
每年大約有600人申請自行, 只in 200人。如果係b 1B, 機會應該好微。

我知有個oldboys band1中的,有比佢名次前的同學無得in,佢有得in

LeeCC 發表於 19-10-13 19:38
我知有個oldboys band1中的,有比佢名次前的同學無得in,佢有得in

我聽講old boy仔好似一定有得in。如有錯請指正!

潛水 發表於 19-10-13 19:19

係in 300人

回覆 潛水 的帖子

肯定不是。 其實校方只知申請者的排名,不會知banding. 我肯定有B1b/c學生有得 lst in

la5711 發表於 19-10-13 21:13
回覆 潛水 的帖子

肯定不是。 其實校方只知申請者的排名,不會知banding. 我肯定有B1b/c學生有得 lst in

我意思係只有排名最前的人有得in

LeeCC 發表於 19-10-13 19:38

可能就係old boy 的仔加10分

哥哥10分
爸爸10分
天主教徒5分
小四至小六成績50分
小四至小六其他表現(朗誦、藝術、體育)20分
全港排名55分
面試50分