用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鋼琴
go

鋼琴

終於亞女得償所願可以學琴,小三才學唉⋯⋯
只為興趣,她其它樂器冇咁大興趣(可能冇點接觸,只開過視頻俾她望一下其他人表演個啲樂器)

暫時家只有電子琴(聽聞不應該再彈),現在考慮買電子琴,請問大家有沒有介紹?當然價錢希望不太貴,謝謝

我建議買二手鋼琴先~或咩人送的二手琴試下~

簽名被屏蔽

睇budget。以學琴計,新琴和舊琴的分別唔大。唔一定要使好多錢。

聽聞二手琴最平幾千元都有,不過我無幫襯過,唔知質量如何。

shirley2014 發表於 19-9-23 09:55
...現在考慮買電子琴
u mean 想買個stand up 個d? 若你sure 小朋友肯練,我會建議一步到位,買個好d(二手無問題),第一,去考試比賽,要減少器材的分別,二,唔玩放番出去都有人接

其實買一部電子鋼琴,比較細部,易搬動,都可以考慮。學一兩年,如果是真愛,再買鋼琴,而電子鋼琴可以用來外出表演用

shirley2014 發表於 19-9-23 09:55
終於亞女得償所願可以學琴,小三才學唉⋯⋯
只為興趣,她其它樂器冇咁大興趣(可能冇點接觸,只開過視頻俾 ...

去琴行租個琴回家好過買電子琴, 彈壞手㗎!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

0030 發表於 19-9-23 11:14
我建議買二手鋼琴先~或咩人送的二手琴試下~
老公朋友個仔中學唔彈琴,有話送給我,但我冇地方放咁大個琴

回覆樓主:

初學, 可以考慮買數碼鋼琴(不是電子琴), 二手不貴。