用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無JOYFUL沙田用家? 可以俾D建議? ...
go

請問有無JOYFUL沙田用家? 可以俾D建議? [複製鏈接]

請問有無JOYFUL沙田用家? 可以俾D建議? Thanks
   1    0    0    1

ilovemyturryb 發表於 19-9-20 14:53
請問有無JOYFUL沙田用家? 可以俾D建議? Thanks

想知邊方面?

Kai92 發表於 19-9-21 10:29
想知邊方面?

想知老師有沒有愛心?
商業化就聽人講過,任何活動都收錢haha

我個人覺得老師有愛心,我仔PN時老師好快就了解佢的性格,同我傾時會比D見意我。現在K1電話無N時咁多,但寫手冊會好快回應。

Kai92 發表於 19-10-2 19:52
我個人覺得老師有愛心,我仔PN時老師好快就了解佢的性格,同我傾時會比D見意我。現在K1電話無N時咁多,但寫 ...

嗯嗯
同埋我見校舍有d 舊好似?

校舍就一般算細,無音樂室無戶外地方。
今個星期有open day 可以去看看。

Kai92 發表於 19-9-21 10:29
想知邊方面?

想問問火炭joyful用家:
因學校唔大,想知每級幾班?同埋k2,3係咪會因為咁而唔開am class?

kunn 發表於 20-1-11 17:00
想問問火炭joyful用家:
因學校唔大,想知每級幾班?同埋k2,3係咪會因為咁而唔開am class?
...

Joyful好似係會因應有幾多人原校升上去,而調整來年各級收幾人。
所以年年每級的班數會有些分別。
但K3無am班好似係一向學校的安排,出面都好多學校K3都只開PM,話係要介午睡。

Kai92 發表於 20-1-12 15:14
Joyful好似係會因應有幾多人原校升上去,而調整來年各級收幾人。
所以年年每級的班數會有些分別。
但K3無a ...

謝謝回覆,咁如果突然咁轉時間,讀開am都幾麻煩,成個家庭人手安排要重整。但k1俾offer時又冇講明會咁做法....

kunn 發表於 20-1-12 20:34
謝謝回覆,咁如果突然咁轉時間,讀開am都幾麻煩,成個家庭人手安排要重整。但k1俾offer時又冇講明會咁做法 ...

其實我知有好幾間學校都無特別講,你可以直接打去學校問下。

想問下學校NET 係咪白人老師多呢? 會唔會好FREE?
小朋友會唔會因為多用英文, 而影響廣東話表達呢?

見佢由PN 升到K3, D 人數好似越來越少, 係咪有好多小朋友中途退學?

因為我地都有JOIN JOYFUL PLAYGROUP, 我本身好喜歡課室的SETTING 同老師都有耐心同經驗
但係對於PN 班用普通話有點擔心

回覆 treepaul80 的帖子

我小朋友果班既NET係白人,其實個人認為native accent重要過睇種族,例如ABC既英文都好native。

廣東話完全冇影響。

回覆 miss.sunshine 的帖子

謝謝回覆

其實對於德育注唔注重呢? 例如教規矩, 禮貌, 教公德心果D..
定係只係FOCUS 學術教育多?
因為上PLAYGROUP 都感覺到老師比較自由

我大仔今年讀緊joyful嘅pn班, 九月細仔會入去,下學年嘅joyful pn班, 大仔返學好開心, 佢話老師好錫佢。
如果冇更好嘅名校選擇, 我會留返喺joyful, 讀咗一年p n, 我大仔見出面嘅名校收嘅比例都好高, 見咗五六間得 根德園,學之園唔收, 但最難收嘅sc 都收咗。

多數最後決定去培正龍校。

德育方便就唔係好知, 因為我阿仔本來都乖, 入咗去之後都冇乜變化。 但講真應該係比較自由嘅, 小朋友返學應該冇乜呀約束。

但開學日嘅時候陪小朋友上咗兩堂, 當時主任嘅表現 畀我感覺佢對走嚟走去嘅小朋友冇乜符。 當然可能家長喺度佢唔方便太嚴格對小朋友, 會驚嚇親家長。

stanleymak2006 發表於 20-1-24 13:02

德育方便就唔係好知, 因為我阿仔本來都乖, 入咗去之後都冇乜變化。 但講真應該 ...

我都想了解沙田joyful 多一點, 你覺得好嗎?
我見有PN到K3少左好多人, 是否中途好多人退學?

kiki.lam24 發表於 20-5-16 00:33
我都想了解沙田joyful 多一點, 你覺得好嗎?
我見有PN到K3少左好多人, 是否中途好多人退學?
...

PN升k1時,有人會去左龍校/名幼
K2又有人去左國際學校

‹ 上一主題|下一主題