用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小科學雜誌:Young Scientists 定係 Science Adventur ...
go

初小科學雜誌:Young Scientists 定係 Science Adventures 好啲呢? [複製鏈接]

小朋友 剛小一,一路睇開 Young Scientists Level 1,超喜歡,學校而家有得訂 Science Adventures, 我唔知訂邊本好啲,請問有無用家睇過兩本呢?
有無評價?謝謝大家~
   6    0    0    0

回覆樓主:

其實我覺得2本style都好似,而我女2本都話好鍾意睇,所以我買2手平好多。正價太貴了唔捨得買。問小朋友佢乜都話鍾意睇架,邊買到咁多。上小學後都只係買2手雜誌,但有訂報紙和goodies。

回覆樓主:

無錯,就係上網搵下 Science Adventures 嘅資料先發現兩本好似,所唔知道揀邊本好    。
Science Adventures 會唔會只有 comics? 我唔想小朋友只睇圖畫。

你小朋友幾大呀?我都考慮緊訂 Goodies 但怕內容對小一會悶少少。

回覆樓主:

小女今年小二,對goodies 好有興趣,打算訂呀!學校派回來的sample 係咁刨!

hapi_mami 發表於 19-9-18 22:19
無錯,就係上網搵下 Science Adventures 嘅資料先發現兩本好似,所唔知道揀邊本好    。
Science ...

2本都係comics為主,咁呢個係呢類兒童雜誌賣點。漫畫都有字,你想多字d可以買higher level。我女就7歲剛升小二,我俾網上goodies sample佢睇過話有興趣先訂,goodies叫做有d local資訊,好過只係睇故仔書,我想佢多d nonfiction reading。

回覆樓主:

我女都睇好多雜誌 (小小紅蘋果、紅蘋果、康軒、Adventure Box, Young Scientist, Science Adventures...)我地覺得最好睇係康軒,不過學校冇得訂,暫時我都係搵2手,睇哂就下年書展訂。唯一仲有keep住訂係小小紅蘋果,由幼稚園睇到小二,佢話好鍾意,有感情,所以只訂呢本,其他買2手。

Elenalan 發表於 19-9-18 22:53
我女都睇好多雜誌 (小小紅蘋果、紅蘋果、康軒、Adventure Box, Young Scientist, Science Adventures...)我 ...

你女好勁!睇好多不同類型雜誌,中英都有!我自己都好鍾意睇雜誌  

請問你邊度買二手雜誌?我通常喺公共圖書館借不過好唔齊全同埋長期被外借。

我仔只喜歡睇英文雜誌 Young Scientists , Discovery Box, Adventure Box and Highlights for Children,中文雜誌就麻麻地,而家都仲係久唔久睇下小小紅蘋果同小跳豆咋  

Cherry7443 發表於 19-9-18 22:23
小女今年小二,對goodies 好有興趣,打算訂呀!學校派回來的sample 係咁刨!

...

聽你咁講,都值得去訂  
不過大前題係:要有時間睇先唔會浪費 (我細個讀書時訂嘅報紙最後一係掉咗/墊煲底多過乜  

hapi_mami 發表於 19-9-18 23:03
你女好勁!睇好多不同類型雜誌,中英都有!我自己都好鍾意睇雜誌   

請問你邊度買二手雜誌?我通常 ...

上fb search二手童書,有好多2手童書groups, 另外Carousell都有而且成日買到平書。好似呢本科學漫畫「哇我懂了」呀女話好好睇,不過好似已停刊了,只能去2手網尋寶,2手書勁新淨幾蚊一本。

我女平時都係鍾意睇英文書多d,中文書要氹和利誘先肯睇,但中文雜誌內容吸引又多元化佢會主動睇。

Elenalan 發表於 19-9-18 23:56
上fb search二手童書,有好多2手童書groups, 另外Carousell都有而且成日買到平書。好似呢本科學漫畫「哇我 ...

我細路之前都有訂GOODIES, 而家昇左班, 好似改左另一樣了, 都應該係STANDARD 出品, 佢而家連早上免費中文報紙都攞兩份睇, 唔知關唔關近月社會事件.

我地介意漫畫, 所以你圖中果D 無俾細路睇. 科學及佢鍾意既歷史, 都係睇返文字...

BTW, 其實英文科學書選擇很多, 圖文並茂, 吸引力比漫畫版有過之而無不及.

retriever 發表於 19-9-19 11:13
我細路之前都有訂GOODIES, 而家昇左班, 好似改左另一樣了, 都應該係STANDARD 出品, 佢而家連早上免費中文 ...

我女仲細 (今個月才7歲),佢仲係好喜歡睇漫畫,有插圖公仔,我完全唔介意漫畫,我都係漫畫迷
‹ 上一主題|下一主題