用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生用電話
go

小學生用電話 [複製鏈接]

仔小六,有不少同學仔已經有自己嘅電話,佢哋會有自己WhatsApp group,成日上網睇野。我本身唔俾我仔咁做,但越唔俾,佢心癮越大,偷偷睇電話,俾我發現,勁嬲。點算? 大家有冇同樣嘅問題?

1    0    0    0

分享一下。一年級時知道阿仔學校,在四年級會開始用ipad上課,那時高年級有的家長講,佢地經常會用ipad打機和上網。
我們處理方法是早點面對,一年級時已給他用電腦睇youtube ,基本上電視一早已經閒置,他只間中用來看飲食和旅遊節目,二年級已給他手機,到現在四年級,間中只是用來和同學whatsapp下,當然有手機是會上網玩遊戲,但他愛玩電腦遊戲多的,手機都是閒置,出街都唔會帶,每天做完工課後,他可以有自己活動的時間,他會用來看書,睇youtube和玩下遊戲, 曾經有一段時間是經常打機,但過了高峰期後便沒有沉迷,當初冒咁大風險,就是怕升中後會一發不可收拾,始終有日管不到,既然四年級要面對ipad,不如搏一搏阿仔不是會沉迷遊戲那種人,萬一在小學階段失控,父母仍然有機會可以糾正到,估計下次面對的打機潮,將會是升中後。

你子女已經準備升中,睇來要同佢約法三章,想辦法約束下,會不會沉迷,都要睇小朋友性格。

tseleebb 發表於 19-9-18 17:06
仔小六,有不少同學仔已經有自己嘅電話,佢哋會有自己WhatsApp group,成日上網睇野。我本身唔俾我仔咁做, ...

曾幾何時:
有次發現工人姐姐和小朋友等車時比手機小朋友玩,即刻話do it again 我會比返公價人工佢。

另一次小朋友偷玩手機,我就ground 佢還找左本好細粒字的書佢睇,仲話手機的字咁細粒都睇到咁那本書唔會有問題。
呢d罰法中一左右未必work,e加出街用一部非smart phone, whatsapp 就只能在家pc 用

回覆樓主:

我女小五有電話,不過係無data的,靠wifi或者我比Hotspot佢。最癲試過一日有1000+個WhatsApp。佢開始都有d人來瘋,慢慢就無乜嘢。

回覆樓主:

我估我都唔會拒絕阿女升中前俾部手機佢,再過幾年,可能手機代替銀包。大家説好規則便是,此終對小朋友約法三章比較有效。我估開始時,一定會有瘋狂時期,誰不愛"新屎坑",過了氣便無特別。父母也要以身作則,不要機不離手,阿女知道我靠手機找有用資訊和看文章,佢就掉頭走,我睇YouTube 時都係等佢不在身邊時。
最重要是教識分享和安全,做個開明父母。

我好想俾個仔試帶電話返學呀, 唔知用咩籍口同學校申請好, 因為我地同學校都住得幾遠

wongtw 發表於 19-9-18 19:24
分享一下。一年級時知道阿仔學校,在四年級會開始用ipad上課,那時高年級有的家長講,佢地經常會用ipad打機 ...

謝謝分享

Jane1983 發表於 19-9-18 21:31
我女小五有電話,不過係無data的,靠wifi或者我比Hotspot佢。最癲試過一日有1000+個WhatsApp。佢開始都有d ...
今天外出半天回家已有100+ 個msgs,真是人都din, 立即過兩招過小朋友如何handle

回覆 MrBeast 的帖子

去完街回家,半日超過一千個呀,真係人都癲

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題