用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Repeat K3?
go

Repeat K3? [複製鏈接]

一直K1都覺得個仔要repeat一年, 因為佢比較BB...
但幼稚園老師年年都哄話可能到K3會突然間叻好多..
結果而家佢班主任都建議佢留多一年..
想請教兩個問題,

佢班主任叫我唔好遞表去小學, 但係又唔保證一定有位俾我個仔留班..
我怕到時小一佢又冇得讀, 但幼稚園都係冇得讀... 咁點算?
幼稚園都話出年5月先知有冇位俾佢留... 但出年5月..小學所有野都成定局喇..
感覺好唔安全..應該點算?

老師叫佢去睇醫生拎份報告去證明阿仔有學習遲緩問題, 希望可以廷長學卷,
出年可以免費資助讀多一年。
但係咁樣會唔會標籤左個小朋友呢?上到小學佢會唔會都俾人認定左係"特殊小朋友"呢?

已經失眠左好幾日喇, 希望大家都可以幫忙解答到問題, 唔該哂各位

1    0    0    0

Hoyi525 發表於 19-9-18 14:31
一直K1都覺得個仔要repeat一年, 因為佢比較BB...
結果而 ...

會唔會考慮係第二間幼稚園考K3。K3應該好容易插班。

回覆 大豬既老婆 的帖子

如果而家呢間冇, 都要出去搵第二間, 最怕係到時搵好多間都係冇位..
因為佢都要有小朋友K2既時候轉校...唔升K3...
佢地先會冇啦啦多個K3位俾人插班..
佢地話其實都有難度...

Hoyi525 發表於 19-9-18 14:57

如果而家呢間冇, 都要出去搵第二間, 最怕係到時搵好多間都係冇位..

可以考慮私幼,因為頗多私幼小朋友會去國際學校。

Hoyi525 發表於 19-9-18 14:31
結果而 ...
我是過來人, 女兒今年K3重讀,因身體出現問題,非學習上的困難,有醫生信證明及成功延長學卷。
上年這個時候,我係從健康出發,考慮重讀,所以自行有交表。

同時,我就向EDB了解整個重讀對升小的安排,影響,以及所需文件,亦問學卷延長的情況。

我亦向校方了解重讀的可能性(有位? AM 班/ PM 班),當時校方都答可以優先留比我女兒,但要到5月才知上午班/ 下午班 / 沒有位....

到了約1月, K3上學期完結及問左醫生後,我們決定重讀,所以寫信比學校,而學校真的很好,兩天就答覆有重讀位留比我女兒,接著我們就取消大抽獎, 及申請學卷延長。

1.應該點算?

你可以先問問自己是否決定重讀來如何安排,如決定重讀,可以要求原校留位,也可以到下學期早些找重讀位。同時,就要找政府的醫生來寫報告示出小朋友的需要,因為學卷延長需要你提交醫生信 , 亦需要聲明你唔會下年入讀小一 ( 詳情可以PM 我)

又或者你要知道DEADLINE 係幾時,即最遲你要決定升與否,要注意如要重讀,自行派位時就不可以註冊學校

2. 會唔會標籤左個小朋友呢?
[size=15.3333px]視乎家長的態度,如果你認同有朋友有學習上問題,學校及家長正常地會提供支援,正面支援來幫助小朋友,如家長怕被標籤,然後小朋友沒有受到支援,最後可能學習成效更差。

希望幫到你, 加油!

回覆 chingkeikei 的帖子

好幫到我呀!~
其實我都係最希望佢可以原校留班..
唔想佢問黎問去點解要轉校等等既問題..佢學校都有表示過如果有人退學佢就係輪侯既第一人。
不過一日未落實,一日都係好擔心。

Hoyi525 發表於 19-9-18 14:57

實有書讀嘅,唔使擔心。但若只是遲緩,我建議你今年盡追出年轉去一間程度高一點的,同時觀察一下有沒有其他問題,有疑問call 母嬰健康院/ cac 睇下有無需要跟進

K3位唔難揾

回覆 PeterWong2012 的帖子

請留意, 一生人 只得一次 大抽獎機會,

如果您已抽一次, 你後來選擇重讀, 放棄小一的派位

你再下一次派位, 只會是等全香港既小朋友 大抽獎後,
教育局只會安排你小朋友 入讀剩餘既位.

所以資訊要正確. Thx

如果你目標係直資或私校,可先讀P1比佢適應下,到重讀時就好流暢,但如你目標是津校,我諗你而家抽同下一年抽無分別,因為只可抽一次

回覆樓主:

我提議抽獎,因以現在的程度入熱門直私難。抽獎後入讀P.1,全力補底。我相信更蠢的孩子,當受到 悉心的 栽培也必定有進步。

repeat k3 最主要的取決因素是:fit/ready for p1 or not,就算只是一個reason攞多年學卷,既然老師出得聲,真的要細心觀察下同其他同學有幾大差異,有冇其他學習問題。若發展未到夾硬上,只會換來六年痛苦。

至於label, 你可選擇報唔報上比小學

我係過來人,我去年都在EK 問過關於k3 repeat 問題,我小朋友而家repeat k3,佢並無任何發展上的問題,只係真係細b,做大仔會更好,我當時係入左自行,在學生見家長時老師表示小朋友比較bb,咁的情況升上小一會好吃力,所以我地即時出去搵學校,因為當時學校都話未必有位比小朋友repeat,咁我地打去教育局問大抽獎的問題,最後我地搵到間私幼比小朋友repeat,同時退抽小一。
我小朋友開學一個月了,佢表示返學好開心,同埋見到佢有信心左,証明當日學校老師的建議repeat 係無錯的,我覺得唔需要咁快比小朋友去長大,更要關心佢所需,你有咩可以再問我呀

MrBeast 發表於 19-9-19 20:03
repeat k3 最主要的取決因素是:fit/ready for p1 or not,就算只是一個reason攞多年學卷,既然老師出得聲 ...
上年我問repeat 時你都比左好多意見我,好多謝你當時提醒,我真心見到小朋友repeat 後的能力,唔係叻左,係真係ready to P1, 所以唔應該由升小一利弊去睇,而係睇小朋友係咪真係ready,多謝你再次

MrBeast    發表於 19-9-23 17:45
‹ 上一主題|下一主題