用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 其他學習經歷
樓主: 細細粒媽咪
go

其他學習經歷 [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 19-9-19 23:06
4月尾理大有SSMSC,有Phy/Chem/Bio/Maths比賽,睇下學校有無報名。
會留意,幾時開始報名?

October. 發表於 19-9-20 08:25
會留意,幾時開始報名?

1至2月。

以下係今年時序。

https://www6.polyu.edu.hk/fast/ssmsc/page.php?p=ScheduleVenue

October. 發表於 19-9-20 08:25
會留意,幾時開始報名?

留意呢個比賽,如果有High Distinction,將成績放落OEA 及放BandA,Jupas報Faculty of Applied Science and Textile嘅個別program會有interview。相信有機會加分。

當然未必係你杯茶。

以下是主頁。

https://www6.polyu.edu.hk/fast/ssmsc/index.php

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 19-9-20 08:43
留意呢個比賽,如果有High Distinction,將成績放落OEA 及放BandA,Jupas報Faculty of Applied Science an ...

多謝分享,雖然我仔唔係咩尖子,但有機會都希望試下
哎,我係文科/商科人,對理科工程真係咩都唔識

Charlotte_mom 發表於 19-9-20 08:52
多謝分享,雖然我仔唔係咩尖子,但有機會都希望試下
哎,我係文科/商科人,對理科工程真係咩都唔識:nothin ...

呢個比賽都好多學生參加,每科有2千幾人。

我諗如果係尖子就未必對理大Applied Science & Textile Faculty有興趣,但如果理科有一科好突出,其他科成績平平,可能幫到手入U。

我女嘅經驗,如果學校教得快D,會着數D。

Charlotte_mom 發表於 19-9-19 18:29
我仔中四,我都stocktake 左
佢有長期做一個服務團隊,但咁多年d義工證書都唔知「冷」晒去邊,攞 ...
我都係咁話,
義工有金獎都無用,
最后都係睇成績,
分数唔达要求是無用的

TwinWong 發表於 19-9-18 14:37
到中四, 叫囡寫信夾埋成績表去申請EASTER / SUMMER / XMAS 假期的COURSE,
好用过學習経歷, 我大女當年晒時 ...

請問你細女參加邊到summer course?
參加HKU,或是科大嘅有無用,今年Easter前學校比通告某幾個同學參加HKU資優生計劃,如果同意,HKU要求同學send左D成績表去,然後有些Course系比同學讀……,系吾系讀這些呢?

JJDBB 發表於 19-9-20 10:21
請問你細女參加邊到summer course?
參加HKU,或是科大嘅有無用,今年Easter前學校比通告某幾個同學參加HKU ...

你HKU EASTER 的應不同的, 係要成績资優, 學校至推薦你, 位應比較少

我細女向佢中四時  ~ 學校 在暑假前好似3-4月到, 會比信息學生
有咩大學有 SUMMER COURSE, 隨佢地參加
佢自己上网睇有咩啱自己玩, 然后担粗粗去咗科大网上載自己成績表, 同寫份野比佢,
等佢回复收唔收 当時1800玩几日, 話好好玩, 晚晚無得瞓,
分組做PROJECT,  關於BUSINESS的,
識咗好多唔同學校學生, 如果係志同道合的都谷埋一齊
依兩年不時出來RE U

TwinWong 發表於 19-9-20 10:44
你HKU EASTER 的應不同的, 係要成績资優, 學校至推薦你, 位應比較少

我細女向佢中四時  ~ 學校 在暑假前 ...

多謝你回覆!

LingChiBaBa 發表於 19-9-20 08:43
留意呢個比賽,如果有High Distinction,將成績放落OEA 及放BandA,Jupas報Faculty of Applied Science an ...
多謝分享。有機會參加, 當然會參與啦, 得閑會上去睇下, 係學校推荐或自己報名.

LingChiBaBa 發表於 19-9-20 09:51
呢個比賽都好多學生參加,每科有2千幾人。

我諗如果係尖子就未必對理大Applied Science & Textile Facult ...
如果,PHY & BIO 考得好, 對三寶有幫助?

October. 發表於 19-9-20 11:55
多謝分享。有機會參加, 當然會參與啦, 得閑會上去睇下, 係學校推荐或自己報名. ...

應該係經學校的。

細細粒媽咪 發表於 19-9-18 13:32
大家好, 請教各位經驗家長

小女剛中一,  想對大學入學了解多些, 看看在初中可準備什麼.
OLE正式係由中四開始計,所以初中唔駛太心急,就算你自己冇乜參與,學校到高中都會幫學生安排,一定達到要求的。

October. 發表於 19-9-20 12:01

這個我不太清楚。

如果按我大女的結果,又唔覺得有幫助,可能佢嘅比賽成績唔算好。

LingChiBaBa 發表於 19-9-20 12:30
應該係經學校的。
明白, 咁我仔有冇機會參加要遲d先知, 今次科大呢個比賽係學校正式出通告.
唔該晒.

October. 發表於 19-9-19 18:40
我俩個果啲證書,太水,唔好話升大啦,升中都冇幫助。

我仔學校叫我仔去參加 科大舉辦既 “奧林匹克生物 ...
學校推薦咪參加囉,而家學校幫你報通常都會安排培訓,咪當學多啲野,就算冇cert都值得玩下。
科大呢個要學校推薦,我仔去年都經學校參加過,不過我仔唔係生物而係物理,啲題目超深,係深過 dse,可以當吸收經驗。

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 19-9-20 12:01

答錯

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-20 12:54
學校推薦咪參加囉,而家學校幫你報通常都會安排培訓,咪當學多啲野,就算冇cert都值得玩下。
科大呢個要學 ...
係呀,我都係想我仔去, 攞經驗都值得. 而且, 俾佢見識下出邊世界, 叻人有幾多.
不過, 我會係鼓勵佢去, 叫佢輕鬆玩下, 唔需要太上心, 佢係比較認真既人, 唔想佢太緊張.

October. 發表於 19-9-20 17:35
係呀,我都係想我仔去, 攞經驗都值得. 而且, 俾佢見識下出邊世界, 叻人有幾多.
不過, 我會係鼓勵佢去, 叫佢 ...
都係好好嘅經驗嚟嘅,不過又咁講,佢啲題目的確比較深,隨時嚇窒啲同學仔
學校想你比賽通常都會培訓下,但感覺太難又可能有啲同學會打退堂鼓,不過學多咗學快咗,相對學校個課程佢哋就會覺得更加輕鬆, 所以學下都有好處嘅  

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-20 19:28
都係好好嘅經驗嚟嘅,不過又咁講,佢啲題目的確比較深,隨時嚇窒啲同學仔
學校想你比賽通常都會培 ...
其實,我都有d驚佢今次被嚇窒,萬一POLY果個有機會去,佢會拒絕去,我幾想佢去POLY果個,因對佢數學能力比較看高一線。
‹ 上一主題|下一主題