用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺band 1 男仔,等大抽獎入華仁
go

油尖旺band 1 男仔,等大抽獎入華仁  

油尖旺band 1 b男仔,等大抽獎入華仁或聖芳濟,機會大嗎?是否不用報直資(直資收了冇得抽獎)

魅影 發表於 19-9-18 11:56
油尖旺band 1 b男仔,等大抽獎入華仁或聖芳濟,機會大嗎?是否不用報直資(直資收了冇得抽獎)
...

運氣呢家野冇人有水晶球可以話你知, 年年一定有人乙一入, 亦有人乙一唔入最後入左發叔或信義!

考唔考直資, 考到take唔take offer自己衡量風險, 今屆小六生已經好好, 3月尾知道自行結果! 起碼心中有個底!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

聖放第一機會大,華仁就睇彩數乙一收唔晒的,但兩間建議揀一間第一,因第二已經冇乜機會,出生率高咗聖放第二都有啲危,另外報直資練習下面試睇睇實力亦冇壞,真係收先至諗要唔要offer

...
甘早估到Band1 b?
破釜沉舟(三條1九華)或退一步海闊天空(直接聖芳濟),相信

每年

係好多家長/學生難以取捨噶難題。

...

好肯定呈二呈三唔跌band keep住B1內,九龍華仁放乙一,SFX乙二,兩間中其中一間都有機會,只是最怕跌band!如跌落邊沿人或B2就兩間男校都唔好揀,頂盡搏下SFX,我眼見今年身邊人個案九華難入過QES!

今年有個同學仔, 老師話band 1, 佢乙一揀SFX, 但最終入唔到囉!

...
自行階段揀華仁加聖芳濟,如果自行衰咗,乙一聖芳濟。

王家爸爸 發表於 19-9-19 13:01
自行階段揀華仁加聖芳濟,如果自行衰咗,乙一聖芳濟。
Band1b哦,自行二聖芳濟,90%機會入左(除非Band1c以爲係b)。甘咪好唔抵?

medicine 發表於 19-9-19 14:01
Band1b哦,自行二聖芳濟,90%機會入左(除非Band1c以爲係b)。甘咪好唔抵?

...

穩陣D入聖芳濟! 出生人數増多係一個因素!

...
Band 1B 入聖芳濟,其實好適合。

...

我理解你的心態,我上年都係自一甲一乙一九華,放棄自二,不過來年更多人,除非你自二入SFX會揼心,否則你要承受到個風險先好咁排

popochiny 發表於 19-9-19 17:14
我理解你的心態,我上年都係自一甲一乙一九華,放棄自二,不過來年更多人,除非你自二入SFX會揼心,否則你 ...
如果係Band1b的話我亦讚同你的觀點與方法。KL1,Band1差極都有銘基,銘基舊年都唔夠Band1生。有同學仔確定Band2生都乙1入到。聖芳濟在個人心目中同銘基好得幾多?有人話會掉落揾發叔,面對進取博九華,少少風險值得博。

王家爸爸 發表於 19-9-19 15:20
Band 1B 入聖芳濟,其實好適合。
聖芳濟係Band1B學校?如果唔係,何來Band1B入去合適之講法?

王家爸爸    發表於 19-9-19 20:23

medicine 發表於 19-9-19 17:30
聖芳濟係Band1B學校?如果唔係,何來Band1B入去合適之講法?

聖芳濟唔係band 1b係band 1幾?? 九華DSE成績都係band 1b, 不過名氣就大好多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-9-19 17:58
聖芳濟唔係band 1b係band 1幾?? 九華DSE成績都係band 1b, 不過名氣就大好多。

同意,SFX點會好唔過銘基?我明白九華校舍和名氣一定贏哂,但SFX都係好多人的首選,建議樓主11月去哂區內學校的information day 了解完再決定。

medicine 發表於 19-9-19 17:28
如果係Band1b的話我亦讚同你的觀點與方法。KL1,Band1差極都有銘基,銘基舊年都唔夠Band1生。有同學仔確定B ...

你肯定B2生入到銘基?定佢自行入?
我仔的幼稚園同學,女仔,乙一QES,乙二銘基當保險線,之後隨意填哂其他B1校,最後乙三入SMCC,雖然佢算因禍得福,但隨著適齡學童人數增加,銘基已經盡收B1生,呢個保險線唔再係百份百。

popochiny 發表於 19-9-19 18:20
你肯定B2生入到銘基?定佢自行入?
我仔的幼稚園同學,女仔,乙一QES,乙二銘基當保險線,之後隨意填哂其 ...
Band2生如自行入銘基,甘學校自己認爲自己係Band幾?(該Band2生確實入左)

另外回復其他,聖芳濟唔係Band1C咩?

我識B2生入銘基,他自行時(呈一二成績B1c,呈三後確定B2)選銘基,最後唔知自行定係派位入!
好多Band1c、band2學生自行都揀銘基!到抽獎時乙一都揀返銘基!

gracelam 發表於 19-9-19 17:58

如求DSE 成績,同一學生不論b1abc 入SFX 會好過WYK