用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬屋抽獎一問
go

搬屋抽獎一問

如果用1-1-1計
大家覺得搬邊個網最大機會?同埋就算抽唔中,邊間最易叩番?(小女讀名幼,唔知做卷會唔會有優勢)

我心中諗緊呢幾個網,香港區唔考慮。或者仲有無其他選擇?
31 st Mary
34 協恩
35 天神
41 maryknoll

我心中心儀排係 協恩>maryknoll>st Mary>天神

大家俾俾意見我(emoji)(emoji)

回覆樓主:

MCS > SMCS > 天神 > 協恩

回覆樓主:

MCS 冇公開叩門,我識兩個朋友抽MCS (不同年份抽),兩個也是111也不入,一個去了乙二,一個去了派了另一個Net。

反而另外三間公開接受叩門,而且不用111的。

Net 34, 有人心儀協恩,也有人心儀St Rose, 所以乙一抽也有機會。

事實上,以上冇一間係易抽!

回覆樓主:

反而你唔考慮的net 12仲易抽中Marymount/ St. Paul Cat St. Francis

aaqq_mom 發表於 19-9-18 13:17
反而你唔考慮的net 12仲易抽中Marymount/ St. Paul Cat St. Francis

因為仲有個大女係九龍區讀書,所以唔打算考慮港島區。

aaqq_mom 發表於 19-9-18 13:15
MCS 冇公開叩門,我識兩個朋友抽MCS (不同年份抽),兩個也是111也不入,一個去了乙二,一個去了派了另一個N ...

我心儀協恩。其實大女都讀緊官校,如果細女唔跟佢,我係唔係好傻?大女讀緊果間是區內熱門,但我覺得呀好可以再好d

Poyau 發表於 19-9-18 12:21
MCS > SMCS > 天神 > 協恩

點解協恩最後?
你呢個排法係根據咩排?

回覆 Dordormummum 的帖子

你也可以考慮叩門,反正協恩,St Mary 和天神也公開叩門,也唔需要111。不過如果心儀協恩,也值得搬屋試下,因為始終叩門階段,非協幼生的機會也相對低,而且搬net 34的成本也比較細。

回覆 Poyau 的帖子

呢個排法似跟學位的數量去排,但這樣和中獎機會率未必相同。

Dordormummum 發表於 19-9-18 14:27
點解協恩最後?
你呢個排法係根據咩排?

以大抽獎潛在競爭估算
各校统一位 當區總數 假設男女各半
MCS 71 / (41網 622 / 2) = 22.8%
SMCS 47 / (31網 577 / 2) = 16.3%
天神 35 / (35網 502 / 2) = 13.9%
協恩 42 / (34網 945 / 2) = 8.9%

Poyau 發表於 19-9-18 15:15
以大抽獎潛在競爭估算
各校统一位 當區總數 假設男女各半
MCS 71 / (41網 622 / 2) = 22.8%

竟然mcs最大機會?
但最衰叩門就算1-1-1佢都未必收你

Dordormummum 發表於 19-9-18 15:48
竟然mcs最大機會?
但最衰叩門就算1-1-1佢都未必收你

為何不考慮灣仔12網?
三大 (56 x 3) / (765 / 2) = 43.9%
MPS假設50%揀 仍有29.3%中

Poyau 發表於 19-9-18 16:45
為何不考慮灣仔12網?
三大 (56 x 3) / (765 / 2) = 43.9%
MPS假設50%揀 仍有29.3%中

因為仲有個大既係九龍讀書

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果區內熱門係必收生,就唔好搞喇

你真心覺得細女值得更好嘅,就考插班、叩門
呢d係實在嘅野!萬一無運行,你就雙失!

btw, 41網如果MCS唔中,乙二都有機會入到聖家,係可以考慮嘅
恐龍家

小曳人 發表於 19-9-19 06:49

但協恩如果唔係1-1-1,叩門都未必有得in.

其實聖家好唔好

小曳人 發表於 19-9-19 06:49

其實我反而諗緊,如果抽唔中我想要既,叩門叩番家姐果間

Dordormummum 發表於 19-9-19 08:57
咁你要諗定點答點解自行必收都唔報, 但依家黎叩門?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Dordormummum 發表於 19-9-19 08:57
叩~可以,但人家唔一定要收你喎

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Dordormummum 發表於 19-9-19 06:57
但協恩如果唔係1-1-1,叩門都未必有得in.

其實聖家好唔好
聖家有中學,但唔係最top嗰d,我d係仔,對聖家哂印象係 (1) 好似話無名次排,唔知自己banding (2)好谷
不過兩間聖家有少少分別,我唔知邊間打邊間,自己爬文啦

恐龍家

小曳人 發表於 19-9-19 10:50
叩~可以,但人家唔一定要收你喎

咁間間都唔一定收既。。。
咁不如毫無意義咁問一下
大家覺得1-1-1抽呢d學校易d,定0-0-0叩門易d