用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 傳統學校 vs 活動教學
樓主: mingkwong
go

傳統學校 vs 活動教學 [複製鏈接]

HappyMoster 發表於 19-11-6 19:41
我個女都係文靜觀察型, 上堂㗎老師問題, 佢識都唔得老師, 成日投訴佢唔出聲.... 點解而家一定要係外向係優 ...
我個女都係文靜觀察型, 不會自己舉手答問題, 如果老師叫她答, 就"蚊支"咁細聲答~  如果讓她讀活動教學的學校, 我想她會比較難適應, 而且所吸收的可能會比其他外向主動型的同學仔較少...

mingkwong 發表於 19-9-17 23:39
想請教大家意見,文靜內向型女孩應該選…
1) 傳統學校: 讓她覺得舒服些,因為較配合自己的性格。如去活動型 ...

我都在這問題上有點謎思!

就有點像雞先定蛋先問題一樣⋯⋯⋯

回覆樓主:

係咪文靜觀察型應該讀傳統津貼學校?

HappyMoster 發表於 19-11-7 16:56
係咪文靜觀察型應該讀傳統津貼學校?

津貼學校唔一定係傳統式教學~

從自己小朋友既成長路,幼時係服從性強,記憶力好,觀察型,即係性格唔係咁搶。升小時叩入咗一間傳統歷史津校,坊間評為唔谷既輕鬆小學,比較活動式,重閲讀,功課少,強Project和Presentation,多年培訓後學生大部份都主動,亦都變成多方面都比較搶,學生多年既風格亦如此。

只要小朋友本身唔係極為被動,又或性格係唔積極,幼時觀察型唔一定係唔適合活動型,經驗學校係有佢地系統去培育學生,成績唔一定係靠谷出嚟。

為何坊間女校,包括津校,會話各女校有佢哋唔同既格,但學生本身就多種不同性格,唔會有甚密唔適合~

mcl203 發表於 19-11-7 17:15

津貼學校唔一定係傳統式教學~

近期都有疑問,如果坐唔定好動型,係咪入傳統就死梗?

7媽 發表於 19-11-7 17:26
近期都有疑問,如果坐唔定好動型,係咪入傳統就死梗?

若果能夠入到男校,一樣學生係不同性格成長於同一學校,佢哋學校歷史已經話咗答案~~~

回覆 mcl203 的帖子

睇學校文化喇,一般男校>男女校>女校

sushimama 發表於 19-11-7 16:18
我都在這問題上有點謎思!

就有點像雞先定蛋先問題一樣⋯⋯⋯
我都係!不知應該順流而行,還是嘗試幫幫她,看看能否有點改變~
‹ 上一主題|下一主題