用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果細b想讀多年k1,係咪今年報名?
樓主: 香蕉煎餅
go

如果細b想讀多年k1,係咪今年報名? [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-9-23 19:10
我又覺得奇怪,跟據之前網友分享,以前跟本教局唔容許有細B,全部9-12月的都要做大B。
斗膽一問,你媽媽是 ...

教育局邊到有講9-12月一定要做大?

RJA 發表於 19-9-23 19:14
好耐以前,你有興趣或想facr check自己google

回覆樓主:

如果教育局係唔容許細b,  點解幼稚園入學年齡會係2歲8個月開始?小一入學年齡係5歲9個月開始?

我媽媽只係普通師奶一名,小朋友跟唔跟到應該係老師,學校(專業人士) 判段,你當然可以唔同意我媽個時嘅做法。但我share我自己既結果就係順利升小。。。

我想帶出嘅係,2-3 歲小朋友嘅學習同適應力其實好強,以家只係開左一個月學,咁快就打定輸數?你話小朋有到k3 先repeat會有hard feeling,  唔通讀完k1 無得升班就唔會有hard feeling?  以我仔為例,佢以家覺得自己識左個樣野,你長氣講多2次,佢都走左去啦。何況要小朋友重覆成年個課程一次?

我自己作為家長,趁以家都係開課一個月,應該會用唔同方法幫自己小朋友快d適應,追番進度。

樓主加油,希望你小朋友快d跟上。。。

MrBeast 發表於 19-9-23 19:17
好耐以前,你有興趣或想facr check自己google

pls show your facts.  本人30 歲,27年前入k1, 係2歲9個月入學。5歲9個月升小。

enna_tm 發表於 19-9-23 19:38
pls show your facts.  本人30 歲,27年前入k1, 係2歲9個月入學。5歲9個月升小。

sorry, 呢d大細B討論每年都幾十個,重復又重複,唔會花時間去搵返個原po, 只可說你唔覺得奇怪hk allows超大超細B在同一學年入學,唔係個個國家比咁做 (ie 他們適0入學為9-下年8月或1-12月出世)。

enna_tm 發表於 19-9-23 18:35
只係路過,但我覺得以個個都想做最大B 個諗法好奇怪,如果真係跟唔到,學校提出repeat,就話姐...

我自己 ...

(我並非糾結教育局俾唔俾做大/細B呢個問題)

我本來都係同一諗法,我表弟(已經三十幾歲啦)當年係12月超細B,全班最細,
升到上去成績一樣超班排頭果堆

不過宜家呢個年代個教育制度同以前真係好唔同,
半日制年代,課程無咁繁重同深,有心,係有時間去追,追到進度之餘仲可以日日去公園玩下
(我自己好記得細個做完功課就日日出去玩,小學happy輕鬆,成績中上,中學亦上到地區band 1英中)

宜家,課程深且量多,又要番全日制,功課又多,成績落後要追,會比以前個年代痛苦....

Darklady 發表於 19-9-23 22:55
(我並非糾結教育局俾唔俾做大/細B呢個問題)

我本來都係同一諗法,我表弟(已經三十幾歲啦)當年係12月超細B ...

認同 而家的確深左好多
因為而家真係抄寫多左
手仔甘細未ready
加上我覺得做大真係會自信d

MrBeast 發表於 19-9-23 17:54
你有聽過幾多kg 學生被要求留班?我可以答係近乎0。

我聽過幾個
咁當然真係有需要
並非每一間都係學店,有啲真係用心做教育

Poyau    發表於 19-10-10 20:14

crystal媽咪 發表於 19-9-26 10:28
我聽過幾個
咁當然真係有需要
並非每一間都係學店,有啲真係用心做教育

咁那些egs 是被勸,若家長唔想留照升得唔得?my pt is kg 的評估用什麼準則 (當然edb 會有some guidelines 但同中小學的模式不同吧,in fact kg 其實唔讀直上小學是可以的),我身邊都有egs,全部都是家長主動要求留。
或者我分享一下個人經歷,當年亦好想小朋友做細B,滿以為只要有信心鉄柱磨成針,找了一間學卷愛心kg,每次評估家長日老師都話跟到冇問題唔洗repeat,直到k3 我覺得唔係好掂於是直接問校長,校長親身(十分感激)looked nto our case 然後同我地講repeat 一年會較好,事實上下學期開始有默書(for ham 接小一),小朋友是完全做不到,囘想返k1 k2的評估,基本上已好清楚話應該做大,為何老師隻字不提。

以前這topic 我較活躍參與,不過大多網友其實都有預設立場,我都講到覺得自己有些tsum

piglover 發表於 19-9-23 18:50
9月都做超大,難怪名幼8月係細B. 而家真係.......

好多名幼, 收到31/8, 唔收9月b

hahaha1231 發表於 19-9-26 14:53
好多名幼, 收到31/8, 唔收9月b

你講PN吖。K1 好多名幼都收9月B, St cat, KV, LH 都有9月,不是超大B。

piglover 發表於 19-9-26 16:58
你講PN吖。K1 好多名幼都收9月B, St cat, KV, LH 都有9月,不是超大B。

st paul,  培正 唔收 9月b

hahaha1231 發表於 19-9-26 17:12
st paul,  培正 唔收 9月b

培正幼一定收9月B,你睇下培正份申請表先請啦。以申請2020-2021, 2017年10月31日前出世。

SPK 2020-2021年K1,接受2016年9月1日至2017年12月31日。

你上網睇下申請資料先講啦。

piglover 發表於 19-9-26 18:01
培正幼一定收9月B,你睇下培正份申請表先請啦。以申請2020-2021, 2017年10月31日前出世。

SPK 2020-2021 ...

聖心收細B唔收9月大B
幼兒班(K1)入學年齡:「2016年10月1日至2017年12月31日出生之幼兒」

https://www.shck.edu.hk/?page_id=29&lang=zh

http://www.shck.edu.hk/wp-content/uploads/2019/09/2020-2021年度幼兒班K1入學申請注意事項-1.pdf

Poyau 發表於 19-10-10 19:20
聖心收細B唔收9月大B
幼兒班(K1)入學年齡:「2016年10月1日至2017年12月31日出生之幼兒」

2016年9月係超大,唔叫大B,2017年9月,係細B

piglover 發表於 19-10-10 20:38

聖心唔收9月超大B 9月只可做細B

香蕉煎餅 發表於 19-9-23 08:31
想佢做大仔

Same here

piglover 發表於 19-10-10 20:38

又或者16-9 是大,17-12 是超細

RJA 發表於 19-9-23 19:14

https://www.info.gov.hk/gia/general/200010/25/1025140.htm

barbee 發表於 19-10-14 11:59
https://www.info.gov.hk/gia/general/200010/25/1025140.htm

ED(SCH)K/1/84 XII - 教育局

http://applications.edb.gov.hk/circular/upload/ADMC/AD00043C.PDF
‹ 上一主題|下一主題