用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Kindle vs 實體書
go

Kindle vs 實體書 [複製鏈接]

2    0    0    0

慳位

回覆 yaijing 的帖子

慳位, 輕便, 自帶燈, 免書簽, 隨時可下載, 同時睇幾本都得

醒目開學勳章

yaijing 發表於 19-9-17 12:01
知唔知香港邊度有實體店可睇實物?
去啲電腦商場、某啲書局或大間啲嘅豐澤都有

有時kindle 嘅書, 會貴過實體書, 但好處係慳位, 英文書可以查字典同埋隨時都可以睇到.

台灣有個網站可以免費DL 中文書, 但應該九成都係大人書, 唔係兒童書.

我覺得最好係可以download sample,睇啱先買,書局好多時包住哂,叫人拆又唔係幾好意思,因為未必啱,未必會買。
我個女買咗kindle後對睇英文書興趣大咗好多,機不離手,食飯都要睇(俾我制止啦當然),佢唔係好鍾意實體書,見有少少厚度就冇興趣,而家冇厚度,就咁督督督,唔覺唔覺就睇完!

回覆 feifei_baby 的帖子

的確係, 小朋友有時見到實體書大本, D字又密密麻麻就興趣不大, 用KINDLE字體仲可以調較, 唔覺唔覺又睇完一本~有幾次我拎返佢睇過o既書o既實體版佢都讚嘆原來已經睇左咁厚

掉轉去諗,朋友聚會見到小朋友拿著本射鵰(小六,但在ek nothing to write home abt ) 都很驚訝,同時又質疑其實是否真的明白,不過小朋友明顯因為有人讚,睇完射鵰就即刻問之後看什麼。

joking aside, 始終覺得適當時候看適當的書,唔需要刻意追求程度,so kindle 的確可以幫小朋友跨越去看字典書,但其實又未必一定需要

yaijing 發表於 19-9-16 16:37
有考慮買一部 kindle,但發現其實 kindle 書價錢同一本paperback 差唔多, 只係差幾毫子美金。 咁其實 kind ...
我諗左好幾年先買,小朋友起初都excited,可能暫時未有佢喜歡的書,paper white 做左paper weight

yaijing 發表於 19-9-26 21:24
我最後决定買咗部 kindle,發覺真係好方便!
最重要是用家覺得好用

Why physical books still outsell e-books

https://youtu.be/5Em-U9onvGI

MrBeast 發表於 19-10-15 11:46
Why physical books still outsell e-books

https://youtu.be/5Em-U9onvGI
有D ebook 仲貴過實體書連運費, 又不能賣二手, 所以都買多左實體書.

cafeva 發表於 19-10-15 11:58
有D ebook 仲貴過實體書連運費, 又不能賣二手, 所以都買多左實體書.
同感,我們舊書唔keep 送比人,keep 的亦唔mind 借比同學朋友。兩者各有好處,暫時都是借多,e加去library 先chk 下新書架尋下寶

仲有實體書可以寫下畫下... 我自己同小朋友都會.
‹ 上一主題|下一主題