用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有三個小朋友選小學問題
go

有三個小朋友選小學問題

大仔意家讀緊私幼,英普教
黎緊會有一對孖仔出世(超細B)12月
會比大仔試考直資,睇下佢自己能力入唔入到,如果直資收照讀定叩門入津算?
等細兩個跟入會安全d?(世襲)
如果孖仔入津校自行只得10分
同埋兩個係超細b 又驚無好既學校收。
哩度有無生2個以上既家長可以分享下經驗?

回覆 days.bb 的帖子

大仔照考直私,如果能力高嘅照叩門官津,叩到心儀官津咪放棄直私囉,叩唔到嘅起碼大仔可以入心儀直私。
12月細B好易處理,遲一年入幼稚園,做超大B咪得囉。而家12月都唔算超大,要9月10月先算... 如果係8月細B先高難度呀...

cylau2 發表於 19-9-16 17:34

大仔照考直私,如果能力高嘅照叩門官津,叩到心儀官津咪放棄直私囉,叩唔到嘅起碼大 ...

重點係,大唔大B都係得10分~~~

days.bb 發表於 19-9-16 16:03
會比大仔試考直資,睇下佢自己能力入唔入到, ...

三條king, 除非入到神校,否則抽入/扣入津校最好,無論經濟上照顧上都舒服好多,始終一件同三件的處理方法不同。如你有無限資源當然例外(時間金錢)。

你自己有無能力,分別教3個小孩唔同課程?仲有如果佢地唔同學校,返放學時間唔同,假期唔同,你有無能力照顧?
仲要3個係男仔,小學好難教,你3個唔同學校,自己諗下都覺煩。
除非你2公婆都唔洗做,或者大把錢請幾個褓母和補習

回覆樓主:

我有三個女兒,小學同一間不跨區,中學頭兩個同一間不跨區,小的那個中學跨出去又跨回來。

經驗之談就是她們小時候同一間對大家都省時省事,起碼中學才考慮個別發展,否則分薄資源又累死父母。

回覆樓主:

考左直私先,如果未出 offer 可以自行嘛。等叩門同插班。咁樣就算叩官津失敗你都有學校係手。真係想入官津谷成績等插班。

除非你好 sure 自行/抽獎入硬,咁可以唔考直私。如果小朋友係叻,咁遲啲自己插班或考心儀都未遲。

回覆樓主:

2個細,遲1年做大b

如揀去津校
你要計下大仔小6時
孖仔讀k3報自行未

因為如果哥哥已畢業,孖b就未必係必收生

回覆 sissysze 的帖子

照樓主所講嘅情形,大哥同孖細佬相差三年左右,如果哥哥入津校,孖細佬係必收生

個人意見:
三個小朋友,除非你唔 care 錢及好多時間,否則三個同時讀小學,你會好吃力。 大哥自行有冇好嘅津校揸手(即父母係舊生嘅津校)? 建議入津小,兩個細佬唔使煩,三個同一間,時間真係易配合,起碼你會有少少時間休息,直資唔係唔好,而係將來孖細佬考小一,你真係要又頭煩過,當然,如果大哥入咗寶校就另計。

至於孖細佬,建議做大B,因為若果大哥真係讀直資,你就要考慮孖細佬考小一時嘅狀態,細 B 係咪冇著數依然係個謎,但大 B 就穩陣啲,否則你到時又要諗使唔使重讀 K3 等問題,加上,你一諗要諗兩個,雙倍煩惱。

jenurbabe    發表於 19-9-19 16:39

mayyylai 發表於 19-9-17 08:40

個人意見:

一個既話直資收一定係直資。,但忽然多左兩個細。講真真係失預算
母校係沙田一城呂明才,但都只得20分,無宗教分,沙田都有地址,但依家住係其他區,我都未決定小一應該選邊區津,沙田同屯門71校網,因之前只睇直資資料。如果選一呂而又收就會全家搬返過沙田住,但20分都不是一定入到一呂。如果大仔無好津收而得直資係咪都照要左offer先? 因我見大抽獎d位其實得好小 我細個度仲要係2個 ,細2個抽入寶校機會我覺得好大

cylau2 發表於 19-9-16 17:34

大仔照考直私,如果能力高嘅照叩門官津,叩到心儀官津咪放棄直私囉,叩唔到嘅起碼大 ...

好的 多謝分享經驗   

sissysze 發表於 19-9-17 08:14

如揀去津校

佢地差3年多 應該ok

1998Ruby1998 發表於 19-9-16 19:31
考左直私先,如果未出 offer 可以自行嘛。等叩門同插班。咁樣就算叩官津失敗你都有學校係手。真係想入官津 ...

自行得20分 無宗教分  ,c6話大仔考到直資會比佢讀 ,但無講細2個點

days.bb 發表於 19-9-17 15:57
自行得20分 無宗教分  ,c6話大仔考到直資會比佢讀 ,但無講細2個點

你 20 分冇宗教,即係舊生。咁你對細仔都係 20 分。
你間小學 20 分穩唔穩?唔穩但可以有宗教分的話,就攞埋宗教分。

1998Ruby1998 發表於 19-9-17 16:00

你 20 分冇宗教,即係舊生。咁你對細仔都係 20 分。

一呂要25分先穩

Poyau 發表於 19-9-17 16:33
一呂要25分先穩

原來樓主係一呂。
咁其實兩個細仔要穩入一呂都唔係咁難,肯領洗就冇顧慮。唯一顧慮都係一個家庭兩間學校,要多啲時間去磨合。

1998Ruby1998 發表於 19-9-17 16:36
原來樓主係一呂。
咁其實兩個細仔要穩入一呂都唔係咁難,肯領洗就冇顧慮。唯一顧慮都係一個家庭兩間學校, ...

而家邊領洗得砌

hahaha1231 發表於 19-9-17 18:19
而家邊領洗得砌

對細仔今年年尾先出世,都趕唔切?一呂好似都係父母一方係教徒就得?