用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中六哥哥科科第一,可惜英文太差,怕上唔到大學 ...
go

中六哥哥科科第一,可惜英文太差,怕上唔到大學 [複製鏈接]

幫朋友問,哥哥今年中六,下年考大學,讀書好叻,科科考第一名,只係英文基礎打得差,每次考試都唔合格,應該要點樣幫佢呢?
   5    0    0    0

lamlamlamchong 發表於 19-9-15 09:54
幫朋友問,哥哥今年中六,下年考大學,讀書好叻,科科考第一名,只係英文基礎打得差,每次考試都唔合格,應 ...
英文考試經常唔合格,點解到中六先黎擔心?底子基本功差初中已經要急起直追,香港及海外嘅大學全部以英語授課,所以情願中文差都唔好英文差。已經中六接近dse要追亦有難度,唯有找私補英文老師補下習,救得幾多得幾多,dse真系衰英文到時或選擇到台灣或國內升學。

睇吓補習帮唔幫到?如果其它科有信心DSE取3粒*以上,就不需太擔心,幾間大學都肯收,不過都要努力浸吓英文,入到到大學都以英語教學為主,以後進修及職場,英文都好需要。

lamlamlamchong 發表於 19-9-15 09:54
幫朋友問,哥哥今年中六,下年考大學,讀書好叻,科科考第一名,只係英文基礎打得差,每次考試都唔合格,應 ...

報考ielts 先,無限番生,考到你滿意為止。

多謝你地回覆,我會轉達朋友

你朋友先了解他兒子的不合格分數,相對以前師兄師姐是什麼DSE成績。

例如40分合格,他只是35-38分,前人DSE英文有2-4,就不用太悲觀。如果是1-3,就要擔心了。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

考左個 IELTS 墊底先。如果佢其他科可以 5 或以上,我記得有間 U 嘅 IELTS 係可以當 DSE 3/4?咁用,勝算都大。

呢個時候追就有啲遲,搵個私補日日谷個英文,小學知識操起,每日讀一篇文章,每星期作文一篇。應該會有起色。

1998Ruby1998 發表於 19-9-16 13:18
考左個 IELTS 墊底先。如果佢其他科可以 5 或以上,我記得有間 U 嘅 IELTS 係可以當 DSE 3/4?咁用,勝算都 ...

呢個哥哥,自尊心大,唔肯面對,唔肯補習,自已又揾唔到方法讀英文,所以一直以來都冇去面對問題

lamlamlamchong 發表於 19-9-16 13:24
呢個哥哥,自尊心大,唔肯面對,唔肯補習,自已又揾唔到方法讀英文,所以一直以來都冇去面對問題
...

大難臨頭唔到佢自尊心大。死死地氣認衰仔,搵個導師鞭策自己。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 19-9-16 13:18
考左個 IELTS 墊底先。如果佢其他科可以 5 或以上,我記得有間 U 嘅 IELTS 係可以當 DSE 3/4?咁用,勝算都 ...

曾經幾年前問過浸大收生代表,係講過ielts 6? 6.5? 可當dse 3,但一定要在jupas第一輪deadline前(4/12)upload到上jupas system
其他學校點處理,我就無問了

醒目開學勳章 王國長老

BTW知道今年有人2左,都有jupas degree offer,但真係要好多星星至有得傾

Charlotte_mom 發表於 19-9-16 14:55
曾經幾年前問過浸大收生代表,係講過ielts 6? 6.5? 可當dse 3,但一定要在jupas第一輪deadline前(4/12)upl ...

考評局對照分,IELTS 6.5相對 DSE成績系4。入大學 英文 DSE 最低要求只是3,但IELTS就要6.5,根本唔一樣,所以英文以DSE 3成績入大學嘅學生,通常英文都好弱。所以而家咪成日聽到話大學生英語能力差囉。

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-16 18:57
考評局對照分,IELTS 6.5相對 DSE成績系4。入大學 英文 DSE 最低要求只是3,但IELTS就要6.5,根本唔一樣, ...

唔係睇呢度,要睇返大學收生網頁
例如浸大係要求ielts 6.0=DSE 英文3

洋蔥頭媽咪    發表於 19-9-16 21:53

Charlotte_mom 發表於 19-9-16 21:37
唔係睇呢度,要睇返大學收生網頁
例如浸大係要求ielts 6.0=DSE 英文3

不過3其實真係低,所以三大有啲系都要求要4.

1998Ruby1998 發表於 19-9-16 13:26
大難臨頭唔到佢自尊心大。死死地氣認衰仔,搵個導師鞭策自己。
依輩唔同你地年代, 真係話唔補就唔補, 好難勸

TwinWong 發表於 19-9-17 08:45

看來我都老了  

洋蔥頭媽咪    發表於 19-9-17 22:06

1998Ruby1998 發表於 19-9-17 08:52
看來我都老了
所以咁嘅性格, 係無佢地辦法
迫唔到之餘, 你紧張都無用

多謝各位,意見俾咗佢,聽唔聽就由得佢啦

回覆樓主:

醒目開學勳章

TwinWong 發表於 19-9-17 08:45
印象中ruby仲讀緊大學...
‹ 上一主題|下一主題