用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 修ICT,買notebook應該揀咩config?
go

修ICT,買notebook應該揀咩config? [複製鏈接]

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

三四千入門文書?
過萬高階繪圖/電競?

Thx  
   3    0    0    0

小倩 發表於 19-9-15 02:36
三四千入門文書?
過萬高階繪圖/電競?

如果只是中四修 ICT. 可以唔駛買notebook住,家中有電腦已足夠。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-15 11:16
如果只是中四修 ICT. 可以唔駛買notebook住,家中有電腦已足夠。

屋企都係得notebook  

小倩 發表於 19-9-15 16:14
屋企都係得notebook
屋企點解唔買部電腦?除個別學校外,notebook通常大學先會用。我大仔大學修電腦,佢話中學ICT好簡單,學校都唔須要用notebook. 但一到 HD 或大學修讀  ICT 就會深入好多,notebook 要求都會高啲。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-15 16:20
屋企點解唔買部電腦?除個別學校外,notebook通常大學先會用。我大仔大學修電腦,佢話中學ICT好簡單,學校 ...

依家一部desktop 吾會平過 notebook, 如果不是有硬件上的特定要求,我會選擇NB, 有時有group project 都方便啲。

lm251099 發表於 19-9-15 17:53
依家一部desktop 吾會平過 notebook, 如果不是有硬件上的特定要求,我會選擇NB, 有時有group project 都方 ...
我諗唔同嘅,電腦佢地可以自己砌機,由其對於讀電腦嘅同學,佢地要求啲咩就自己砌。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-15 17:59
我諗唔同嘅,電腦佢地可以自己砌機,由其對於讀電腦嘅同學,佢地要求啲咩就自己砌。 ...

所以我已聲明沒有特別硬件要求,只係for ICT study, 普通嘅文書型NK 已可。

至於你話同學想自己砌,咁就另作別論啦。讀電腦其實對部腦嘅硬件都無咩特別要求,有,只係同學想打機時勁啲啫。
反而有啲同學要用到CAD 及 CAM 才會硬件要求大。

三四千入門文書?
過萬高階繪圖/電競?

ICT 吾需要用到 CAD, CAM software, 我選擇買文書型,留待升U時再換部新型號

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-15 16:20
屋企點解唔買部電腦?除個別學校外,notebook通常大學先會用。我大仔大學修電腦,佢話中學ICT好簡單,學校 ...

叫咗阿仔問阿sir
佢話可以notebook或pad
最好落電器舖或腦場自己感覺下  

lm251099 發表於 19-9-15 20:50

ICT 吾需要用到 CAD, CAM software, 我選擇買文書型,留待 ...

反而我自己睇中咗部中高階
可以播放4K電影      

小倩 發表於 19-9-19 01:36
反而我自己睇中咗部中高階
可以播放4K電影

其實現時手提電腦嘅display是否已有4K 解像度

https://www.hknotebook.com/np19/m.hku/

lm251099 發表於 19-9-19 07:39
其實現時手提電腦嘅display是否已有4K 解像度

https://www.hknotebook.com/np19/m.h ...

大部分都係普通高清(1080p)

ICT 不用Laptop computer, 反而一本頁數多的notebook 還重要. 利申: 2020自修ICT

咁如果用 MAC book, 會唔會對讀 ICT 有影響?

Yiuyiubee 發表於 19-9-22 12:02
咁如果用 MAC book, 會唔會對讀 ICT 有影響?
係香港讀電腦/ICT相關既科目,最好唔好用MAC機
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

三四千入門文書?
過萬高階繪圖/電競?
除咗係大學讀Graphic/Architect要用高階電腦(對display有要求),一般只要RAM同Harddisk多既機就夠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-9-23 08:27
係香港讀電腦/ICT相關既科目,最好唔好用MAC機

唔用Mac唔夠潮噃,點泡星XX溫書~~~

mcl203 發表於 19-9-23 13:40
唔用Mac唔夠潮噃,點泡星XX溫書~~~
買部MAC返嚟又係裝Windows, 其實真係比人笑

hkpapa852 發表於 19-9-23 14:08
買部MAC返嚟又係裝Windows, 其實真係比人笑

如果祗係普通正常使用,何解要安裝window? 除非要用特定window 嘅軟件。mac 樹開機快電池耐用。

mac book .
‹ 上一主題|下一主題