用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE成績換算學校Banding
樓主: LeoChung_FB
go

DSE成績換算學校Banding   [複製鏈接]

回覆 1998Ruby1998 的帖子

蒙民偉呢?

1998Ruby1998 發表於 19-9-15 23:36
深水埗 Delia 2222  7X%,3322 4X%,佢 3322 表現同真道、聖母接近。敢問屬 Band 2 定 Band 3?  
...
哈,妳竟然留意到呢間隱世直資 。
可惜佢唔開正規中文課程。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 19-9-15 23:24
我講緊係賬面,觀塘缺 Band 1 位,基本上梁係唔會收 Band 2 生,升中時大家都當佢 Band 1 校咁填。
佢卡在 ...
其實觀塘區B1中學全部都有問題,自DSE以來,無一間達或接近B1A水平。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 19-9-15 19:52
如果咁樣睇 banding 的話,
循道同福建 Band 1C 企唔穩,港同應該有排去唔到 Band 1A,培道做硬 Band 1,油 ...
佢淨係講緊b2嘅分法,都無講b1a-c點分

回覆 hkpapa852 的帖子

---

IloveJJ 發表於 19-9-16 10:10
咁4+,5+要達到咩水平先叫好?或者叫B1A, B1B?

咁就要睇下咁多年數據。我覺得 1A 過去幾年平均一個人至少 5+ 2.5,4+ 4.5。1B 5+ 1.5,4+ 3.5
不過肯定有好多學校係兩條線中間,是但一項唔達標  

回覆 hkpapa852 的帖子

唔開正規中文課程都可以 3322 做到正常學校咁,我覺得都算好好,尤其 Delia 係多非華人。

聖言同保祿按帳面係收盡 Band 1,自行更加係冇 Band 1A 都唔洗諗,唔少學校收多 Band 2 都拉到成績上去。好可惜!

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 19-9-16 10:19
咁就要睇下咁多年數據。我覺得 1A 過去幾年平均一個人至少 5+ 2.5,4+ 4.5。1B 5+ 1.5,4+ 3.5
不過肯定有 ...
最大問題唔係點定義,係有幾多學校肯公開呢啲數據

bobbob 發表於 19-9-16 10:31
最大問題唔係點定義,係有幾多學校肯公開呢啲數據

越下游越唔登,尤其係跌緊嘅學校。
所以我覺得沙官幾好,成績唔算好 top,但肯定年年公佈詳細業績,攞佢做 Band 1C 指標都唔錯。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-9-16 10:10
咁4+,5+要達到咩水平先叫好?或者叫B1A, B1B?
題外話,要響度讚一讚你(嗰邊應該好快被人冚竇),eq高咗好多

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 19-9-16 10:34
所以我覺得沙官幾好,成績唔算好 top,但肯定年年公佈詳細業績,攞佢做 ...
點解我唔見沙官有公佈嘅?

1998Ruby1998 發表於 19-9-16 10:34
所以我覺得沙官幾好,成績唔算好 top,但肯定年年公佈詳細業績,攞佢做 ...

官校係咪一定要公開業績㗎??
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IloveJJ 發表於 19-9-16 11:41
有兩個疑問,一個係如果學校只公布各科5+,但無公布人均,係咪代表佢唔平均?或其它問題?
第二個疑問, ...

第一題我答唔到,太複雜  

上智 4+ 同三大%同其他 1A 有得揮嘛。

IloveJJ 發表於 19-9-16 11:55
咁你覺得有咩原因佢唔公布5+呢?
5+唔重要嗎?
我睇過某中學,4+好高,但5+好低,咁其實對入大學無影 ...

人地唔公佈,咁得一個可能:校方認為唔理想。如果理想,仲唔即刻公告天下  
唔洗 25 分咁高,除非你諗緊三大。

‹ 上一主題|下一主題