用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 計劃Y9/Y10到英國留學請進
樓主: iloveorange
go

計劃Y9/Y10到英國留學請進   [複製鏈接]

今日去咗個教育展,個agent話因着香港現在的情況,今年報考英國寄宿學校嘅香港學生比去年多了三倍,競爭比以往大,即使有得apply,學校亦會較selective收生。

AL718 發表於 19-10-12 21:48
我無搵agent,只係自己幫囝囝報

你好叻呀

idaidang 發表於 19-10-13 11:47
你好叻呀
其實唔係好難的。不過要D時間去睇清楚D資料。如果你有其他問題的話可以PM我。我儘量解答。

係呀,我個agent話相比上年, 今年多左好多人查詢及報名.

我女成績麻麻, 好彩暑假初已經開始找agent及學校.可能因為早搵,可以搵到間合適程度及啱佢興趣科目的學校,agent都跟得好貼,9月尾已經有offer.

現在開始搵緊用邊間監護人公司, 想要基本plan, 大家有無心水推介呀?
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

kpbb 發表於 19-10-14 09:41
係呀,我個agent話相比上年, 今年多左好多人查詢及報名.

我女成績麻麻, 好彩暑假初已經開始找agent及學校. ...

我用緊white house , 個guardian 跟得貼。阿女病咗要去home stay , 而home stay 環境都可以

rainbowbb 發表於 19-10-15 00:57
我用緊white house , 個guardian 跟得貼。阿女病咗要去home stay , 而home stay 環境都可以
...
謝謝!我上whitehouse網址找唔到收費嗰頁, 請問可以在哪裡找到? Thx!
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

kpbb 發表於 19-10-15 10:02
謝謝!我上whitehouse網址找唔到收費嗰頁, 請問可以在哪裡找到? Thx!

Brochure or

https://whitehouseguardians.co.uk/guardianship-services

回覆 AL718 的帖子

你好呀! 我都想幫阿女報英國學校. 見你沒經AGENT, 是否直接聯絡學校? 要不要考入學試呢? 如要考, 要去英國學校考嗎? 謝謝指引

bb1225 發表於 19-10-17 15:44

你好呀! 我都想幫阿女報英國學校. 見你沒經AGENT, 是否直接聯絡學校? 要不要考入學試呢 ...
係呀,我真接聯絡學校. 入學試間間學校都有D唔同,有D只要考ISEB Pretest. 有D只要考自己學校的入學試, 有D兩樣都要考. 視乎你所報學校的要求. 你介唔介意話我知你想幫你囡囡報邊間學校同埋year 幾?

謝謝你的回覆呀! 我什麼資料都未搵呀. 只係有意思想叫佢去英國讀. 就上EK搵下料. 先發現原來要2年前就要準備. 阿女剛升中一. 如果現在開搵資料, 可能要中三先去到啦.

bb1225 發表於 19-10-17 17:26

謝謝你的回覆呀! 我什麼資料都未搵呀. 只係有意思想叫佢去英國讀. 就上EK搵下料. 先發 ...
哦! 提提你,有些排名比較高的學校可能已經過咗application deadline.  如果你想囡囡去D排名比較高的學校,就要快D啦。 希望你囡囡考到心儀的學校!有問題可以隨時再問,如果我知道的,我會儘量解答。

回覆樓主:

CLC 2021個學期都已截止了

你地會用邊間升學公司?

回覆樓主:

請問0606出世,現中二,想讀完中三即2021九月到英,是year 10 嗎?

nnmama 發表於 19-10-22 13:39
請問0606出世,現中二,想讀完中三即2021九月到英,是year 10 嗎?
正確

manman333 發表於 19-9-14 18:34
我兒子現在中二, 準備2020讀Y10, 巳搵左AGENT 入申請

我個女而家都係中二但係可以報year 9,可能嘅出世日期七月都可以 year9
Year 10 冇乜位 ,year 9 系entry 時間

nnmama 發表於 19-10-22 13:39

唔係 英制變左year 11
中一是 year 8
中二現在,是 year9
中三 year 10

我初初諗同你一樣 ,問agent 最好明年走 入 year 9 , 我女同你一樣0607出世 , 睇過如果我明年九月入學是 year10, agent 話佢七月出世都仲可以報year9   有錯請更正
Thx

我申請 2020年 yr,10, 心儀果2間,正接send email 比學校,都回覆無位,另外2 間only 比左資料,重未有得申請,

Boarding School, 會唔會,1定要經agent apply?

回覆樓主:

唔會,但點解唔經agent申請嘅?
‹ 上一主題|下一主題