用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 科大DP
go

科大DP

請問邊個DP課程(PS 或Level 1)比較適合IS小朋友?教師的英文能力好嗎?

回覆 tcbobo 的帖子

科大DP有 Math, Phy, Chem, Life Science, Engineering Robotics. 要看看孩子興趣是哪一方面. 香港大學的課程, 教學方式都比較沉悶, 大班教, 有50-60人. 互動少, 比較外國大學如CTY的課程悶好多, 那當然價錢相差很多. 國際學校的學生(如小兒)上香港大學的增潤課程, 覺得太悶. 但小兒就說喜歡課程內容, 但不喜歡教學方法. 我覺得可以試下. 而且要看你孩子所讀年級, 高年級成熟一點更好. 小兒六年級上過, 可能年紀比較小, 還未成熟, 坐唔定, 所以不喜歡. 男孩子比較遲熟, 小兒今年明顯成熟了, 對學術明顯有追求目標.

DP老師的英文是ok的。對於讀那個Level, 取決於小朋友的能力。你可以先看看syllabus 。

一般入學年級(IS 和 LS) 是 中一至中二讀Pre Stage, 中二至中四讀Level 1。

回覆樓主:

謝謝,小孩對數理各科都有興趣,平時自己上網或看書研究,但佢悶點好低,非常抗拒上HKAGE 的課程,和老師的英文水平有關。HKAGE 免費上還ok, 又可以拿一些Distinction Merit的certificate。DP$6000-$7200, 一次過commit 半年,如果唔喜歡就浪費了。十五十六。

DP的教學方法比較少互動。如果是IS學生,可能覚得悶。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果上數學prestage,你預大約有S3-4程度in general, level 1係高中,level 2 已經係學分課程,level 3就直接同大學生一齊上課(weekday)

選科首要係興趣,唔怕難,有時要自己再睇多d
DP除咗平,另一好處係有科大圖書証,可以自由借書
我建議報之前考慮清楚孩子自學能力,同遇到難題會唔會退縮
我兒本身係讀本地傳統學校,依興趣選科,老師只係引子,教學上未必有時間詳細解說,要確自己睇書/研究,一般情況,因為中學生較忙,小學生雖然係小眾,但成績一般比較好,不過相信讀IS已經workload 少d,無local 中學生咁忙,應付唔到self reading需要

想知道程度去到邊,教d乜,可參考timetable

恐龍家

謝謝大家,請問Level 1最年輕的學生大約幾多歲?

tcbobo 發表於 19-9-16 08:07
有小學生10歲就參加level 1, 不過他9歲的時候上了pre-stage的

回覆 setom 的帖子

謝謝!  

setom 發表於 19-9-16 08:31
有小學生10歲就參加level 1, 不過他9歲的時候上了pre-stage的
其實上左得益大嗎?
佢係點去做評估可唔可以上?

小曳人 發表於 19-9-15 00:39
如果上數學prestage,你預大約有S3-4程度in general, level 1係高中,level 2 已經係學分課程,level 3就直 ...
係咪要搵校長提名?

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 19-9-16 11:58
係咪要搵校長提名?
小學生,全部自己報名,學校無野要填,自己搞就得
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 19-9-16 11:56
其實上左得益大嗎?
佢係點去做評估可唔可以上?

升班,係依考試成績,如果無記錯,B先可以升班
DP課程,我覺得只適合唔怕難題,可以自學嘅學生,因為教得的確快,3個鐘堂之後,係要自己補返唔清楚嘅野

以我仔嘅case,得益係見到佢有能力學,亦樂意追求學問,佢得到嘅滿意感,遠遠多過學校學到嘅,我係睇到佢認真個樣,一個小學生為咗一個level 1課程,睇咗3本比字典還厚,响科大圖書館借嘅參考書!今年會讀level 2,因為我地有打算自修IAL,所以對預備考IAL,會有幫助 (有人帶住佢响呢個科目裡面,然後佢自己睇好多書),暫時無需要外面搵人教

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

tcbobo 發表於 19-9-16 08:07
一般情況,只會一班收少量P4-6學生,亦聽過個case,P3已入讀,但因為阿仔自己返科大,所以我無見過真人
prestage maths 會收得細d,仔入讀時P5,有兩個P4同學 (class size ~50)

恐龍家

小曳人 發表於 19-9-16 12:39
升班,係依考試成績,如果無記錯,B先可以升班
DP課程,我覺得只適合唔怕難題,可以自學嘅學生,因為教得 ...
請問需要面試嗎?學校推薦是否較易被取錄呢?
謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

cowkingb 發表於 19-9-16 18:43
請問需要面試嗎?學校推薦是否較易被取錄呢?
謝謝!
聽講,level 3 要,但我自己仔未到呢個level... 其他嘅,我地未試過要面試中學先有學校推薦,以我所知,係小學生比較麻煩,佢地怕控制上搞唔掂,所以限人頭,但中學生應該鬆手好多,一般情況都要學校推薦,但如自薦好似要有特別原因
恐龍家

小曳人 發表於 19-9-16 19:33
聽講,level 3 要,但我自己仔未到呢個level... 其他嘅,我地未試過要面試中學先有學校推薦,以我所知,係 ...
謝謝你。我小朋友已中一,是學校建議我讓小朋友參加。如小朋友有興趣會推薦他去讀。
坦白講課程內容頗深,但小朋友想讀,說有心理準備每年有6個月時間會好忙,亦願意放棄本來星期六下午的興趣班,感覺他目標堅定。

小曳人    發表於 19-9-16 21:07

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 cowkingb 的帖子

的確,DP 要孩子committed 先好報,因為hea 讀係無意思,學唔到野
恐龍家

Math Level 1 有60個學生,到 Level 2只有30個學生。如果Hea讀,我相信升唔到班。