用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40 vs 34 校網
go

40 vs 34 校網 [複製鏈接]

大仔 K3, 仲有一個細仔,想唸長遠d,
請問選邊個校網好?(40 vs 34)

34 中學有利d
但34 小學選擇冇40 咁多

好頭痛!
   3    0    0    0

pochaccoboy 發表於 19-9-13 06:27

上年我都糾結了這個問題,揀左34網,不過我係個囡,揀左間女校,結果派得好差,去翻女校叩門,但唔會睇你係咪三條一,最後叩門失敗。但叩左40校網一線尾小學。比我揀,我會揀翻40校網,恊和,荔天,瑪神,基福,聖安得烈,聖紀文,都唔錯!

請問你最後成功扣了邊間40網一線尾學校呢?

回覆樓主:

俾我會 40 抽,然後谷掂個學術去叩 31、32、35 同 41 嘅學校。識兩個都係抽獎失敗,跨區叩中上述網嘅一線,兩個都唔係學術好了得,但中上。

34 我驚你派唔到原區靚啲嘅學校,一係就去左唔靚嘅,一係就去左黃大仙。到時候叩門失敗,唔靚嘅學校就升中冇希望,黃大仙升中比深水埗更難。玩 34 一定要有私校 backup,尤其男仔。

1998Ruby1998 發表於 19-9-13 12:47
俾我會 40 抽,然後谷掂個學術去叩 31、32、35 同 41 嘅學校。識兩個都係抽獎失敗,跨區叩中上述網嘅一線, ...

無錯!尤其係男仔!

我都係諗緊34定40網呀,都想知樓主最後叩左40網邊間?如由34網土瓜灣去40網嘅長沙灣學校,大家覺得係咪好遠,會辛苦左小朋友?

其實睇下住邊啦,有私校backup男仔其實34 D學校都麻麻;但去40,雖然D學校平均D,但有冇想過34區去40其實交通是非常不便的,呢點真是要考慮一下。識人住34自行入40母校最終冇校車結果都是放棄。比你參考一下

Angi77 發表於 19-9-14 15:50
我都係諗緊34定40網呀,都想知樓主最後叩左40網邊間?如由34網土瓜灣去40網嘅長沙灣學校,大家覺得係咪好遠 ...

真係好遠。津校本身校車線唔會有,要搵保母車我諗都難。

如可自己湊返學放學呢

pochaccoboy 發表於 19-9-13 06:27

34都睇你係咪真係有心儀小學,冇理由為左6年後嘅中學去選一間不適合嘅小學,到時最壞會係中學網幾好都因為小學成績不理想而入唔到好中學。
我本來都34/40,都係男仔,因為心儀34合一堂,所以決定34網,不過填抽獎表時,第三志願已經要填寶校。
我自己決定34,次序一是因為心儀合一堂,二是對40冇邊間特別鍾意及了解,三是知道40升中對男仔壓力好大。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

請問最後入倒合一堂嗎。我都係心儀尼間同基道。但合一堂自行實好難,基道有少少機會,而40網一間2線頭嘅學校,我好高分,穩入,我果個係女仔。。。。
40網尼間係基福,升中靚,英文好,最大concern係交通問題,但我可親自接送,早上會搭的士,因都係貴校車少少,亦覺得都值得比。其次係無左個靚中學網囉,不過我又覺得都要睇小朋友讀成點,如讀得好,適合的話,去邊都考倒好學校。自己覺得阿女肯坐定比我教,專心嘅話一教就識,但不是聰明。自己其實覺得合一堂應最啱佢,但聽聞其實都唔係唔谷,基福應都係咁上下,估比合一堂谷少少,但升中靚,英文出名好。眼前基福係應穩入的話,我係咪點都應該比阿女去一間較好嘅學校,即基福試下?

Angi77 發表於 19-9-15 09:48
請問最後入倒合一堂嗎。我都係心儀尼間同基道。但合一堂自行實好難,基道有少少機會,而40網一間2線頭嘅學 ...

如果女仔計升中,40深水埗升中有上智、OLR、德雅都好好喎,深水埗女仔升中係比男仔壓力細好多呀!
如果我係你個case,(女仔、40有心儀小學),我一定留40網小學。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

kaboBB 發表於 19-9-14 18:10
其實睇下住邊啦,有私校backup男仔其實34 D學校都麻麻;但去40,雖然D學校平均D,但有冇想過34區去40其實交 ...

我相信都視乎間學校多數d學生係咪來自多區,34/40來回問題,事實某d學校校車完全唔係問題,某d學校校車話冇就冇,我仔女兩類都試過。

咁你小朋友點安排交通問題?

如住土瓜灣可考慮乘其他交通工具送小朋友到何文田地鐵站坐地鐵,再堅持2年左右,土瓜灣地鐵站應開通。

請問34/40, 有冇邊間是功課較少,但課程又不會太淺?因為阿仔鍾意學習、玩、思考。但唔鍾意抄寫!

回覆 pochaccoboy 的帖子

聖多馬、基福 係少功課,但基福測驗可能會多啲。論升中兩間都係二線,你接受到就得。旅小都應該係一線得黎又算少啲功課,留待用家確認。34 就好多都上位中,會谷。基道就應該算係二線又唔太谷嘅學校。乙一基道應該都機會大?
全部都冇教深,以我認知。有教深嗰啲會多野做。
大家都明白,想升中好,必須下苦工,所以課程都會深啲。如果你接受到升中唔夠靚課程唔會深呢個事實,咁就冇問題。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁34網基道好啲定40網基福好啲?

Angi77 發表於 19-9-16 13:02
回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁34網基道好啲定40網基福好啲?

咁要睇你自己覺得乜係好。

pochaccoboy 發表於 19-9-16 07:04
請問34/40, 有冇邊間是功課較少,但課程又不會太淺?因為阿仔鍾意學習、玩、思考。但唔鍾意抄寫!
...

其實,有相當水準的學校,係唔會多抄寫,因為大家都知抄寫係無用。
‹ 上一主題|下一主題