用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文劍橋
go

英文劍橋 [複製鏈接]

請問你地小朋友出去學英文劍橋係咪主要做練習?練習是自己買一本,每堂帶返去,每堂做一課左右,老師會間左幾個英文字返來叫練習串字,如果咁既話⋯我自己諗不如自己教佢做練習⋯
   2    0    0    0

回覆樓主:

所以我自己教阿女,K2考晒starters & movers

回覆樓主:

平時有閱讀習慣嘅小朋友,好多都可以裸考starters ~ flyers, 根本唔使出去上堂。如果想成績好d,自己喺屋企做下練習。俾幾百一堂出去做練習我覺得好唔抵。

Elenalan 發表於 19-9-13 09:02
平時有閱讀習慣嘅小朋友,好多都可以裸考starters ~ flyers, 根本唔使出去上堂。如果想成績好d,自己喺屋企 ...

請問考劍橋是否又是做練習咁?記咁多生字考試要考填充?

Elenalan 發表於 19-9-13 09:02
平時有閱讀習慣嘅小朋友,好多都可以裸考starters ~ flyers, 根本唔使出去上堂。如果想成績好d,自己喺屋企 ...

我就係覺得佰幾蚊一堂返去做練習好似唔係好抵~但我又唔知其他中心係咪都係咁方式上堂教劍橋⋯

jenny10 發表於 19-9-13 09:16
請問考劍橋是否又是做練習咁?記咁多生字考試要考填充?

唔知你孩子程度,你可上官網睇下sample paper先,如果已小一,可能可以直接考movers或flyers, 因為就算reading & writing卷都係short answers或填充。

我覺得係做補充練習咁,出面上小組班1對5,得1小時你覺得個導師教到d乜? 學生又唔會有咩互動,導師仲要維持課堂秩序和對卷。我覺得上呢類常規英文課程學唔好英文,或者係唔啱我小朋友吧。

如果學校有劍橋就係學校上堂,互動交流應該會多啲,價錢唔過百夠平,阿仔鐘意英文所以報劍橋,上完堂就算,無去考試,舊年佢話個新老師上堂黑口黑面又經常鬧人,上學期完結之後無再報,幾年來了解到少少,校內劍橋和奧數班會大路的,諗住考試又要好成績,就要出去外面上堂,將的弱項執番好佢谷出成績。

pekovian 發表於 19-9-13 07:19
所以我自己教阿女,K2考晒starters & movers

可否pm我你點教同埋你買邊d補充教?

Dordormummum 發表於 19-9-15 16:56
可否pm我你點教同埋你買邊d補充教?

英國文化協會買past paper
‹ 上一主題|下一主題