用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 寫下IB,ALEVEL PHY,CHEM,BIO,MATHS書及練習+講下ALEVEL ...
樓主: bforbtec
go

寫下IB,ALEVEL PHY,CHEM,BIO,MATHS書及練習+講下ALEVEL及大學野 [複製鏈接]

搵錢辛苦, 去一去英國2年, 一百萬 起跳
錢要洗得值得

仔女最後入到好入科

最好就入到好科啦

有些 唔可以強求我知

不過鑑粗來夾佢地讀2年, ALEVEL 

有時父母管太多

子女麻想去英國讀大學

去左英國讀,。唔駛俾父母煩

與子女 保持良性溝通

香港讀大學,最抵讀

至於香港政治環境

我相信很快落幕

非想像中咁差

舉家移民, 最後回流機會高

是去到外國, 搵唔到食

美心, 大家樂, 生意差啦
出不少優惠

唐記包點賣飯卷, 平均蒸飯,21個幾

但食唔飽
女人就可以‵, 男人食完, 

食空氣, 又肚餓

吉野家,直頭出32蚊飯 LUNCH

又關ALEVEL 事?

父母唔慳, 仔女點有機會讀到ALEVEL ?

唔係有ALEVEL 就讀
是一間有質素的ALEVEL 學校

https://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/Support/Grade-boundaries/A-level/gce-subject-grade-boundaries.pdf
ALEVEL   PHY ,BIO 7成

MATHS, CHEM 8成左右A星

非想像中咁難

SCIENCE 多長題

一失分, 可以失好多

多數ALEVEL 的英國小孩

或多或少,有EDEXCEL 考試局

1-4科

乖乖地, 坐起度幾小時幾小時咁讀

EDEXCEL maths 開始改題形問法
拉curve ,以前, 拆6個units , 是

要9成才能 a星

而家8成就可以

難度高左, 但低分數可以a星

其實除苯有精

chem, bio,phy 情況一樣

我認為各科的卷, 難度高左不少

但a星仍是那個%

所以無須擔心太多

總之,溫晒書,狂做題,

唔識即攪店, 唔識即攪店

可以輕鬆產個a星 返來

而家最擔心, 父母窮

俾俾下仔女讀alevel , 突然唔夠錢

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

https://studylib.net/doc/18685654/gcse-maths-homework-pack-3--higher-tier
ANS

但不夠深

份野,純CHECK 有冇野, 是應該要識, 但不識

欠長題之訓練

長題之訓練

最好是A MATHS GCSE , 多數OCR GCSE FSMQ

sevenoaks 如果要入, 早一點安排
如果有得選都係選ALEVEL 好過IB

sevenoaks YEAR 9 入學試, 考得入

大概, 中二LOCAL SCHOOL MATHS 程度

非常深

而英文, Y9 入學考, IGCSE 英文程度

過到關

今年 Y 9 SEVENOAKS,

寫多陣訓覺, 8點30AM 要返到公司

這是應付IB HL MATHS的組合

右下角, 學校TEXTBOOK, 但太淺了!!, 讀晒都不會高分

左下角, 紙, 用來計數

左上角, 同右上角, 是PRINT 出來的IB 書, PEARSON  HL MATHS EBOOK

有ebook  大家慢慢搵
我建議, 用ibdp press ib hl maths + pearson hl maths

今次測驗 會考oxford hl maths ch1-3, 不過ch3, 只考到3.2

盡可能找ebook, 找不到才買

alevel 的小孩,不買ib 野用來 助攻

不合成本效益,ib  ebook 可用 幫補alevel , 但絕不應是重點

用worksheet 同workbook 助攻

我12點幾, 就係食這些野, 粥再加腸粉, 28蚊

店主, 同佢老婆, 2個,

仲有個仔

我問個仔, 幾錢, 個仔唔知

應該第1天落來幫手

老實說, 我估個仔, 在家無野做, 父母叫佢出來幫手

不要在家游水好閒

你知一讀唔成書, 一下你安安穩穩, 甘心去找一份低收入的工,.  或藍領的粗重工

否則一般人, 很易在家, 唔搵工

咁就一世

了解小孩情況

edexcel maths + further maths ,econ,phy

去到further maths,  俾這些topic 塞住

這些即係 什麼?

以上topic

追貼子女情況,

這些topic, 是以前舊制fp3最深的野
佢是smc, 同imc 的得獎者, 數學全級第三名左右

都感到困難

smc = 英國高年班奧數

多數父母, 送了子女出國

子女學業情況大概就知, 深入情況唔了解
又唔係好難, 只是要花大量時間理解

難度計
sl maths < alevel maths < hl maths < alevel further maths

hl maths, 同further maths  學的野, alevel 比ib 難

但如果埋牙, alevel further maths 應比ib hl  maths 7分易拿少少

hl maths 學的野無咁難(但都係難)

很多時HL MATHS 出的題比較怪, 死讀書會死得好慘

但你數學好, HL MATHS,ALEVEL FURTHER MATHS  都是非常好玩

可能是人生最快樂的2年

有些學校, Y12 教MATHS , Y13 教FURTHER MATHS

有些則Y12 教一半MATHS,FURTHER MATHS, Y13 教餘下一半

最撇, 就係
香港讀唔店本地教育

之後父母, 送子女出英國

你頭1,2年, 你名次,會好高

因為英國教育比本地易好多

去到Y12,13 , 多數會出事

要令子女保持標青

你是要知道, Y10,11,12,13 , 子女 要去到什麼程度

我舉個例

英文好, 咩叫英文好?

我用英基的標準

1星期, 睇1,2 本英文書

一個正常,英文小孩

ESF 參加了讀書會, 學校英文CLUB

一星期 Y4-9  睇少1-2本書的, 用KINDLE 睇

去到假期,  是一星期 睇7本

暫時 英基英文全級頭20名

唔係淨係講到英文, 仲可以寫到

好多父母,  送子女去英國, 或國際學校

就以為英文會好

是非常天真

後面, 是救唔返的, 英文要早救

唉!

我認為平均最少一星期睇一本英文書

你話無時間的話, 是父母 安排了很多非必要的活動引致

https://pmt.physicsandmathstutor.com/download/Maths/A-level/FP3/Worksheets-Notes/Edexcel%20FP3%20Notes.pdf

24-40頁

就是

http://www.mrbartonmaths.com/resources/a%20level%20revision/FP3.pdf

23-34頁

就是又要識

https://kumarmaths.weebly.com/uploads/5/0/0/4/50042529/fp3_vectors.pdf

我傾向STUDY LEAVE, 或長假, 才做PAST PAPERS

操FIT 自己先

做PAST PAPERS 前

一定要確保佢地非常標青先

以上絕對不夠

我認為最好的訓練, 是

香港1980-2011年ALEVEL PURE MATHS 的書

夠深, 夠難

同ALEVEL FURTHER MATHS 出法幾乎一樣

‹ 上一主題|下一主題