用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 資優 test
go

資優 test [複製鏈接]

資優 test

有冇人聽過健康院有得做資優 test, 唔該!!!!!

Re: 資優 test

據了解母嬰健康院的編制應該是沒有專業心理學家(無論是教育抑或是臨床),所以那裡應該是沒有人合資格進行正式智能測驗.

據了解母嬰健康院的編制應該是沒有專業心理學家(無論是教育抑或是臨床),所以那裡應該是沒有人合資格進行正式智能測驗.

eva.chan 寫道:
有冇人聽過健康院有得做資優 test, 唔該!!!!!

Dear Dr.T ,

Thank you for your articles!

請問專業心理學家(教育 vs 臨床) 有什麼分別?
臨床即是幫人睇心理病, 做心理分析等治療, right? 那麼什麼是教育心理學家? thanks!

nov03bb  :wink:

教育心理學家全部都是合資格教師,而且有一定年份的實際前線教學經驗,專門處理與學習有關的問題(由資優到不同種類的學習障礙,以至智障)。相對地臨床心理學家不一定有教學經驗,雖然理論上可以處理人生各階段出現的心理問題,但與教育有關的課題及協助學生發展學習潛能一定不是他們的專長。

nov03bb 寫道:
臨床即是幫人睇心理病, 做心理分析等治療, right? 那麼什麼是教育心理學家?  

多謝 dr.t ..

但為何我個仔間學校, 叫我同個仔去健康院做 test 呢?

eva.chan
      嬰健康院當然係無評估智力的人士啦,但佢地會轉介你到政府的兒童評估中心度做評估,如果有需要的話,例如你小朋友有行為問題或心理健康問題。
那兒就有專業人士同你個仔做各種評估喇....唔駛你剩係去某一些專業人士都做評估,唔夠全面。

當時評估中心兒科醫生同我講,不要單聽一個的意見,我看過一本書都係咁講,精神科醫生以精神醫學上的角度看問題、不同心理學家以佢地熟悉的範疇去睇個案、兒科醫生亦以生化上的角度去看....職業治療師、物理治療師等......皆是,因此,那位兒科醫生告訴我他們是一個team....去評估一個case時會一起開會討論...唔想妄下判斷.....

所以,如你小朋友有問題,可先叫私家或健康院醫生寫紙轉介你去政府,作初步評估後再作決定是否要佢地的臨床心理學家或外面的專業人士幫你做評估。

不過,以前有個私家兒科醫生話我知,我果個區的政府兒童評估中心無咁好,可能市區的好d瓜。

如果你的小朋友無任何行為問題,你可以搵一些可靠又"忠誠"又有操守ge私人執業的專業人士、 同你個小朋友做資優評估,不過,亦可找協康會...你打去問下啦....也可找小童群益會,小童群益會的電話輔導員同我講,佢地選擇掛勾的那間中心"新..."(唔記得係唔係)係比較無咁商業性的....你可以打去小童度問下...

我個人呢,如果我有d錢,我都唔會選政府也唔會選出面任何一間私人的教育或臨床心理學家,我會選協康或小童群益會的....

如果你覺得你小朋友有心結或情緒上的問題而不是學習問題如學習障礙......最好搵"臨床"心理學家做評估,或將來跟進輔導....

我個小朋友搞掂左情緒和心理上的問題,佢自然就學習得很好很好,這是我作為母親所了解佢.....

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

先要留意他是否合格的心理學家.

「香港心理學會」 註冊心理學家名錄:
http://hkps.org.hk/dir.html

nov03bb 寫道:

臨床即是幫人睇心理病, 做心理分析等治療, right? 那麼什麼是教育心理學家? thanks!

nov03bb  :wink:

在名單中並非每一個人都是合資格測驗人員,一定要問清楚,因為有些只會教書或純做輔導...另一方面外地註冊的專業心理學家因種種原因不一定會選擇在該會註冊,如本人 所以此名單只可作參考.

viewer 寫道:
先要留意他是否合格的心理學家.

「香港心理學會」 註冊心理學家名錄:
http://hkps.org.hk/dir.html
‹ 上一主題|下一主題