用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問 UCAS 有 CO 後,何時要交學費?
go

請問 UCAS 有 CO 後,何時要交學費? [複製鏈接]

是 AL 放榜後嗎? 謝謝!
   1    0    0    0

Anniemun 發表於 19-9-9 20:28
是 AL 放榜後嗎? 謝謝!

開左學先交都未遲,不過間間大學開課日子唔同,我女當年第一期學費十月中先交。

WeiSB 發表於 19-9-9 21:13
開左學先交都未遲,不過間間大學開課日子唔同,我女當年第一期學費十月中先交。
...
請問要交留位費嗎?

國際生一般在收到uncon offer後需付約£2000做留位費(間間不同),然後大學會出CAS給你申請Student Visa

hongkeikei 發表於 19-9-9 21:35
國際生一般在收到uncon offer後需付約£2000做留位費(間間不同),然後大學會出CAS給你申請Student Visa ...
對,間間唔同,阿仔嗰間A Level放榜後一日已出CAS,完全唔使留位費,到宜家都用仲未收學費invoice

Anniemun 發表於 19-9-9 21:16
請問要交留位費嗎?

可能因為揸英國䕶照,所以冇留位費要交,不過似乎真係間間唔同。

different universities have different rules.  My elder one paid on the date of registration, and the younger one needs to pay when enroll online prior to arrival at the school campus.

yiphalook 發表於 19-9-9 22:06
對,間間唔同,阿仔嗰間A Level放榜後一日已出CAS,完全唔使留位費,到宜家都用仲未收學費invoice
...
你仔那間是名校中的名校,人人趨之若鶩應該唔怕有學生走數嘅

我地九月尾開學,十月先交學費。咁耐以來只交過宿舍deposit.

回覆 YuYuMother 的帖子

同是9月尾開學, 交咗宿舍deposit及2000GBP的留位費.

我女兒的學費是分兩期,一期是10月底,第二期是1月底,
而宿舍費分四期,學校官網都有的,
而宿舍費當申請後,學校會電郵張合約你,合約上寫明什麼日期交宿舍費。
當然間間大學不同。
‹ 上一主題|下一主題