用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校語境問題
go

學校語境問題

學校語境問題

背景:
屋企主要講廣東話。weekdays day-time婆婆公公接送同湊,無工人。有聽英文歌同英文電視。現讀英普PN。

呀女返咗5日學

第一日&第二日:我陪佢上,開心。

第三日:分離2小時。入學校好開心,放學喊。老師話上堂時無喊,最後諗起媽媽就喊。我問返個女,佢話好掛住我。

第四日:分離3小時。又係入學校好開心,放學喊。老師話阿女好黏住老師。同叫佢英文名唔識回應。

到今天,呀女入學校喊,放學又喊。出門口都話想返學,不過想要媽媽一齊上堂。老師話佢英文唔識聽同回應。佢覺得凍係用body language去表達。

唔知道佢喊係因為佢掛住我哋,定個英語環境令佢好擔憂。究竟我係咪選擇錯學校?好似令佢面對一個完成陌生嘅環境。見到呀女喊到甘好晤開心同好亂。。。。係咪應該想轉學校?多謝建議。

依家返左咁少日.... 睇定D先啦...

回覆樓主:

PN英普,即係英文同普通話對小朋友黎講係完全陌生,小朋友需要時間去適應語言,有分離焦慮亦好正常。

ilovemyturryb 發表於 19-9-9 15:32

樓主weeknights 試試多些給小朋友用英語互動。我情況和你有點相似。day time 嫲嫲湊,說廣東話。夜晚自己湊,多用英語引導和小朋友溝通。

我地背景幾乎一樣,都係主要講廣東話。weekdays day-time婆婆公公接放學同湊,無工人。不過就間唔時先聽英文歌同英文電視。現讀英普PN。(p.s.睇學校的安排,似乎我地係同一間tim, 不過有機會係唔同分校)

阿仔一歲開始逢週末就會去英文playgroup,見開外國人同聽開英文。所以佢唔係好怕接觸英文,亦都聽得明英文指令,識少少英文生字,不過鍾意講廣東話。

我諗你囡個情況一方面係分離焦慮,好多小朋友都會有咁情況,俾佢地時間慢慢建立到安全感就可以啦。英文方面,我諗唯有平時用多少少時間同佢用下英文玩遊戲或者同佢唱吓英文兒歌。

sarah_cy 發表於 19-9-12 12:45
我地背景幾乎一樣,都係主要講廣東話。weekdays day-time婆婆公公接放學同湊,無工人。不過就間唔時先聽英文 ...

其實我想問一下 , 大家覺得唔係一個全英語環境低下 , 小朋友真係識得聽英文去做指令 ?
我個仔有比佢出去外補英文 , 但唔知佢係咪聽唔明 , 佢成日話想問問題但個個是外國老師又唔識聽廣東話
。因為你出去外補只是一小時 , 我一星期兩堂 , 去到考直資學校發覺佢都係聽唔明 。

一個小朋友 4 歲去到考學校比幾個老師圍住 , 我覺得唔怕已經好叻叻........ 當然我小朋友廣, 國做指令無
問題但英文始終唔係常用語言 , 小朋友真係可以轉 3 個 channel 去應付考試 ?

ilovemyturryb 發表於 19-9-9 15:32

我哋情況一樣,屋企廣東話為主,學校英普。小朋友一開始唔明,但過多幾個月都明,有時會自己講英文句子tim。抱平常心,細個唔浸,大個仲難習慣。

恐龍爸爸524 發表於 19-9-13 09:57
其實我想問一下 , 大家覺得唔係一個全英語環境低下 , 小朋友真係識得聽英文去做指令 ?
我個仔有比佢出去 ...

我好肯定咁話比你知,如果小朋友從小接觸得足夠語境,會識得自動轉台。

我小朋友2歲前係零英文,因為係嫲嫲湊。PN讀佐一間英文語境好好的私幼。她之後去名幼面試K1,都可以聽得明英文指令。我而家請佐姐姐湊,她第一日見姐姐,已經識得轉台用英文同姐姐傾。  

2歲幾小朋友去考K1,都可以轉到台,我相信去到小一面試一定無問題。

你果d 每星期一兩堂嘅補習一定唔夠.

睇多一個月,始終都係pn。仲細,需要適應嘅時間會耐啲