用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上中學的情緒問題
go

上中學的情緒問題  

返左幾日學手唔知各位家中升中一既小朋友,有無朝朝起床就話唔想返學,唔識默書又比老師鬧⋯工課又唔願做⋯

BB07082007 發表於 19-9-6 16:33
返左幾日學手唔知各位家中升中一既小朋友,有無朝朝起床就話唔想返學,唔識默書又比老師鬧⋯工課又唔願做⋯ ...
除了"唔識默書又比老師鬧", 其他的我仔由幼稚園開始已經係咁

pccw2017 發表於 19-9-6 16:49
除了"唔識默書又比老師鬧", 其他的我仔由幼稚園開始已經係咁

咁你點應付佢

唔識默書比老師鬧、功課又唔想做 ——- 呢d同大人返工唔識做嘢比老細鬧、份內嘢又唔想做,剩係想出糧一樣。

做功課和溫默書係自己責任,教識自己要出d力。做學生都唔願為自己前途奮鬥,咁好大問題。而家講緊完成基本嘢,唔係講出類拔萃。

返左幾日學手唔知各位家中升中一既小朋友,有無朝朝起床就話唔想返學,唔識默書又比老師鬧⋯工課又唔願做⋯ ...

間中學係咪佢自己想入?
有冇識到新同學?
食lunch有冇人陪?
係咪錯配banding?

如果小朋友唔想返學, 好多野未調節到, 再又上列問題, 就更難適應及有動力去返學!

比D時間開導佢, 唔好一下子就鬧。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

不過,如果係未適應升中,無朋友一起唔開心,又或者校園欺凌,咁又另一個處理方法。

我小朋友都升中,始終係佢返學,佢一個人係學校7、8個鐘,如何survive,如何thrive,都係靠佢自己。呢個對佢地成長係緊要。

回覆樓主:

放了那麼久的暑假,如果沒有提早收心做準備,開學後是會有一、兩星期厭倦期。

BB07082007 發表於 19-9-6 17:07
咁你點應付佢
捉佢起身、做功課, 有時要有d甜頭比佢

回覆樓主:

簽名被屏蔽

仲有六年捱,要正視,不要比個問題snowball。你問下佢(溫柔地)同小學的默書有乜唔同,(切記)首先要認同佢感受,然後大家一起搵方法去改善

MrBeast 發表於 19-9-8 07:57
仲有六年捱,要正視,不要比個問題snowball。你問下佢(溫柔地)同小學的默書有乜唔同,(切記)首先要認 ...
其實乜野中学中-一开学就默書?通告部未簽完……有时書都未齐……同学都未識哂……可能連学校環境都未認清……默咩書呢?

Yanamami 發表於 19-9-8 08:29
其實乜野中学中-一开学就默書?通告部未簽完……有时書都未齐……同学都未識哂……可能連学校環境都未認清 ...

我估唔想默只是果,因可能是升中的轉變(各方面,eg, 老師嚴, etc etc)

正常唔會一開學就唔想返學,開學頭幾日就要默書,唔識就比老師鬧?又唔願做功課?我相信並非表面睇咁簡單,估計樓主小朋友本身學習態度應該有問題,中一新學校新老師大家都在適應中,樓主有必要同小朋友班主任聯絡下,家校合作共同教好小朋友。

Yanamami 發表於 19-9-8 08:29
其實乜野中学中-一开学就默書?通告部未簽完……有时書都未齐……同学都未識哂……可能連学校環境都未認清 ...
開學就默書並唔出奇,我仔學校就試過,不過並非開學突然要默,其實係升中暑假時嘅功課之一,學校一早已經通知開學時會默書,大約3頁紙,主要是英文詞語 tenses. 要求學生暑假時溫習,避免放完暑假後學生乜都唔記得晒。中學生自律性非常重要,若仍要家長督促先肯去做就會好麻煩。

IloveJJ 發表於 19-9-8 23:29
我仔學校就上星期已數小測,不過係測假期功課,响做功課嗰度寫明開學就測返。
...
真係好勤力,我两女都未試过……唔通女校鬆d?

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-9-9 12:03
我女都未有小測,且衹上半天課到18號~~~~咁早測那些.....不會是學校要谷吧....... ...

咁好 返半日 返到 18號