用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問葵青B2有咩好選擇?
樓主: 紫翹
go

請問葵青B2有咩好選擇? [複製鏈接]

tammyhw 發表於 19-9-10 18:15
可以全英文上堂,即係升左band 做英中?

李賢堯有排都未升做英中

tammyhw 發表於 19-9-10 18:15
可以全英文上堂,即係升左band 做英中?

F.1~F.2  全英文班, F.3~F.6 ,仲有開中文班, 應該要多4年先真正叫英中。

係唔係真係, 全英文班, 我看過學校的書單, 好像唔係

obedienceliu 發表於 19-9-11 16:16
係唔係真係, 全英文班, 我看過學校的書單, 好像唔係

書單好似係英、數、科學是英文書,其他唔係。

ktdanielli 發表於 19-9-11 16:24
書單好似係英、數、科學是英文書,其他唔係。

善德通識都係用中文教, 即善德都唔叫英中 ?

MissUmuch 發表於 19-9-11 17:01

明白。李賢堯係真英中了。

醒目開學勳章 王國長老

ktdanielli 發表於 19-9-11 18:14
明白。李賢堯係真英中了。
睇完校務報告, 李賢堯繼續努力 "成為真英中"

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

MissUmuch 發表於 19-9-11 17:01
好多 B1 中學 LS 都會用中文, 但真係 B1 英中黎架

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

mingmama 發表於 19-9-10 18:35
李賢堯有排都未升做英中
睇完校務報告 DSE 成績, 李賢堯繼續努力 "成為真英中"

miriam 發表於 19-9-11 19:05
睇完校務報告 DSE 成績, 李賢堯繼續努力 "成為真英中"

係喎校務報告最實際,睇噃佢2018DSE 英文成績,大约2%至3%考level4以上,應該是努力"成為真英中"指標。

醒目開學勳章 王國長老

ktdanielli 發表於 19-9-11 19:10
係喎校務報告最實際,睇噃佢2018DSE 英文成績,大约2%至3%考level4以上,應該是努力"成為真英中"指標。
...
我最怕聽阿邊個講, 邊個又講, 要知實際情況我只會睇校務報告, 睇完............... DSE 英文成績有 4 既真係都唔知有無 4%, 當有 3 夠晒籌位入 332233, 7% 都唔知有無

醒目開學勳章 王國長老

ktdanielli 發表於 19-9-11 19:10
...
我返工真係好忙係 EK 升中版靜左啫, 但有見到有問題我真係會出聲囉

回覆樓主:

請教一下,如果英中,DSE 成績大約係幾多先叫達標?

醒目開學勳章 王國長老

tammyhw 發表於 19-9-11 20:18
請教一下,如果英中,DSE 成績大約係幾多先叫達標?
可以參考 hkpapa852 既解說

2018年全港B1中學名單 (以第二至第六屆DSE成績和入U率計算)

MissUmuch 發表於 19-9-11 14:24
F.1~F.2  全英文班, F.3~F.6 ,仲有開中文班, 應該要多4年先真正叫英中。

睇過佢哋書單,有D書係用中文課本喎,當然唔計中文、中史書啦!
應該咁講,距離英中仲有一段好大距離
全英文班應該係上課時用英文授課

Pooh529 發表於 19-10-26 11:15
睇過佢哋書單,有D書係用中文課本喎,當然唔計中文、中史書啦!
應該咁講,距離英中仲有一段好大距離
全英 ...

李賢堯網頁有語文政策同書單供參考

「本校的教學語言政策,採實事求是方針,由中一起以漸進形式引入英語延展活動,及以英語教授個別科目,期將來銜接高中課程時,數、理科以英語為教授語言。」

語文政策
https://liymss.icampus.hk/website/singlepage/index?channel_id=4075

書單
https://ds.icampus.hk/liymss/upload/channel/aa31a0f38d3030ea668d2aa4e340458d.pdf

gracelam 發表於 19-9-6 11:12
係咩??  

我記錯??

顧3322近25% 達hkpapa嘅B2C水平
‹ 上一主題|下一主題