用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想學好英文
go

想學好英文 [複製鏈接]

只是想學好英文,學多D生字,報讀劍橋英文有幫助?還是報讀其他課程比較適合?謝謝大家
   11    0    0    0

其實小朋友本身很喜歡睇書,不過,只限中文,我亦試過買他喜歡的卡通英文書,但最終都沒有看完整本書,所以先去報讀劍橋

報讀劍橋有幫助。但不是長期的辦法。
看書才是長期的方法。看書開始時需要一些引導。這方面很多方法理論。很多人說過。

我不詳術。小一必須開始。開始時家長可能要花一點力氣。

醒目開學勳章

coco_1982 發表於 19-9-6 10:18
只是想學好英文,學多D生字,報讀劍橋英文有幫助?還是報讀其他課程比較適合?謝謝大家
...
想學多啲生字一定係靠平日睇書睇片多,一個禮拜去上1、2堂幫助不大

好的,唔該曬

回覆樓主:

我自己唔buy常規課程,Cambridge呢d課程設計係幫你考好佢個試,唔係用來學好英文,我鼓勵去裸考用來測試下英文水平。要英文好一定要時間浸,平時多閱讀睇下英文卡通或有興趣嘅TV programme,  升小一起外補我只俾呀女上1:1 NET, 主力寫creative writing,令佢喜歡寫唔怕寫,先有機會學好一種語言。

回覆樓主:

請問有甚麼英語卡通吸引?小女孩小六了

回覆樓主:

英文學習是先聽, 講, 後讀, 寫, 及有互動才學得好。

回覆 zakka121 的帖子

PawPatrol; Captain Underpants; The worst witch(連續剧); Little Pony; Poli....我高小的女兒十分喜歡看英文CARTOONS, 基本上NOW441 和NETFLIX上的都可以選擇到很多
或者你上YOUTUBE打呢D名睇下佢有無興趣

簽名被屏蔽

Elenalan 發表於 19-9-8 15:07
我自己唔buy常規課程,Cambridge呢d課程設計係幫你考好佢個試,唔係用來學好英文,我鼓勵去裸考用來測試下 ...

請問NET teacher 係邊搵?上堂會教d 咩?

oyi_may 發表於 19-9-9 11:27
請問NET teacher 係邊搵?上堂會教d 咩?

唔少補習社都有NET, 多數係分年級小組 (佢幫你分班)或可以自組,呢類多數跟常規課程例如Cambridge。我唔鍾意常規課程,想按自己小朋友程度去學英文,所以我同補習社傾想要1:1, 上堂教乜係可以家長和老師去傾。我唔鍾意執grammar呢類傳統教法,而我女喜歡寫嘢,所以同NET講要多寫creative writing, 材料可由NET或家長提供,但好多時係我女自己諗題材。

不過家長控制唔到補習社會否轉老師,所以去fb有d English tuition網站徵老師,或者EK出post去徵NET,就可以揀啱自己心水。

Elenalan 發表於 19-9-9 12:36
唔少補習社都有NET, 多數係分年級小組 (佢幫你分班)或可以自組,呢類多數跟常規課程例如Cambridge。我唔鍾 ...

Net大概幾錢一個鐘?

SugarMama0713 發表於 19-9-12 17:29
Net大概幾錢一個鐘?

你預$4xx~5xx/hr如1:1, 不過可能好浮動

zakka121 發表於 19-9-8 15:44
請問有甚麼英語卡通吸引?小女孩小六了

小六,可以試下每天陪她看美國連續劇friends,要遮字幕,是不用钱而有效的方法,每天只半小時,一,二星期你就感到有效的

小三男孩,有什麼卡通適合?

kiukiu1016 發表於 19-9-14 21:00
小三男孩,有什麼卡通適合?

我小朋友自小给他看thomas,小三也在看

Elenalan 發表於 19-9-8 15:07
我自己唔buy常規課程,Cambridge呢d課程設計係幫你考好佢個試,唔係用來學好英文,我鼓勵去裸考用來測試下 ...

我小朋友k3, 我已經每日同佢讀ort,睇peppa pig YouTube. 佢本身英文差,
經過伴讀同YouTube,的確好左d。不過仍然吾敢講,知唔知有乜方法可以幫到oral

mingwing5 發表於 19-9-15 15:39
我小朋友k3, 我已經每日同佢讀ort,睇peppa pig YouTube. 佢本身英文差,
經過伴讀同YouTube,的確好左d。不 ...

其實reading (伴讀) & listening (睇卡通片)都只係起步令佢接觸多d英文,唔抗拒,但要練speaking一定係要speak先有得練。最終都係要靠語境,學校有語境最好,如果冇就家長要製造語境,自己/揾english speakers朋友講(免費)或出去上英語嘅興趣班 (付費),總之係要搵機會講。
‹ 上一主題|下一主題