用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行派位收左,再叩門?
go

自行派位收左,再叩門?

大家好!又有野想請教大家!
細B今個月要報小一了!之前一心打算俾佢讀哥哥果閒(哥哥宜家讀緊小六,細B可以直升)
但是哥哥學校屬於活動式教學,我地希望細B入讀傳統小學!

所以宜家好頭痛,究竟系先自行入哥哥學校,再下年叩門,還是直接搏大抽獎

另外有朋友話如果先入哥哥果閒,就好難再叩門了!原因是,學校會認爲:你已經自行階段順利入左,又唔係派位派得唔好,再加上申請表上無其他學校資料,誠意分系0

請大家俾少少意見,系先自行入左先,再叩門,還是搏大抽獎比較好?

醒目開學勳章 王國長老

有幾多學校唔揀個叻,揀個有誠意分丫...
不如開名講想target邊間小學,等家長分享下叩門情況啦

回覆 stmo 的帖子

同樣,若細佬派得唔好而想入返哥哥嗰間,學校一樣會問點解第一輪唔揀。 先甜後苦定先苦.... 自己覺得喇

回覆樓主:

你要去睇下你心儀嗰間自行收生情況係點,手持既分數有無把握可以自行入得到,大約有幾多%入到,如果%低既,純粹陪跑,就無謂博了,入哥哥嗰間,之後叩門,起碼自己手持一間好既學校,小朋友輕鬆叩門,佢地表演都會好好多。
我上年都係自行入母校,再去叩心儀嗰間。

只得10分!心儀保良局何壽南!

自行穩入左哥哥果間先,再搏下直私同叩門,如小朋友有能力嘅叩門階段都唔係冇望嘅

stmo 發表於 19-9-5 14:18
大家好!又有野想請教大家!
細B今個月要報小一了!之前一心打算俾佢讀哥哥果閒(哥哥宜家讀緊小六,細B可 ...
天時, 地利, 人和......間間學校唔同,真係好難俾到意見你! 有學校著重誠意, 有學校純睇學生表現.你不如問清楚你心儀果間小學取向係點再決定啦!

P.s. 我朋友個細囝都係咁情況, 最後決定先自行入哥哥小學, 再000扣門入心儀學校, 成功了!

sinsinlo 發表於 19-9-6 11:26
天時, 地利, 人和......間間學校唔同,真係好難俾到意見你! 有學校著重誠意, 有學校純睇學生表現.你不如問清 ...

請問叩門時,需要出示參加自行分配學位時所填的表格嗎?
學校會唔會認為:既然一輪已經穩入,就要優先考慮派位派得唔好的學生!

我記得之前有家長提過,如果哥哥而家小六,即明年升中一,這個情況,細佬不是必收生。你最好先向哥哥學校查詢一下。

醒目開學勳章 王國長老

tsui_mei 發表於 19-9-6 14:33
我記得之前有家長提過,如果哥哥而家小六,即明年升中一,這個情況,細佬不是必收生。你最好先向哥哥學校查 ...
哥哥係現就讀生都係 "必收生", 就算 20/21 年度升中學都唔會影響到細佬, 因為入自行申請既時間哥哥仲係現就讀生.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

stmo 發表於 19-9-6 13:22
學校會唔會認為:既然一輪已經穩入,就要優先考慮 ...
都係嗰句, 間間學校唔同! 我朋友細仔in完第二日即收到電話, 以我所知係第一批收到電話既學生, 我只可以講佢個細仔付合心儀小學想收既學生要求.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3768313 何壽南有冇收到call waiting?

根據網友分享,000都叩到何壽南
不過要行叩門呢條路,就要先裝備了

回覆樓主

想了解下,點解唔想細仔跟哥哥入活動教學嗰間,而去㨂傳統小學?

stmo 發表於 19-9-6 13:22
學校會唔會認為:既然一輪已經穩入,就要優先考慮 ...

學校得呢個時間收叻人
緊係收叻嗰d

個案1: 自行世襲不要12聖雅各,乙一失手st Francis, 再戰叩門成功入 st Francis, 秘訣叻女

個案2: 自行old boy 不要11 St. Peter, 搬家12抽中 st jo

其實每個家庭的接受風險程度不同

stmo 發表於 19-9-5 17:51
只得10分!心儀保良局何壽南!

我都識人000他區叩入何