用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 泳隊和田徑隊
樓主: coco_1982
go

泳隊和田徑隊 [複製鏈接]

losoco 發表於 19-9-29 14:08
全都是真的,不是朋友的朋友聽返來
有畢業名冊記載
時間過得真快2012年第一屆DSE入醫學院的,在2018年已經 ...

其實,你有無睇清楚我分享既係乜?我一向尊重和尊敬體藝生既刻苦和勤奮,唔使回覆我咁多次!

我分享既係我所知所見,自己小朋友身邊亦有唔少體藝生既同學,和好朋友,大家既成長路係一齊走緊既~~~

Arabellahk    發表於 19-9-29 18:06

我會甘理解, 報考一般B1 中學, 有文有武當然有幫助,

但如果目標報考某幾間D1 男, 女神校, 在討論區問自己小朋友的體藝幫唔幫到升中的家長, 不如跟小朋友再努力考好呈分, 不要再多投資體藝, 強身健體就好了. 因為如果小朋友的體藝真是可以用作升D1 B1中學的強項, 已經會有有關人士主動找你了. 加油.

Lingcheung 發表於 19-9-30 11:49

但如果目標報考某幾間D1 男, 女神校, 在討論區問自己 ...

又似乎,男仔影響機會細D,女仔有著數機會頗大~~~

Lingcheung 發表於 19-9-30 11:49

但如果目標報考某幾間D1 男, 女神校, 在討論區問自己 ...

阿家長,有一樣野叫quota呀
運動名校隊伍繁多而收生人數始終有限

Arabellahk    發表於 19-10-6 00:10
我是護書簿

如果係想單靠運動入名校,咁要求當然會高好多,港青隊,全港公開賽奬牌等等。如果本身成績係marginal case, 幾好但未係最top, 泳隊田徑隊會有啲幫助。我知有地區二線小學top 3+兩項校隊入咗DB。
‹ 上一主題|下一主題