用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有冇同路人? 自閉症問題⋯⋯
樓主: Melody19
go

請問有冇同路人? 自閉症問題⋯⋯   [複製鏈接]

回覆 fandd 的帖子

請問你去邊間上密集訓練呀?

Melody19 發表於 19-9-4 09:24
小朋友21個月了,有自閉症傾向,仲未識講野同太識聽指令,剛剛入紙排E位,亦都開始做緊私人綜合訓練。
由於小朋 ...

照入紙申請,唔好講有咩問題住

fandd 發表於 19-9-5 16:30
回覆 Melody19 的帖子

如果語言&學習情況唔多理想,建議快D搵密集式訓練(治療黃金期係3-6歲)。我大仔三歲 ...

我仔仔2.5歲,評估有輕微自閉症+發展遲緩,專家建議上密集式訓練,請問可以pm我密集式訓練資料嗎?

Hmmchan 發表於 19-10-30 23:29
原來呢度有咁多同路人。
唔好放棄呀,同樓上好多媽媽一樣,我都覺得密集訓練幫到我仔仔好多。
雖然好貴...> ...

請問可以pm我密集式訓練資料嗎?

fandd 發表於 19-9-5 16:30

如果語言&學習情況唔多理想,建議快D搵密集式訓練(治療黃金期係3-6歲)。我大仔三歲 ...

[size=1.25em]問可以pm邊間訓練中心嗎

fandd 發表於 19-9-13 13:22
回覆 Fatfat_ball 的帖子

如果K1還未能「坐定定 、聽指示、不騷擾人」,咁就梗係上S位好啦!當年我囝囝上 ...

可唔可以pm我你嗰間密集治療嘅資料?謝謝

Melody19 發表於 19-9-4 09:24
小朋友21個月了,有自閉症傾向,仲未識講野同太識聽指令,剛剛入紙排E位,亦都開始做緊私人綜合訓練。
由於小朋 ...
樓主而家你小朋友咩狀態?我小朋友同你好似

回覆 chun719 的帖子

唉,已經2歲,依然一個單字都未有,各方面進度都慢,唯有繼續上語言治療+幼兒導師訓練,嚟緊會上埋職業治療,全部都係單對單訓練。你呢?

Melody19 發表於 19-12-11 18:21

唉,已經2歲,依然一個單字都未有,各方面進度都慢,唯有繼續上語言治療+幼兒導師訓 ...
我個仔而家21個月 , 上緊單對單幼兒訓練語言訓練你搵邊間可以咁快有?
我個仔 認知15-16個月 , 語言11個月
一個單字都未有....
你小朋友講唔到野...認野可以嗎?
理解如何?自理點樣?
大家一齊加油呀!!

回覆 fandd 的帖子

你好, 我仔現在18個月, 有整體發展遲緩, 宜家轉介埋去內分泌科。請問可否pm 你小朋友上密集式訓練的中心資料?

回覆 kinki2130 的帖子

請問係咪去健康院時醫生寫紙轉介評估? 健康院約我地20/12見醫生。請問有冇話排幾耐有評估?

我仔都係一樣, 18個月大, 但未有單字, 暫時有國際幼稚園收左既。你小朋友係細B, 可以遲一年先返n 班, 呢一年俾佢上住密集式訓練先。因為呢種訓練係一日上三小時, 會有晒3T, 好全面。
你小朋友係被評估左有自閉症傾向? 定只係初步認為?

minimiss 發表於 19-12-12 12:14

我仔都係一樣, 18個月大, 但未有單字, 暫時有國際幼稚園收左既。你小朋友係細B, 可 ...
你小朋友有其實行為好奇怪?

言語,我間間都排下,邊間有就邊間先,但有D個別訓練未評估,已經開始排,因為其實佢D徵狀明顯,心中有數。我確診左架啦,所以先有得排E/I位
佢認知唔得,形狀,顏色全部未得,基本叫名都未得....

你果個好似同實際唔差幾遠?你評估左未?

回覆 minimiss 的帖子

你就好啦,有學校收我都想返密集班,但係要排,lee個好難排架,因為通常D人上一個學年,所以....
唔係估,係碓診左,所以排緊E/I位

fandd 發表於 19-9-12 00:46
回覆 Fatfat_ball 的帖子

兩歲前幾乎所有自閉症病徵中哂,當時本來排S位,但係私人訓練中心上左1年多密集 ...
可否pm我?我想知係邊到做密集訓練

minimiss 發表於 19-12-12 12:08
回覆 kinki2130 的帖子

請問係咪去健康院時醫生寫紙轉介評估? 健康院約我地20/12見醫生。請問有冇話排幾耐 ...

健康院醫生會再同你做一個 一小時至一個半小時既測試,如果做完覺得有問題會幫你send去排期評估,排期「佢寫」約半年至九個月。

Melody19 發表於 19-12-12 18:25

言語,我間間都排下,邊間有就邊間先,但有D個別訓練未評估,已經開始排,因為其實佢 ...
點解你而家2歲佢會確診你自閉症?我其實歲半發現個問題,覺得問題嚴重
當時我個仔。。。。
唔識手指指,叫佢唔應,十次應一兩次
好記得姑娘問我佢知唔知自己個名,我話唔肯定。
姑娘又問我知唔知我地係父母
我當時答有懷疑。。其實佢應該係分唔到父母
我覺得我同佢既關係唔係好親暱。
但其實我每個星期六日都會全日陪住佢。
平日就晚上湊返佢,一至五係奶奶湊。
佢唔識玩玩具、佢同我地係無眼神交流,佢迴避我地既目光
佢唔會同我地分享、佢同我地無共同視野
佢會自轉又鐘意反轉存車玩車轆
佢有重覆行為、佢坐唔定、佢無耐性。。。。
佢連簡單既「比」都做唔到,佢要求野只會自己伸手同喊。。。
佢既語言係零。。。佢唔合群同唔鐘意望人。。
佢只係識BYEBYE 但唔會望住人做。。。
佢既認知當時係好少。。。我係好擔心佢係自閉。。更擔心佢認知都好低。。。
做人父母...我諗同路人既你地會明白。

由佢17個月開始,我開始同佢在屋企做多左好多好多既訓練
每一日都做、每一樣野都好煩好煩咁講
19個月既時候,佢去左做評估,
兩個幾月既訓練佢好返少少啦
有自轉、好少少眼神交流、十次應三四次,仲係唔識指野 , 坐唔定無耐性
玩車轆,語言依然係零,不過多左同父母既眼神,同開始明白咩係「比」
但當然比邊個係未識...

評估既醫生話佢認知有15個月 ,語言完全無即一歲或之前,佢話語言呢個歲數會愈來愈多
因為呢個階段學講野係速度好快,我問...醫生我好擔心佢自閉症, 咁而家結果出黎係點
醫生話呢個年齡佢唔會確診自閉,佢話變數好大,叫我試下報幼兒訓練,一年後再返黎睇佢
佢寫左政府既語言訓練比我,要排差唔多半年第一次見面,
走既時候去見社工,我先知原來而家排緊E位。
但我係未確診
‹ 上一主題|下一主題