用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus International school
樓主: yapiggy527
go

Invictus International school   [複製鏈接]

這間是否將軍澳新校,我見隔離post 「求解诀方法」話其TKO新IS小朋友飯都冇得食學校又唔理。

964000 發表於 20-10-31 21:37
這間是否將軍澳新校,我見隔離post 「求解诀方法」話其TKO新IS小朋友飯都冇得食學校又唔理。
...

係? 我剛剛走過隔離睇左。飯商方面,係同「The New Luncher」訂飯的,見網頁話需要至4個工作天前預訂,我見呢個飯商都有同其他IS合作。 選好飯盒後,佢會顯示出「Next lunch」的日子 及 是否「Active」。
我記得學校係由10月份開始可以訂飯的,由上網訂購、選飯盒、填信用卡資料...都係自己係網頁度攪哂。

更正:女話lunch time食飯時,訂左飯嘅學生排隊,同老師講叫咩名,老師手上有張list,睇下同學訂左咩餐,跟住交飯盒比佢。然後自己揀座位食,食完自己執返餐具用品,自己攞返入課室,然後play time。*當值老師(即派飯個位老師),會同佢地一齊食飯。
我係由10月份開始訂的,暫時無出現過問題,group內事實上無人提出過呢個問題。

如果「求解決方法」樓主見到,希望佢會係呢個帖度求救,或者係Whatsapp group內提出(等其他家長都留意下),
又或者打電話問下飯商,咁先至真正幫到佢。
至於來龍去脈,有無同老師溝通過,或者了解下食飯時間點安排,我都好想知道,家長亦有權知道的。

siuwing6 發表於 20-10-31 22:55
係? 我剛剛走過隔離睇左。飯商方面,係同「The New Luncher」訂飯的,見網頁話需要至4個工作天前預訂,我 ...

佢話D老師見佢小朋友冇飯食都唔理,仲答番email唔關佢地事,”because we also need lunch and break. “
問飯商又答番佢係學校自己漏咗冇派飯比小朋友,但唔止一次。
如果係同一學校你快啲過去幫下佢。

回覆 964000 的帖子

好~
我再睇返個post的樓主,係前日留言比電話我加入group的,Year 3學生。

我打算入去佢地獨立group度問下d家長,叫佢地問返小朋友食飯情況及上堂情況,7歲、8歲係可以表達得到所見嘅情形,星期一問下佢會唔會同我一齊去搵校長,否則我都會自己去搵校長,問清楚呢兩件事到底係如何發生、經過...等等(lunch食4塊餅 & 老師又拉又扯、捉入單獨房),我覺得校方需要交待整件事,而家講緊係影響全班嘅同學,不只是佢一人。

siuwing6 發表於 20-10-31 22:55
係? 我剛剛走過隔離睇左。飯商方面,係同「The New Luncher」訂飯的,見網頁話需要至4個工作天前預訂,我 ...
見到飯商email 答其實飯盒送到的,學校未派,miss咗?

我其中一個小朋友是Y3的,據佢講老師只係對老師不禮貌的同學比較嚴厲。而有同學上堂離開坐位玩,摺飛機,搗亂並破壞課堂秩序影響其他小朋友故此被罰。所謂拉扯據我小朋友所述也只是拉他到一邊罰站.
我們也是訂飯的,兩位小朋友都暫時冇出錯過,由於是第三方供應商,我地都特別小心以免訂漏,當然我都認為學校應該制定後備方案以供該情況發生時小朋友都不至於沒有午餐。

維護私隱,事情已解決,不方便公開。

維護私隱,事情已解決,不方便公開。

b3410 發表於 20-11-1 11:03
見到飯商email 答其實飯盒送到的,學校未派,miss咗?

飯盒問題:我有問過Year 6的兩位同學,佢地話暫時無出現過問題。
另外,Year 6媽媽話佢試過有一次唔記得訂飯,打電話去同學校講可唔可以叫外賣到校,叫比佢女食?學校話唔可以,最後...係老師帶佢女出去隔離買野食。亦試過比佢女帶三文治做lunch。
老師見到後有send email同佢講,叫佢唔好再比三文治,lunch time係食飯、食熱食會比較好,仲話訂飯係家長責任,學校不負責的。佢初頭覺得學校企得好硬,又唔習慣呢個模式,唔知道外國思維係咪固執D ?

但有見過同學係取飯盒後成盒飯丟左去,無食過的,因為顧住玩。(呢句係題外話,哈哈)

另外,post樓主已約時間和學校老師見面,星期二到校了解。

老師同家長講唔好帶三文治?認真??
預備午餐/訂飯係家長嘅責任而唔係學校嘅責任我明,亦好認同,但係要食飯/熱食我唔明
情況就好似小朋友只食素,老師話要食肉咁匪疑所思
我小朋友喺外國返學時日日食三文治,老師唔會叫我帶熱食,而家讀嘅國際學校都無咁講過,有時我遇到好難以理解嘅事情都會諗係咪香港嘅學校會咁,比如家長對學校提供嘅午餐嘅要求真係好高,要低鹽低糖到幾乎無味..

9rainbow2020 發表於 20-11-2 09:39
老師同家長講唔好帶三文治?認真??
預備午餐/訂飯係家長嘅責任而唔係學校嘅責任我明,亦好認同,但係要食 ...
當時天氣熱,9月尾返學時未有得訂飯, 三文治裡的肉,怕變壞.直至10月5日就開始有飯商供應

964000 發表於 20-10-31 21:37
...

首先,好多謝您叫我「幫下佢」,令到我經過今次呢件事而獲益良多,經一事長一智。

尋日我問左post樓主一整日、以及Invictus的各級用家分享,恕我好直接地講出以下結論:

我籍此希望所有想Local轉入IS的父母們需要認真考慮下,唔好當國際學校係「水泡」,呢兩個月以黎我接觸好多家長想了解下此校,由幼稚園至year 2係突然多左好多,大部分原因係唔想面對功課、LS死板、要活動教學、驚要讀國x教育、另外仲有邊間類同的學校...等等,但選入讀IS,重要嘅一點係無提到,就係「接觸不同文化差異、跳出框框思維、包容與尊重」我希望家長能先大概了解下中方與西方的教育理念,西方老師的教學模式、想小朋友跳出框框思維的同時,家長亦嘗試下自己跳出框框先。

IS係講求自主學習、自我進步、老師是擔當引導的角色、學生是個體(每人不同)、教學會按不同學生的程度去作調配、強調尊重與包容、接受差異、學校功課不多(什至沒有)、老師不會時常致電或會見家長(如經常有電話到即代表老師會認為學生有某些地方需要配合/建議改善)、例子:如家長不跟進/不理會功課,老師會send email提醒,提示了一或兩次,如家長不跟進,老師不會狂追,直至見家長日。

LS大致上係跟課程教、有測考、有分數、比較常與家長聯繫/跟進進度、認為有咩不足的地方校方會緊密按觸家長、重視成績及程度、每天有功課可清楚知道學習進度、每項活動會好詳細列出如何安排、額外的拔尖/補短課程及建議、政府有資助可幫助學校、通常家長會覺得比較「安心」。

*D都只係普遍學校及老師做法,唔評論個別學校嘅分別及詳細。

b3410 發表於 20-11-1 11:03
尋日我主力問有關於year 3老師的事件,已經問左一整日.
今日早上我致電post樓主,佢話尋日已經報警報左案,今日已報去教育局,佢會搵教育局去跟進, 原本佢約左學校聽日見老師,見面了解有關lunch box事件的.
最後佢話佢唔會去學校家喇,已經交比教育局去跟進,若果我要了解的話就自己去約老師,佢會退學,已經搵到應該岩佢仔既學校了,所以聽日佢唔會去學校家喇.

事情到此一段落

siuwing6 發表於 20-11-2 12:36
尋日我主力問有關於year 3老師的事件,已經問左一整日.
今日早上我致電post樓主,佢話尋日已經報警報左案,今 ...
謝謝跟進。希望post 樓主仔仔可以搵到適合的學校

siuwing6 發表於 20-11-2 12:26
首先,好多謝您叫我「幫下佢」,令到我經過今次呢件事而獲益良多,經一事長一智。

尋日我問左post樓主一整 ...

你講得好啱,唔好講其他,淨係呢版最近都n 個關於local 轉IS 嘅post。原因exactly 係你講嗰啲嘢,但同時亦睇得出家長似乎日後打算將LS mindset帶入IS。

老實講我見到佢地我覺得好驚。我揀IS就係怕左LS學校、家長嗰啲mindset,如果佢地又嚟晒IS,咁我仲可以去邊....

個人意見- 公道啲,都唔係個個問題都關LS定IS嘅差異...

melobi12 發表於 20-11-2 12:57
你講得好啱,唔好講其他,淨係呢版最近都n 個關於local 轉IS 嘅post。原因exactly 係你講嗰啲嘢,但同時亦 ...

我都好驚,完全唔知IS甚麼回事,以為係活動教學happy school 英小求其入左,之
後覺得「貨不對辦」

siuwing6 發表於 20-11-2 12:26

尋日我問左post樓主一整 ...

乜攪到要報警?我以為只是飯盒問題
咁佢小朋友轉了校找到合適的學校就好了

等待天使中 發表於 20-10-27 10:26
咁快?你係報year 1 嗎
不是的。加油💪🏼祝成功

rainbow2020 發表於 20-11-2 15:32
個人意見- 公道啲,都唔係個個問題都關LS定IS嘅差異...

係喇,就係因為要公道d,其實我係唔想理會人地嘅事,加上佢又唔係向我地本校家長求助或詢問,我做麥要插手?但既然講左會幫忙,就盡自己能力去幫,追問,希望能幫助到該位家長及同學。
因為佢話驚,驚去見校長,驚班主任知道的話會唔高興,又或者針對個仔,咁就唔好.
我就同佢講唔洗驚的,每日早上我帶女返學,好多時都係學校門口見到校長,其實可以直接問佢,希望校長能介入幫忙了解或者尋求協助,並討論解決方案.

除左義務想幫助佢了解外,對在校的家長而言,呢個係大問題(我指欺凌學生事件),必須正視該問題.若果真有其事的話,學校是需要交待的,而不是不了了之.
呢方面,樓主話係(已經解決,係小朋友跨張了.謝謝大家.我也放下心裡)
既然已經和校方了解及溝通,我亦不再評論了.

原先約好左今日下午3點鐘,會陪佢一齊去學校詢問飯商一事,但最後佢話唔去,所以我亦無同校方提及過,我亦不想將件事化大而去到校長度,因為我並不是當事人,我的角色只是協助post樓主.

我打電話比佢,對話:
( 尊重post樓主,私人對話, 不方便公開 )

‹ 上一主題|下一主題