用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus International school
樓主: yapiggy527
go

Invictus International school   [複製鏈接]

回覆 toto_angel 的帖子

1)不谷,無指定的書本。2)小學部,Year 1 及Year 2各有兩班,Year 3以上各有一班,每班十幾至二十人。
3)中文及英文分兩組,亦有全班一齊上,主要是以「主題式教學」,著重講及寫,生活化的主題。
4)有一位家長話佢小朋友普通話係ok,但英文方面寫及講不太好,但入讀後係有進步,日日都講英文,speaking信心大左。

Invictus係真的讓小朋友開心學習,建立自信心,在這裡不講分數。如果日後打算中學係IS,當然係盡早轉,因為語境及教學模式的分別,而家轉都唔遲的,如果小朋友性格係open,開朗,就更加無問題。year 4班上的外籍生比例係一半一半,so far同同學之間都好開心,沒有英語能力方面的問題。
建議先去學校school tour,有麥野可以直接問學校,了解課程,同Local school有好大分別。加上,每位家長的要求都唔同,不能一概而論。

回覆 siuwing6 的帖子

非常謝謝你呀!真係好吸引呀!另外都想問下:
1)學校是否沒有戶外空間?那麼學生有沒有運動課之類?會不會成日坐在課室裏?
2)功課形式是怎樣的?
3)是不是小學都沒有考試,只有默書和隨堂評估?如果小朋友跟唔上會否留班之類的呢?
4)如果想8月入學,通常幾時約參觀和報名?是不是通常都收還是有什麼因素會唔收的呢?

1)每星期都有PE堂(Indoor or Outside)Indoor會係學校的室內活動室上堂, 自從8月開始,當時係復課,佢地出左去3次至4次outside PE.學生會同埋老師一齊坐車去戶外足球埸,我女話每次玩的活動都唔同的.
另外,學校亦有戶外露天可跑跳的空間,去參觀學校時會睇到.2)基本上無麥功課
3)無考試,無分數,只有定期默書及評估.呢間新校剛開無耐,未知道會唔會有留班.暫時都無聽到呢方面的問題.
4)學校網頁有顯示,可以網上睇日子book school tour,或者send email預約,學校無特定話幾時收生.
但我最近聽到有意入讀的家長,不論幼稚園或小學(2021年8月入讀),學校係安排呢個月面試.

原來這麼早就面試了,真係要好好研究一下,謝謝你呀!

O, I applied around mid-Nov for Grade 2 Aug 2021 entrance, status still waiting tho....

唔好客氣,舉手之勞,有咩問題可隨時再問。
溫馨提示:school tour時,最好帶埋小朋友去,去學校行一圈,比小朋友感受下間學校,因為每人想法唔同,最重要係佢鐘意,同埋,睇下係咪自己個杯茶。

無論如何,祝成功,搵到心儀學校,加油。

回覆 yy852 的帖子

There are currently two classes in Year 1, one of which has 18 students. I guess the numbers of the two classes are about the same, that is, in August 2021, there are about 14 vacancies in Year 2.The admin staff said that students will be admitted next month.

Thanks so much for your info When I did the school tour, the lady did mention that it’s a much bigger chance if apply for Jan 21 than Aug 21 coz its hard to say how much spaces left after Jan 21 intake.
We understand that...hope there will be still a chance for interview 🙏

各位! 我囡囡都下年1月入 year 2 啦! 好期待和大家見面! 希望疫情過後,所有小朋友都開開心心上學!

snakesnake2013 發表於 20-12-12 13:57
各位! 我囡囡都下年1月入 year 2 啦! 好期待和大家見面! 希望疫情過後,所有小朋友都開開心心上學!
...

May I know the new academic year starting in Jan or Aug?

It should be August, but we have
enrolled our girl in the middle of the school year.

請問各位有無2021 year2 whatsppa gp

snakesnake2013 發表於 20-12-12 13:57
...
我女都係YEAR 2呀! 請問知道邊班未? 如果想入班group,請PM我,謝謝

Szeyanma 發表於 20-12-24 17:17
請問各位有無2021 year2 whatsppa gp
請問是指2021年1月入讀? 定係9月?

請問中學部除了學費外,還有甚麼費用要比?

Hihi2021 年9 月

請問有冇 Year 1 嘅家長WhatsApp group?

回覆 小米仔 的帖子

有,全校及獨立group都有,請pm,留電話、名、邊班。 謝謝

Already PMThanks so much

Update,
Year 2 學生,老師剛派左本中文書比我地,啟思語文新天地(普通話版),一下第一冊
‹ 上一主題|下一主題