用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Invictus International school
樓主: yapiggy527
go

Invictus International school   [複製鏈接]

( 尊重post樓主,私人對話, 不方便公開 )

964000 發表於 20-11-1 05:44
佢話D老師見佢小朋友冇飯食都唔理,仲答番email唔關佢地事,”because we also need lunch and break. “
...
咁我又覺得食飯係細路自己,唔食肚餓,下次就會食。 個家長要求有問題。

Osiana 發表於 20-11-3 02:20
咁我又覺得食飯係細路自己,唔食肚餓,下次就會食。 個家長要求有問題。
...

佢話學校派漏飯比佢小朋友,只比四塊餅佢食

siuwing6 發表於 20-11-3 01:11
佢:我梗係有問過啦!總之就係呢一點,點解飯商有後備飯唔比我仔食!
我:所以就係要到學校問老師、了解、 ...
大家都唔系專家,的確唔適合去“搵真相”,而且溝通方面,也非常需要技巧,有時純粹是溝通問題。事已至此,我個人覺得,網上寫出小朋友年級,具體行為和每一句對話,當事人未必接受的到。畢竟小朋友是一個人,媽媽也的確唔熟悉學校,會覺得很無助。
既然事情已經告一段落,建議刪除網上的留言。

shake事件,另一個小朋友講的情景,比較符合日常接觸的國際學校做法。對於無咁聽話或者有行為問題的學生,IS無論校方和家長一般係包容好多。好多年前,我女三年班有個同學係adhd,試過擲嘢上天花板,整爛盞燈,跌d碎片落黎,𠝹損我女best friend的眼皮。

奇妙係咁大件事,我係好多個月係街撞到果位家長講起先知。返去問亞女點解唔講比我知,佢話唔知呢d值得講,佢地兩個都講得風輕雲淡,見血、𠝹損面wor,我當下覺得個男仔係有福氣,在適合他的土壤成長,大家都包容和愛護他。

件事完全未攪清楚,個人認為亦遠未到需要ECB 介入及報警. 這樣做是否真的對小朋友有正面影響。我地自己又冇試過及聽到有其他小朋友有相同訂飯問題。第一次訂飯似乎係該家長臨時改單所致。學校這方面有改善地方,但是否所有責任都在學校上呢? 既然佢都知自己小朋友就幾個事件都有誇大 ,點解唔攪清楚件事。如果單純係學校出問題,我地都希望學校改善以避免任何一個小朋友遇相同情況冇飯食。有一點就是疫情下,我相信學校對於彈性處理午飯亦有難處。

batmanbaby 發表於 20-11-3 08:54
件事完全未攪清楚,個人認為亦遠未到需要ECB 介入及報警. 這樣做是否真的對小朋友有正面影響。我地自己又冇 ...
的確暫時搞唔清楚,不過,這裏似乎比較多或明或暗的質疑小朋友/家長的處理,家長覺得更加無助,更加覺得小朋友再學校被針對,自己也冇人幫。所謂疑心生暗鬼,尷尬人遇尷尬事,就係咁。
大家不適合,就分手。

據我所知,學校制定相關午飯措施經ECB批准才可以於復課後維持全日制於校內午饍。當然,從這件事上我們會認為學校可以彈性處理,否則顯得沒人情味,不關心學生。但學校如果因彈性處理而出問題,包括因容許該家長即時補回送飯或老師代為買飯。萬一出事而此舉違反ECB 規定,到時我相信亦會有很多人批評學校沒嚴格遵守規定。
當然我不清楚事實是否這樣,但只想帶出每件事都有不同角度,亦明白該家長心痛小朋友兩次冇飯食的情況。但學校只能盡量平衡,如何做亦有人批評。

siuwing6 發表於 20-11-3 01:11
佢:我梗係有問過啦!總之就係呢一點,點解飯商有後備飯唔比我仔食!
我:所以就係要到學校問老師、了解、 ...

恕我直言,如果未得當事人家長、學校同意就寫曬啲對話同事發經過出嚟,又或者去干涉,好似唔係幾好。

deleted

飯商事件:我沒有繼續幫忙追查落去,如有任何問題,請家長自行與學校聯絡,謝謝.

飯商事件:我沒有繼續幫忙追查落去,如有任何問題,請家長自行與學校聯絡,謝謝.

回覆 siuwing6 的帖子

咁睇你係仗義,如果有同校家長咁無助,我都會幫手。
至於對方的想法,佢接受你的幫助定係覺得你幫住學校,又或者覺得都係報警好d,點都好,呢個亦係佢的權利。

同校之誼,互相幫助係美事,絕對唔係多事。

siuwing6 發表於 20-11-3 13:30
當然,我已問準錄音同學(即當事人)及家長,對話已獲對方同意, 並且如有需要可提供協助, 先會咁做.

討論區就 ...

唔好意思我唔係想怪責你。既然嗰位家長都已經搵到間適合既學校,你都唔使咁勞氣,新校係行政上通常都會有磨合期,可以趁呢個機會同學校反映,對學生同學校都係件好事。

nunupipi 發表於 20-11-3 19:09
唔好意思我唔係想怪責你。既然嗰位家長都已經搵到間適合既學校,你都唔使咁勞氣,新校係行政上通常都會有 ...
Oh.... Sorry,我無諗過你係怪責我,亦都無勞氣,我反而應該多謝你的善意提醒,thank you
可能打字嘅感覺係無口語表達得咁好,令你誤會了。

想問這間學校中文水平怎樣?

wongwn11 發表於 20-11-4 10:52
想問這間學校中文水平怎樣?
中文會分group, 因為有同學係中文方面比較弱,所以要照顧差異(默書範圍不同) .

學校暫時無叫我地買任何書本, 平時有工作紙派回家,colour print課本內容,另外仲有一本係生字練習簿,而家老師教緊呢本書青田教育 - 《我自己會讀叢書》繁體版的內容, 全部都係課堂上所做的

至於水平方面,因為只係返左幾個月,亦無比較過其他學校,所以我答唔到.

想問讀Year 6 嘅家長,原先係讀LS嘅小4定小5? 因為我個仔而家讀緊小4, 想跟個仔插班讀Invictus,想問讀高班嘅同學仔,易唔易適應?因我個仔英文好差!
另外想問外國人讀呢間學校嘅比例高唔高?定係80-90%都係香港人同國內人讀?

回覆 wendywcl 的帖子

如果而家考year 6插班,出生日期係2009年9月1日至2010年8月31日. 我眼見外籍生既比例係低年班比較多(約30%), 高年班既大部份係本地,小量內地生加小量外籍.

想請教各位用家這間學校的情況:
1)新加坡學校出名谷,這兒是不是呢?如以year 4為例,中英數是用什麼書的呢?
2)小學部現在大約有多少學生?
3)上課模式是一班25人,還是會分小組?教學模式是怎樣的?還是都是傳統的老師教、學生聽?
4)假如學生學習能力不高,老師會有耐心教嗎?
我仔宜家係LS讀緊小三,中文長期40幾分,所以想認真幫佢諗諗轉IS,不過英文都係70幾分,其實而家先轉IS唔知跟唔跟得上?

‹ 上一主題|下一主題